Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Friday, February 4, 2011

Chinese Donut



Chinese Donut untuk sarapan pagi ni. Tergoda tengon Izah buat ari tu. Lagi pun senang gak buat donut ni...lepas uli boleh terus goreng dan hasilnya donut ni memang gebu macam yang Izah cakapkan tu. Mas sajer buat topping coklat tu...sedapp tau...lagi pun Daniel suka donat yang bersalut coklat, laju jer dia makan.

Chinese Donut
Sumber : Izah dan Kak Ida - 1001 Resepi
Bahan :
  • 2 cawan tepung
  • 1/2 tsp. garam
  • 2 ½ tsp baking powder
  • 1/3 cwn butter flavored shortening (or butter) * saya guna butter
  • ¾ cwn susu segar 
  • Minyak masak untuk menggoreng
  • gula castor untuk salut donut
  • *saya tambah secubit serbuk kayu manis ke dalam gula castor

Caranya :
  1. Satukan tepung, garam dan baking powder ke dalam mangkuk.
  2. Masukkan butter ke dalam mangkuk tepung tadi dan gaulkan sehingga menjadi crumble atau menjadi seperti serbuk roti. Gaulkan sehingga tiada ketulan besar.
  3. Masukkan pula susu segar dan gaul hingga menjadi doh berbentuk bola.
  4. Menggunakan tangan, uli lembut (picit-picit) doh 8 ke 12 kali. Jangan terlebih uli.
  5. Panaskan minyak atas api yang sederhana kecil.
  6. Ambil sedikit doh bulatkan berbentuk bola dan leperkan sedikit seperti bentuk biskut.
  7. Gorengkan sehingga keperanganan, selama lebih kurang 2 minit setiap bahagian.
  8. Angkat donut dan terus golekkan ke dalam castor sugar untuk salutan.

22 comments:

  1. amboi...molat sungguh donut dier... meh sebijik leh??

    ReplyDelete
  2. rindu ngan izah kan mas kan... akak pong dah buat dah donut nih.. tp yg bulat2 tuh tak jd bulat... kembang pecah masa di goreng... last2 akak terap jerk ngan cutter... elok jerk macam donut biasa.. hihi

    ReplyDelete
  3. WOW...I'm planning to make some donuts for my son too. This looks super delicious la Mas...nak tapau dulu! :D

    ReplyDelete
  4. selamat pagi jumaat mas

    wah...wah....bukan anak2 mas jer suka donut coklat..ayu pun suka..heheheh

    ReplyDelete
  5. makcikkkkk..... hahaha... aku datanggg..weh makcik chomelnya donut ko makcik..geram lak aku tengok..mana aci comel comel..ko saje tau.. leleh coklat lak..haiissshh.. nak balik aaaa..maceeh makcik jenguk umah maya aku tu ek..hehe

    ReplyDelete
  6. Kak Norma,
    he..he...mulat2 senang nak sumbat masuk mulutt...kan kak...

    ReplyDelete
  7. Kak Hana,
    wakaka...donut mas pun pecah gak sikit.....tapi sorok la yg pecah2 tu..sape yang tahu....he..he.....
    tu la kak....makcik ampang tu wat kita sunyi la....kurang dah korum menyakat dan masak2...

    ReplyDelete
  8. Love,
    buat cepat2 love...sedapp tau...
    nak buat pun senang....gerenti love suka punya donut ni....

    ReplyDelete
  9. Ayu,
    wakakaka....mas pun suka...sajer cover cakap anak2...tak cakap maknya sekali...he..he..pada hal mak ngan anak makan sama banyak.....he..he..

    ReplyDelete
  10. Izah,
    makcikkkkkk....rindunya kat kauuu...
    akhirnya kau muncul gak....
    ni gara2 chinese donut kau ni yer...
    wakaka..
    kalau aku tahu...awal2 lgi aku buat...tak de lama nak tunggu kau muncul...
    makcik..cepat panasskan enjin izah muffin lover kau tu....

    ReplyDelete
  11. Izah,
    makcikkkkkk....rindunya kat kauuu...
    akhirnya kau muncul gak....
    ni gara2 chinese donut kau ni yer...
    wakaka..
    kalau aku tahu...awal2 lgi aku buat...tak de lama nak tunggu kau muncul...
    makcik..cepat panasskan enjin izah muffin lover kau tu....

    ReplyDelete
  12. hamboiii.....sedaplicious donat mulat mulat tu....

    ReplyDelete
  13. mamawana,
    wakaka..sedapp mama kalau makan donut bulat2 ni....sekali ngap habis sebiji...ambik lagi...

    ReplyDelete
  14. mas, gebusnya donut..ada lagi tak? akak nk buat b/fast ni...yg leleh coklat tu nk 3 ketoi...yg gula tu nak 3 ketoi gak...byk tul nk mkn ni..hehehe

    ReplyDelete
  15. Kak Nieza,
    dah abiss la kak..try la buat kak..senang jer..he..he...

    ReplyDelete
  16. mas...bagus2, ni chinese donat ni kuar hr tahun baru..tu tokeh donat pun sulah mali..makan busat arr kite..yeaayyy! :)))

    ReplyDelete
  17. Cantiknya donut yg Mas hasilkan, bulat2 je.

    ReplyDelete
  18. wahhhh,mentang2 cina new year, donut pn nak bernew year gak ehhh...hehheheheh....nmpk kak ats kak izah la.rindu bangat sama dia!!!! kak mas, mie nak sume rase, coklat nak...yg gula pn nak..cakapla kat daniel share dgn kak mimiey die ni,hehheheh....

    ReplyDelete
  19. salam mas...bulat2 je donut die...cantikk..nak sikit...

    ReplyDelete
  20. Perghh!!! sedap nyer..terliur I dibuatnya...yang ada cokelat tuh..hadoi..gerenti termimpi mimpi saya dibuatnya, kak mas =0).

    ReplyDelete
  21. ooo.. dh buat chinese donut eh. akak dh masuk list. buat je x sempat lg

    ReplyDelete
  22. nak tanye..mcm mane nak buat coklat mcm tu..sbb nampak mcm kilat la..
    mcm fresh..je

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...