Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, February 1, 2011

Ikan Ayam2 Bakar Berempah Woku



Pernah dengar@tengok ikan ayam2. Mas pun first time makan ikan ni. Dijadikan cerita, masa Mas gi tesco baru ni, nampak aunty cina tengah pilih ikan ayam2 ni, jadi Mas dengan ramahnya tanya tentang ikan ni sebab pernah nampak kat astro AFC, satu rancangan tu tunjuk ikan ayam2 ni dibakar...nampak sedapp jer. Dan kata aunty ni, ikan ni memang sedapp dibakar, jadi Mas pun ambik seketul untuk merasa ikan ni. Rasanya macam ayam tau....agaknya sebab tu la namanya ikan ayam2. Memang sedap dibakar, apa lagi guna resepi Kak Ummi ni.....i like...

Ikan Ayam2 Bakar Berempah Woku
Bahan : (akak wat sukatan untuk seekor ikan)
  • 2 ekor (550 gm) ikan siakap - dikelar-kelar
  • 2 sudu teh air perahan limau nipis (*akak guna limau kasturi jek)
  • 1 sudu teh garam
# Lumur ikan siakap dengan limau nipis dan garam. Perapkan 15 minit. Bersihkan dan ketepikan.
  • 8 helai daun limau purut - buang tulangnya dan hiris halus
  • 4 helai daun pandan - hiris halus
  • 2 helai daun kunyit - hiris halus
  • 3 batang serai - ambil putihnya dan hiris halus
  • 5 tangkai selasih - diambil daunnya (*akak xda stok ni)
  • 2 biji tomato merah - potong dadu
  • 250 ml air
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh gula pasir
  • 2 tangkai daun bawang - dipotong-potong (*ni akak lupa nk tabur)
  • 3 sudu makan minyak masak untuk menumis
Bahan Kisar:-
  • 12 biji bawang merah
  • 7 biji cili padi merah (akak guna yg biasa je, campur2)
  • 5 biji buah keras - bakar kejap
  • 3 cm kunyit hidup - bakar (*akak x bakar pun)
  • 2 cm halia
Bahan Pelengkap:-
  • Daun senduduk secukupnya (*akak guna daun salad jek)
  • 1 biji timun - dipotong serong
  • 4 tangkai selasih
  • 6 biji cili padi merah hiris untuk tabur


Cara Memasak :
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar, daun limau, daun pandan, daun kunyit dan serai sehingga terbit aroma.
  2. Masukkan tomato dan kacau hingga layu.
  3. Masukkan air, gula pasir dan garam. Masak sehingga matang dan mendidih.
  4. Masukkan daun selasih dan ikan siakap. Masak sehingga kuah menyerap.
  5. Sediakan alluminium foil yang telah digriskan sedikit minyak dan letak angkat ikan tadi di atas alluminium foil.
  6. Tuangkan juga semua kuah pekat tadi rata-rata menyaluti ikan.
  7. Bakar selama 30 minit dengan suhu ketuhar 180C sehingga ikan masak.
  8. Hidangkan bersama pelengkapnya dan bahan taburan cili padi hiris.
  9. Selamat menjamu selera!!! Hingga menjilat jari uuuuu...

21 comments:

  1. Ikan siakap is ikan ayam2 ker Mas? Sorry love fail bab ikan2 ni! hehehe...

    Anyways, that dish looks so delicious...mouthwatering here! :D

    ReplyDelete
  2. love cayang..ikan siakap ngan ikan ayam2 ni jauh beza isi dan rasanya.....
    mas lebih suka ikan siakap la..isinya lebih lembut....

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum...
    Awat tak habaq ada menu ni. Kalau tau sanggup akak ke shah alam untuk menikmatinya.

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum mas..dulu2 pnh la 2,3 kali mkn ikan ni..mak masak..sy hulur pinggan je :)))

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum kak mas,
    first time dgr ikan ayam2..nak try cari la..hihi

    ReplyDelete
  6. salam mas...
    ikan ayam-ayam ni.. kalau kat t'ganu kami panggil ikan jebong.. hehe... sedap buat ikan percik atau dimasak gulai... tp 'jaket' dia kena buang ler b4 masak... lama sungguh akak tak mkn ikan ayam-ayam ni...

