Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Saturday, February 5, 2011

Dadih Coklat



Kali ke 2 buat Dadih Kak Nor yang sangat sedapp ni. Dulu Mas pernah buat dan boleh tengok kat SINI. Kali ni Mas guna perisa coklat jer. Sangat sedap dimakan sejuk2...nyaman jer rasanya. Boleh juga dirujuk di Myresepi. Mas buat 1/2 adunan jer dan memang dapat banyak, puas juga Mas sekeluarga makan. Maceh untuk Kak Nor atas resepi dadih yang sedapp ni.....

Dadih Coklat
Sumber :  Kak Nor
Bahan :
  • 10gm serbuk agar2 - kalau nak guna agar2 bertali boleh guna 1/3 dari sebungkus agar2 cap bulan(warna merah)
  • 1 liter susu segar biasa
  • 1 liter susu segar berperisa coklat
  • 1 1/4 cawan gula (atau 17 sudu besar gula)
  • 1.2 liter air
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dgn 2 sudu besar air
  • 1sudu teh coklat emulco

Cara membuatnya :
  1. Masak agar2 bersama air hingga mendidih. Jika guna agar2 bertali, rendam dulu supaya lembut dan lebih cepat hancur. Masukkan garam dan gula. Masukkan adunan tepung jagung. Masak hingga mendidih.
  2. Bahagi dua adunan agar td. Masukkan kembali 1 bahagian agar kedalam periuk dan masukkan susu segar putih. 1 bahagian lg dimasukkan kedalam periuk yg lain dan masukkan susu berperisa coklat dan coklat emulco.
  3. Masaklah kembali adunan tersebut. Gunakan api yg sederhana sj dan hendaklah sentiasa dikacau agar tidak berketul. Apabila nampak tanda2 mendidih, padamkan api. Peringatan: jgn masak terlalu lama nanti dadih menjadi keras.
  4. Biarkan hingga suam baru lah ditapis sebelum dimasukkan kedalam bekas. Masukkan dadih yg berwarna putih dulu dan bila ia sejuk dan mengeras bahagian atasnya barulah dimasukkan dadih coklat. Kalau nak lebih cepat bolehlah dimasukkan kedalam peti ais seketika.
  5. Sejukkan dalam peti ais, pastu bolehlah dimakan.
  6. Sekiranya ada yg nak buat berperisa strawberry, bolehlah guna susu perisa strawberry atau pun boleh juga guna kedua2 susu fresh putih dan tambahkan pewarna merah dan strawberry emulco.
  •  Satu kaedah lagi utk menghasilkan dadih coklat bagi yg bimbang jika ikut cara2 diatas menyebabkan rasa dadihnya terlebih manis(bg hb dan anak2 saya rasa manisnya sedang elok je). Setelah diikut step pertama, masukkan 2 liter susu segar (putih) kedalam periuk (tanpa menggunakan susu segar berperisa coklat). Kemudian bahagi 2 adunan dadih dan 1 bahagian itu dimasukkan 1sb coklat emulco. (diletakkan 1sb kerana aduanan asalnya berwarna putih sdgkan jika guna susu segar perisa coklat perlu letak 1st shj )



16 comments:

  1. mak aihhh lawonyer dadih tuhhh.. meh bg akak segelas mas.... tak g mana2 ker mas cuti2 nih?

    ReplyDelete
  2. mas,rajin betul mas..cantik plak tu..nak kecek 3 blh? haish,lama dah x bt..sll beli yg segera kena bt 1 paket..bnyk plak..fridge pun penuh, terpaksa mengabiskan..:(( la ni,lama dah x bt..klu teringin sgt,beli jer yg singgit 1 cup tu.. :))

    ReplyDelete
  3. Kak Hana,
    wakaka..akak macam tahu jer dadih tinggal segelas jer dalam fredge tu....
    gi ambik...he..he..
    Mas kat rumah jer kak...tak jejalan jauh2....
    hubby keje shiff la kak,kena standby,memang tak dapat cuti...
    lagi pun family ramai yang datang rumah...he..he...baik dok diam2 kat rumah...kan kak..

    ReplyDelete
  4. Deliah,
    kejap benar buat dadih ni del...dapat pun banyak..memang puas makan..he..he..
    kalau beli tu..rasanya tak cukup2....baik buat sendiri..
    ambik kau...boleh mabuk dadih..he..he...
    tinggal pun segelas jer del...kongsi ngan kak hana yer...jangan gaduh2 tau...

    ReplyDelete
  5. uit...lawanyer dadih..akak nak yg dalam gelas tu yer...

    ReplyDelete
  6. Mas,sedapnya tgk dadih tu....tapi sejuk2 kat sini tak teringat lak nk mkn dadih ni...nanti nk cuba jugalah...:)

    ReplyDelete
  7. Kak Norma,
    dah abiss la kak...
    try la buat kak..sedapp tau....

    Kak Nieza,
    wakakaka....nanti musim panas boleh akak buat dadih ni...
    sedapp tau..

    ReplyDelete
  8. Mas..byk tuh dadih.. karang tak habis sapa yg susah!! Bak sini sikit lah hehehe :)

    ReplyDelete
  9. lama tak mkn dadih....kalau kat m'sia akak beli mas, beli serbuk dia..rajinnyer mas...sedappnyer...bak la secawan hi..hi

    ReplyDelete
  10. alamak...saya tergoda lagi..kak mas, saya tak pernah cuba buat dadih...ada masa nanti, saya nak cuba jugak =0).

    ReplyDelete
  11. Salam Mas,
    Tak pergi bercuti ke....berderet2 menu yg sedap2...akak sampai tertinggal ni...dok cuti masak2 sbb balik kmpng...dadih coklat tu mengoda betullah...terliur je tngk...leh cuba ni...

    ReplyDelete
  12. I made this dadih when I was still a newbie at MyResipi. What a delicious dessert...loved it! :D

    Nak 2 gelas Mas! :D

    ReplyDelete
  13. salam...
    ada lebih ka dadih...
    nak jugak...

    ReplyDelete
  14. maaaaas,,windu nya..akak dapat singgah kejap2 je hari ni..tak sehat lah mas,,sakit urat saraf pulak..ada urat bersimpul kat bahagian belakang..jalan pun da mcm robot je ni..huhu..

    ReplyDelete
  15. maaaaaaaaaaaaaas........lame kak tak tinggal jejak sbb busy.....dr chinese donut hingga la ke dadih ni...errr seme menyelerakan.....:) errrr ada lagi tuk akak tak? ke dah selamat....????..hu3!!!

    ReplyDelete
  16. apasal akak tak perasan ada n3 dadih ni mas.. nak ngendeng mesti dah abis ni.. :)

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...