Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Tuesday, February 8, 2011

Roti Poket



Untuk sarapan 2 hari lepas...jadi dah abiss yer. Macam mana boleh terlupa resepi ni..he..he...nampak ramai yang dah mencuba, jadi Mas pun try buat. Memang sedapp...rangup jer roti poket ni...isi lak ngan daging burger...memang sedappp..boleh gak letak inti lain, ikut citarasa sendiri yer. Ari ni lewat sikit BW sebab pagi ni agak sibuk sikit kehulu kehilir, sampai lunch pun makan kedai mamak...wakaka...bukan selalu kan...resepi Mas copy dari Kak Anim  dan resepi asal dari khairiah dari resepi.net

Roti Poket
Resepi :  Mamazieza
Bahan:
  • Serbuk roti
  • Mayonis
  • Cream cheese - x letak
  • Lada sulah @ lada hitam
  • Ayam - Mas guna daging burger
  • Bawang Besar hiris - x letak
  • Cili Benggala potong dadu - x letak
  • Daun salad
  • Roti Gardenia jgn lupa..
Roti :
  1. Lapiskan dua roti dan gelekkan dgn kayu penggelek sampai nipis.. tak der penggelek botol sos pon boleh..
  2. Gunakan Acuan bulat (kalau ikut gmbr deme guna tutup thermos, tin pon boleh) utk memotong roti..
  3. Celupkan dlm telur n serbuk roti n gorengkan hingga kuning keemasan. Conform akan menggelembung dan kemudian toskan.

Untuk Inti :
  1. Tumiskan bawang dan masukkan cili benggala.
  2. Masukkan ayam dan lada sulah/lada hitam, kacau, kemudian masukkan mayonis & Cream cheese. Kacau2.. rasa.. kalu tak cukup garam tambah lah yer..
  3. Mas letak inti burger jer...
Cara menghidang :
  1. Potong 2 roti yg telah digoreng (guna gunting cantik sikit)
  2. Letakkan daun salad
  3. Masukkan inti yg siap dimasak.


18 comments:

  1. semalam pikir nak wat jugak roti poket nih... tba2 jd malas... besok lusa la kot klu roti ader lg..

    ReplyDelete
  2. ingatkan mas buat roti tadi... menarik resepi ni. nak try la. tp kena pegi beli roti dulu la... hehehe...

    ReplyDelete
  3. ingatkan mas buat roti tadi... menarik resepi ni. nak try la. tp kena pegi beli roti dulu la... hehehe...

    ReplyDelete
  4. mas, td kata nak lunch rumah akak, jom dinner jer la ya.. jgn lupa bawak roti poket.. erkkk dah abis la pulak kan.. tak per.. bawak perut dan mulut jer dah la :)

    ReplyDelete
  5. selalu ada cita-cita macam ni... tapi time nak buat tiba-tiba malas nak gelek, cetak, celup, goreng etc... last-last makan roti gardenia gitu je dengan inti apa-apa! hahaha :)

    ReplyDelete
  6. Kak Hana,
    wakakaka...rasa2 roti tu dah tinggal plastik...
    tak yah tangguh2 kak...terus jer buat...he..he..

    Mr Mama,
    dah tinggal poket seluar jer mr mama..
    wakaka...
    try la buat mr mamas...sedapp tau...

    Kak Ina,
    haaa...mas kasi bibik rehat...
    kali ni kayakan lagi tauke roti...
    try la buat kak...memang sedapp roti poket ni...

    Kak Nor,
    ni yang cayang kat akak.....jap lagi mas sampai tau..he..he...

    Kucingorengemok,
    wakakaka...tu cara yang paling senang.....selalu gak mas buat macam tu...

    ReplyDelete
  7. Selalu buat style Mas ni...mmg peberet! Pass me a few pleaseeeeee ;)

    ReplyDelete
  8. mana pulak nak gi cari roti... bai roti tu dah merajuk tak dtg lagi dah sebab dah pandai buat roti sendiri... hihihi nak kena gi gient ni beli roti...

    ReplyDelete
  9. comel sungguh kejadian roti poket nih...nyumnyumm...rase da tentu ler sedap.,.tengok pun tau...ade lg x?

    ReplyDelete
  10. boleh kasi pinjam nak jahit kocek baju guna poket ni hehehe org kedah kocek baju dia panggil poket...mas rumah tu rumah kawan kak bukan rumah artis tuu..

    ReplyDelete
  11. apa yang ayu nak kata..
    ayu semakin kagum dengan mas........

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum...
    Tak mau kawan ngan mas cam gini. Kita ari tu masa nampak kat dapur kak anymz dah berkira2 nak buat. Siap beli bread crumb lagi. Tapi apakan daya sehingga kini dia masih menjadi penghuni lemari kat dapur tu. Mas juga yang dulu. Sabor je le.

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum Mas....

    Sedappnya...Tgk Intinya Tu Berselera Kak Lin...

    ReplyDelete
  14. mas, sedapnya....lapar la lak singgah sini mlm2 ni...sorry tadi siang akak bz tak sempat nk bw..:)

    ReplyDelete
  15. wah..buleh dicoba nih....senang nak bawak kan, masuk lam poket jer..hihi

    ReplyDelete
  16. boleh try ni... anak2 mesti suka tengok uniknya!

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...