    ReplyDelete
  7. Kak Sam,
    wakaka...lupa nak cakap.....sedapp kak resepi ikan bakar ni....try la buat...gerenti akak suka....

    ReplyDelete
  8. Deliah,
    ayat tu mas suka...hulur pinggan yer...lama dah tak buat...rindu..je..he..

    ReplyDelete
  9. Norul,
    try cari norul...sedapp tau ikan ni....

    Kak Madihaa,
    ooo..yer ke..mas pun baru kenal ikan ni...memang sedapp kan kak ikan ni..

    ReplyDelete
  10. Salam Mas..
    Heheheee..Ingatkan akak sorang jer yg tak tau ikan ayam2 tu..Rupenya ada gak org lain yg tak tau..heheee Daku tidak keseorangan..
    Sedap eh Mas? Leh try la nanti..Kena gi Tesco jugaklah ni..
    Mas, harum manis tu mmg mcm apam rasanya..Cuma sebab ada pisang tertenggek kat atas tu, dia ada rasa mani2 pisang tu..

    ReplyDelete
  11. Assalam mas,
    wah recipe ni memang sedapkan!!..tak kiralah gunakan ikan apa, memang lazat sangat..akak pun dah try banyak kali gunakan ikan lain2..

    ReplyDelete
  12. salam mas..waduhhh!!!..sedap sgh npk ikan ayam2 dibuat msk woku ni..akak x nah mkn ikan ni...org kata rasa mcm ayam,betul ye mas...npk pun mcm daging ayam..byk isi ye..

    ReplyDelete
  13. mas,dah tua dah haku ini tapi tak tau ikan ayam2 ni tau..tgk rupa mungkin lah akak tau agaknya kan..sedap ya mas bakar2 gaya gini.kalo bakar ayam gaya gini boleh tak agaknya?..hantam saja lah kan?..

    ReplyDelete
  14. Kak Naz,
    haa..kita geng kak..mas pun baru tahu...
    try la beli kak..sedapp ikan ni..isinya ala2 ayam tau...

    ReplyDelete
  15. Kak Ayu,
    betul tu kak...memang tersangat best resipi ni...sesuai ngan semua jenis ikan...

    ReplyDelete
  16. Kak Kzai,
    betul tu kak, memang rasa macam ayam...isinya pun putih macam ayam.....resipi ikan bakar berempah woku ni memang best kak..try la buat...
    tapi paling best ngan ikan siakap...perhhh...

    ReplyDelete
  17. Kak Anymz,
    wakakaka...macam tu lak....lawak la akak ni...
    mas pun baru kenal ikan ni...memang rasanya macam ayam kak...
    mas tak pernah try lagi resipi ni guna ayam...cuba akak try buat...

    ReplyDelete
  18. memula tengok tajuk n3 ingat kak mas masak ikan ngan ayam, 2 2 buat berempah woku nih...rupe2nye nama ikan tu ikan ayam2 ehh...hehhehehe...1st time dgr..sedap ehh... tapi kalau buat woku tu memang sedapla..mintak ikan ayam2 tuh sikit..lalallalal

    ReplyDelete
  19. Salam Massss,
    Akak pun dah try resepi ni tp tak publish lg, mgkin seminggu dua lagi baru publish, mmg sedap kan......first time dengar nama ikan ayam ayam ni, mesti sedap nih

    ReplyDelete
  20. Mimiey,
    jauh betul budak sorang ni memikir..wakaka..k.mas pun first time makan tau...sedappp...
    mimiey nak ke..dah abiss la..menu semalam tu...

    ReplyDelete
  21. Kak Watie,
    hmm...sedapp kan kak...resipi ni memang best..
    nape lama baru nk n3 kan...balik kampung ke kak...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...