Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Wednesday, November 24, 2010

Apam Salju @ Apam Beras



Teringik lak bila tengok apam yang Kak Hana buat, jadi Mas buat petang semalam, memang sedap apam ni, cuma kejadiannya tak secantik apam kak hana....tak pe...janji sedapp dan kenyang bila makan. he..he....
Untuk semua, kunjungan akan dibuat nnti yer sebab Mas nak keluar jap lagi......byee..byee..

Apam Salju @ Apam Beras

Bahan :
  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn tepung gandum
  • 2 cwn tepung beras
  • 1 cwn brown sugar
  • 3/4 cwn gula pasir(dua2 gula pasir pun takpe)
  • 2 1/2 cwn air
  • 2 sudu kecil yis (mauripan)
  • kelapa parut dgn sedikit garam

Cara-cara :
  1. Blend nasi dan air sehingga hancur(masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
  2. Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
  3. Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
  4. Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
  5. Perap selama 3 jam.
  6. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
  7. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
  8. Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
  9. Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.


12 comments:

  1. owh, dah ke sini dah apam ni...zarin pun ingat nak buat gak sbb anak suka sgt apam ni :D

    ReplyDelete
  2. teringin tengok apam kak hana zarin...memang sedap apam ni...

    ReplyDelete
  3. air menitik atas apam ker mas? takpe.. janji sodap n konyang! kan mas kan... nak g mana tuuuu??

    ReplyDelete
  4. cepat nya sampai apam jepung ni kt umah mas...

    ReplyDelete
  5. mas nak 3 ketul apam..warna lain lain tau..hehehe...buat satu adunan ke? banyak dapat tak?

    ReplyDelete
  6. Wahhhh apam salju!!! Dah copy resipi kat rumah KakHana smlm...nak buat gak, maybe this weekend..;)

    Karang makan kat rumah Mas dulu ek! :D

    ReplyDelete
  7. Mas: kita pon wat apam ni gak lepas tgk org jepun snmlm buat..hihi...marah Hana nanti panggil dia org jepun ek...

    tp takleh nak upload sbb pc ni baru install anti virus baru, cik abe tak install skali kita punya barang berharga..sob..sob...

    ReplyDelete
  8. Salam Mas,
    Mmng sedap apam ni...makan seketol nak lagi..dan lagi...maunya berketul2 dan tak perasan dah mkn banyak...nak rasa seketoi Mas...hi3..

    ReplyDelete
  9. Salam.. kak Mas..nampak gak kat umah kak hana tapi x dapat bukak dapo dia.. tgk kat tingkap jek.. join apam kat umah Kak Mas... comel2 nyam2 warna warni...

    ReplyDelete
  10. Apam salju ada lagi tak Mas...hehe! :D

    I have an award for U...pls accept when U have time ya.

    http://love2cook-msia.blogspot.com/2010/11/my-birthday-gift-award.html

    ReplyDelete
  11. Salam Mas,

    Cantiknya lah kaler apam tu mcm traffic light...hehehz

    Tak kisah lah kalau takde rupa yg pentingnya biler ngap sodddappp :)

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...