Kangkung ni jenis kangkung yang hidup kat air tu, Mas beli kat pasar tani. Selalunya Mas suka masak Kangkung Belacan dan Udang, makan dengan nasi panas memang sedap...cuma tambah ikan goreng jer...bertambah juga nasi tu....he..he..
Kangkung Belacan dan Udang
Bahan :
- ikat kangkung - dipotong2 dan bersihkan
- 2 biji bawang merah - ditumbuk halus
- 1 sudu kecil belacan - dibakar sikit dan ditumbuk sekali ngan bahan2 lain
- 1 ulas bawang putih - ditumbuk
- 6 biji cili padi - ditumbuk
- udang - ikut nak banyak mana
- 1 sudu kecil sos tiram
- sedikit gula, kiub ikan bilis dan garam
Cara memasak :
- Tumis bahan2 tumbuk hingga wangi dan garing dengan api sederhana, masukkan sos tiram, kiub ikan bilis, gula dan garam secukup rasa, kacau rata, masukkan udang dan kangkung dan sedikit air, kacau hingga udang kemerahan dan kangkung layu, angkat dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment
Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.