Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Saturday, February 26, 2011

Nasi Lemak Hujan Panas Ayam Goreng



Menu sarapan merangkap lunch. Try buat Nasi Lemak Hujan Panas lak sebab ari tu nampak Kak Ayu buat. Jadi berseri2 lak nasi lemak bila diletak pewarna pada nasi tu. Abang ngan bebudak pun jadi tercengang tengok nasi lemak ni sebab Mas cakap nasi lemak, nape macam nasi minyak..wakakaka...macam2 kan. Nasi Lemak Hujan Panas ni dimakan ngan sambal ikan bilis, telur dadar dan ayam goreng. Ari tu nampak Anna pun dah buat Nasi Lemak Hujan Panas ni.

Nasi Lemak Hujan Panas
Resepi asal : rinsca@myresepi.com
Copy : Kak Ayu
Bahan ( 4 orang ) :
  • * 2 mug beras - dicuci bersih
  • * 1/2 mug santan pekat
  • * 2 mug air - ikut jenis beras
  • * 1 biji bawang putih - di mayang halus
  • * 1/2 inchi halia - di ketuk / dihiris halus
  • * 1/2 sudu kecil halba
  • * 1 sudu kecil garam
  • * Sehelai daun pandan
  • * Sedikit pewarna merah, kuning dan hijau

Cara :

  1. Masukkan semua bahan ke dalam rice cooker KECUALI pewarna.
  2. Masak nasi seperti biasa. Sekali sekala kacau supaya santan bergaul rata.
  3. Bila nasi telah kering, baki 2 minit sebelum nasi masak, buatkan 3 lubang. Titiskan setitik warna...satu warna untuk satu lubang.
  4. Kacau nasi di setiap bahagian warna, jangan di kacau secara keseluruhan lagi.
  5. Selepas 2 minit nasi masak barulah di kacau secara keseluruhan supaya berwarna warni seperti warna pelangi selepas hujan panas...tu le sebabnya di panggil NASI LEMAK HUJAN PANAS.
  6. Sesuai di makan bersama sambal tumis, timun, telur rebus/goreng, sambal sardin atau apa sahaja lauk kegemaran anda. Selamat mencuba.

Ayam Goreng
Sumber : Masduniaku
Bahan :
  • 1/2 ekor ayam
  • 3 sudu besar sos tiram Maggi
  • 1 sudu besar serbuk lada putih aji-shio
  • 1 sudu besar serbuk kari
  • 1 sudu kecil serbuk cili
  • 1 sudu besar perencah nasi goreng paprik Maggi
  • 6 sudu besar tepung gandum 
Cara membuat :
  1. Bersihkan ayam dan tapis biar kering sikit.
  2. Gaul sebati ayam dengan semua bahan2 diatas, tak payah letak garam sebab sos tiram, serbuk lada putih dan perencah nasi goreng paprik dah ada garam dalamnya.
  3. Perap seketika jika suka, kemudian masukkan 6 sudu besar tepung gandum dan gaul lagi.
  4. Goreng ayam hingga garing dan toskan.

14 comments:

  1. perh...kalo akak dok sebelah umah Mas, hancuss diet ku..hehehe....tp kalo amik bau takpe...kahkahkah

    ReplyDelete
  2. makcikkk..
    bestnya brunch ko makcik..
    aku ari ni masak bubur nasi je..
    nak try gak nasi lemak ni nanti..
    ok ler..nak tengok industan neh..hahha

    ReplyDelete
  3. mas terguda akak tengok nasi lemak yg berwarna-warni tu... teruja anak2 nak makan kan???
    akak bawak nasi dari kafe Zul Yahya jom kita tukar tapin... hihi ayam tu nak lebih cikit ye! nanti akak kasi udang kebih....

    ReplyDelete
  4. Kak Norma,
    akak...ambik bau lagi dasyat tau..wakakaka....

    Izah,
    kau tengok industan makcik....
    meh sini makan nasi lemak aku ni...
    tak kenyang tu makan bubur jerr...

    Kak Ita,
    akak...makan pe kat sana...
    mas pun pernah makan kat kedai zul yahya tu....
    try la buat kak..anak2 akakmesti suka punya..he..he..

    ReplyDelete
  5. wow,nasi lemak pun mas hujan panaskan..cayalah!

    ReplyDelete
  6. Kak mas,hehesmpoi gak idea nsi lemak ujan pnas eks,sllu tu buat nasi mnyak jer,nak mnta sure dah abs kan,xpa ar blk dlu la,gpun dah knyang mkn nasi beriani kat luar tadi..Hehe..Weekend mkn luaq aje..

    ReplyDelete
  7. laaarrrr,kalau akak tau mas buat nasi lemak,pagi2 lagi akak dah sampai rumah mas..
    takpe2 tunggu 5 thn lagi baru kita dapat berjiran kalau ada rezeki kan?..kan mas kan?....huhu

    ReplyDelete
  8. Deliah..
    he..he..menarikkan...laki aku pun compius ngan nasi lemak ni...wakakaka...

    Zaliedana,
    wahh..best tu nasi beriani...
    macam tahu2 jer dah abis..he..he...

    Kak Anim,
    akak...kita tunggu 5 tahun lagi....tak sabar jumpa akak selalu..he..he...

    ReplyDelete
  9. kreatipla.. nasi lemak pun blh wat hujan panas gak.. cam nasi minyak.. blh try ni.. ohoho mcm2 nak try.. nasi lemak kaler ijo pun lum try lagi..

    ReplyDelete
  10. Mas, akak lum pernah mkn lagi nasi lemak hujan panas ni...menarik juga ni...rajin tul la mas...akak juga tak rajin ni kalau weekend lagi ler nk bermalas-malasan hehe

    ReplyDelete
  11. Kak Yani,
    wakaka...abang mas pun ingat nasi minyak tadi....
    tapi nasi lemak hijau tu best gak akak sebab wangi pandan tu....best...

    ReplyDelete
  12. Kak Nieza,
    hari cuti kak, senang masak sarapan merangkap lunch ni....
    he..he..mas pun first time makan tau...

    ReplyDelete
  13. Mas yg rhajin...

    everytaim akak datang, ada byk menu2 sedap mas buat... anto kat akak sket..

    ReplyDelete
  14. salam...sedap nye nasi minyak ujan panas ni, darwish pun suke makan dek kerane kaler malenyer tu...hihihi..ni kite anto kek red velvet sepotong...jempotla mkn ye, nak tuko ngan nasik tu je..blh??

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...