Mas masak untuk makan dengan roti puri, sedap tau, resepi Mas dapat dari E-na, tima kasih ye E-na, anak2 Mas suka sangat, malam tu makan dengan nasi pulak, bertambah2 anak2 Mas makan..Ain ngan Daniel tu memang suka kari .. 
KARI AYAM TOMATO
 
Copy : E-na Zarina 
Bahan :
- 6 Ketul ayam
 - 2 biji tomato
 - 200ml santan pekat
 - 400ml air
 - 6 ulas bawang merah
 - 4 ulas bawang putih
 - 1 inci halia
 - 1 1/2 sudu besar rempah kari ayam dan daging Adabi (di bancuh dgn air)
 - 1 sk serbuk cili giling (optional)
 - 1 biji kentang (di belah 4)
 - 1 kuntum bunga lawang
 - 1 inci kulit kayu manis
 - 2 biji buah pelaga
 - 2 kuntum bunga cengkih
 - sedikit gula
 - garam dan perasa.
 
Cara membuatnya :
 
- Sebiji tomato di potong dadu kecil dan sebiji lagi di belah 4.
 - Bawang merah, bawang putih dan halia di blend/ tumbuk sehingga hancur.
 - Tumis bawang dan rempah 4 sekawan (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih) sehingga naik bau / kekuningan.
 - Masukkan serbuk cili yg di bancuh dgn sedikit air dan kacau sehingga garing.
 - Kemudian masukkan rempah kari dan kacau sehingga naik minyak.
 - Masukkan sebiji tomato yg dipotong dadu. Kacau sehingga hancur.
 - Masukkan ayam dan kacau sekejap.
 - Masukkan air dan biarkan mendidih sehingga ayam empuk.
 - Kemudian masukkan santan dan ubi kentang.
 - Perasakan gula dan garam
 - Bila kentang telah masak masukkan tomato yang di belah 4.
 - Biarkan mendidih sebentar dan angkat. Selamat mencuba!
 
Semasa menumis pastikan rempah kari dan serbuk cili betul2 masak,wangi, garing (jangan sampai hangit) barulah dimasukkan tomato.
No comments:
Post a Comment
Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.