Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Thursday, November 4, 2010

Masak Jeruk Ikan



Assalamualaikum. Gambar yang dah terjeruk sama macam resepi ni, Masak Jeruk Ikan. Ingatkan gambar ni nak hantar report kat Myresepi, jadi Mas simpan dulu, tapi disebabkan masalah uploard gambar tu tak ok lagi,.Mas n3 jer la kat sini, report kat Myresepi akan dihantar sebentar lagi. Rasanya jalan terbaik untuk masalah uploard gambar tu, Mas tukar laptop ngan hubby dan hubby pun setuju, maceh yer cayang. 
Mas jumpa resepi jeruk ikan ni kt Myresepi. Selalunya mak Mas yang selalu buat. Mas tahu makan jer. Bila jumpa resepi ni, terus Mas try buat, Mas memang suka jeruk ikan ni, bila dibiarkan semalaman lagi sedap rasa masamnya. Ain ngan Daniel pun suka, sampai hirup2 kuah tu. Memang kena buat kuah lebih kalau masak lain kali. Maceh untuk Bee rbs. Untuk jeruk ikan kali ni, Mas guna ikan sardin, sedap tau dan Masak Jeruk Ikan ni Mas buat ari Jumaat lepas, jadi dah abiss yer...he..he..

Masak Jeruk Ikan
Sumber : Bee rbs
Bahan :
  • 3-5 ekor ikan goreng (apa2 aje ikan goreng yg tak habis..baru goreng pun boleh juge..)
  • 10 ulas bawang merah - kalau besar belah dua aje..
  • 10 ulas bawang putih - kalau besar belah dua.
  • 2 inci halia - hilis halus memanjang.
  • sedikit biji sawi
  • 2 - 3 biji cili merah @ cili padi - belah 2
  • 5 sudu cuka makan
  • 2 cawan air
  • 1/2 sudu besar gula
  • garam secukup rasa
  • 3 sudu besar minyak untuk menumis
  • 1/2 sudu besar jintan manis @ jintan besar - tumbuk halus dan ambil airnya.
Cara memasak :
  1. Panaskan minyak. Masukan bawang merah, putih, biji sawi dan halia. Biar hingga kekuningan.
  2. Masukkan air, cuka, air jintan manis dan gula. Tunggu hingga mendidih.
  3. Masukkan ikan goreng dan cili merah. Biarkan 5 minit. Masukkan garam. Imbangkan rasa masin, manis, masam dan pedas jika suka.
  4. Siap..selamat mencuba...!!
Note: Jeruk ni lebih sedap selepas semalaman sebab semua isi dah sebati dengan cuka.


12 comments:

  1. hahaha..bagoss mas..abih cerita.. baru boleh upload kan.nampak sedap tu..kalau time kenduri pun slalu jumpa lauk cam ni.. boleh masuk list

    ReplyDelete
  2. haaa...gitu la ceritanya makcik....
    ni nk tanya list yang keberapa ratus ni....he...he...

    ReplyDelete
  3. wah..makan ngan nasik panas2 nih....

    ingatkan ikan jeruk yg org jual tu...heeee

    Izah : asyik dok list je..samala cam kita nih..hukhuk

    ReplyDelete
  4. aiipp, buat sendiri tau...he..he...ha...sama la Anna ngan Izah....berapa panjang listt tu...

    ReplyDelete
  5. sedap ni akak suka..hah akak pun masuk list jugak.da beratus2 dah tu..hehe

    ReplyDelete
  6. salam mas... nampak sedap masak cam gini... akak tak pernah buat... tapi rasanya mak akak kat kampung pernah masak cam gini... nanti kita nak try wat pulak!!!

    ReplyDelete
  7. Kak Anymz
    ha..ha...kalau suka kena buat cepat2 kak....

    Kak Wana
    beresss kak.....selamat mencuba, pasti hingga menghirupp kuah....

    ReplyDelete
  8. erkk blm pernah mkn lg masak jeruk ikan ni..lebih kurang sama mcm masak asam ke mas?

    ReplyDelete
  9. salam..
    jeruk ikan ni klu mkn dgn nasi panas..mau seperiuk habis..org kata pembuka selera..

    ReplyDelete
  10. Zarin
    rasanya yer kot Zarin,cuma yg ini masam cuka,try la buat....boleh tahu rasa macam mana....

    Fara
    ha..ha...periuk besar ke kecik tu....betul2...memang sedapp...

    ReplyDelete
  11. Sedap nyer mas....lauk ini mudah n simple...teringat kat kampung.....:(...x dpt balik sbb banjir kat kedah nun!!!!

    ReplyDelete
  12. Sedapnye mas....teringat kat kg maskan mcm ni..nudah sedap n simple.....:)))) x dpt lagi balik kg sbb banjir....huk3.....

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...