Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Friday, February 25, 2011

Banana Yeast Bread


      

Masa gi kedai semalam, nampak pisang segar, terus Mas ambik sesikat. Jadi teringat lak kat Banana Yeast Bread yang  Izah buat bila nampak pisang tu. Ni la Banana Yeast Bread yang Mas buat petang semalam. Ada 3 ketoi lagi tu, masih lembut walaupun dah semalamam. Resepi ni memang tak menggunakan bahan pelembut atau water roux, roti tetap gebu dan lembut. Mas tambah 1/2 biji telur macam Izah. Pada Mas adunan ni agak lembik sikit masa menguli, jadi elok menggunakan Bread Maker. Roti ni juga sesuai dimakan untuk yang berdiet sebab mengadungi pisang dan roti pisang ni sedang2 jer rasanya, tak terlalu manis. Betul kan Izah...he..he..

Banana Yeast Bread
Resepi : jkitchenlog
Copy : Izahdaut
Bahan :
  • 200 gr bread flour
  • 1 tsp instant dry yeast
  • 20 gr caster sugar
  • 150-160 gr banana puree (from 2 medium bananas)
  • 40 ml milk
  • 20 gr unsalted butter
  • 1/4 tsp salt
  • Mas dan Izah tambah setengah biji telur
Cara membuatnya :
  1. Combine bread flour, yeast, and caster sugar in a bowl. Make a hole in the center. Add banana puree and milk. Mix well.
  2. Add butter and salt. Mix until dough is smooth and glossy - it will be very sticky. Cover and rest for 1 hour.
  3. Punch dough down and set aside for 10 minutes. Grease and flour a baking pan.
  4. Spoon dough into the prepared pan and use a spatula to smooth the surface. Cover or spray with water (to prevent skinning) and let rise for 1 hour.
  5. Preheat oven to 180C. Bake for 20-25 minutes. Cover with foil to prevent excessive browning.
  6. Nota : Doh roti ni agak lembik sikit, jadi Mas dan Izah tambah 2 sudu besar tepung lagi.

27 comments:

  1. Salam kak Mas,
    :D bestt betul nampak roti pagi-pagi ni. Ada campuran pisang pulak tu. sungguh sedap!

    ReplyDelete
  2. Assalaumualaikumm Mas,
    mintak 2-3 ketui roti tuh, nak bekfes ngan milo je lah..:)
    psst..dah lama tak meroti..!!!

    ReplyDelete
  3. kak mas...geram la tgk roti ni...tp sy takde BM cam kak mas..trpaksa tlan air lior jela..hihi

    ReplyDelete
  4. betui mas..memang betui apa yg dicakapkan oleh mokcik tu..hehehe..
    eh tapikan roti mu itu lawa licin je atas dia..yang aku nyer gerutu2 gak..haha..
    aku buat mapin ni..meh tuko tuko....

    ReplyDelete
  5. pisang jugak le tu...sabo..sabo..umah aku pisang putik je ada tupun org bg..kena biat kerepek je nampak gayanya..huhu

    ReplyDelete
  6. wow...ada bau pisang smpai sini la kak...haishhh kalau umah kite dekat, mmg saya serang aje umah akak...ekekeke

    ReplyDelete
  7. Kak masssss
    dah trjangkit ngan kak izah ke,menu berasaskan pisang,hehehe..Sy klmrin wat cekodok jer,sbb mlas ckit,gpun hubby nak mkn cekodok,hehehe,psang da lagi tu nnti2 leh la meroti@mengkek lak hehe..Btw roti akak nmpak gebu gebas jer..

    ReplyDelete
  8. Indah,
    memang sedapp indah..
    lain sikit roti ni...sedapp bila rasa pisang tu....he..he..

    ReplyDelete
  9. Kak Bee,
    ambik kat tapeware tu kak...
    memang best cicah ngan milo...mas pun suka...

    ReplyDelete
  10. Qaseh,
    beli la bm qaseh..
    senang nak meroti..he..he...

    ReplyDelete
  11. Izah,
    yang mana betoi ni...
    bab diet tu ke....wakakaka....
    kau memang suka kan...
    best la roti ni...
    maceh makcik promot kat aku..he..he..

    ReplyDelete
  12. Anna,
    nanti dah siap kerepek anto sini gak tau..he..he...

    ReplyDelete
  13. Assalam Mas,
    Mmng cantik je kalau Mas buat roti..suka akak tngk...akak kalau buat pun uli guna tngn je...so kena jarak2kan sikit menu roti...klau tak maunya lenguh tangan...kih3...

    ReplyDelete
  14. alahaiii tk sempat rasa ayam bistik mas tuh.. dpt roti jd la mas... akak ader kuah kari nih..leh la cicah2..hihi

    ReplyDelete
  15. amboii mas jeles kak tgok tori2 mas... kak entah bila berkesempatan nak beli..yg ditunnggu tak tiba2 pun dic4 wangsa maju tuu..
    anak dan abg berasur pulih..abg baru tadi dibuang kapas dlm tulang telinga dalam tuu.. piqa belum buka simen...huhuu

    ReplyDelete
  16. slm mas, bru ni akk dpt bg salam n tggl jejak... tq coz selalu dtg dapur akk... sure sedap roti ni.... emmmm bila la akk nk try....

    ReplyDelete
  17. Wah sangat tidak tertahan jiwa dan ragaku. Ada yang terbuat roti pisang ni pulak karang.. Adoi ai, roti semalam ada lagi ni...cemana!

    ReplyDelete
  18. Hai mas.....dah berjabgkit kat mas pulak pisang ni..kat sana dah stop dah

    ReplyDelete
  19. salam kak mas sayang, miss u like crazy lah kak, ni baru ade masa nak blogwalking, akak sihat ke tu? wah ade roti pisang, sure sedap ni, ros tgh buat pizza...hehee

    ReplyDelete
  20. Mas...
    kita pun nak wat roti gak jap lagi..
    ada pisang 2 3 ketul tu..
    jom makan sama2....

    ReplyDelete
  21. amboi berjangkit pisang kat sini lah pula....sedapnya mas...dah terbau-bau pisang dh ni...bk mai 5 ketoi..hehe

    ReplyDelete
  22. mas--
    singgah sini walau kepenatan seharian di kampung..
    wah..ayu buat lepat pisang..
    kamu buat roti pisang..
    jom..tukar..hahhaha

    ReplyDelete
  23. sudahhh...pisang dh stat muncul kat dapo kak mas...jeles...jeles...huhuhu....padahal mie pn dh beli pisang tadi,hehheheheh....

    ReplyDelete
  24. aik mas?ko pun dah jadik tokey pisang ka?hahaa..patut laa pisang umah izah abis..ko bagi2 ngan dier ek..hihi...
    nak ayam!yg kat bwh tuuu..ngeee..

    arini ko masak apa mas?nak !nak!

    ReplyDelete
  25. Mas......adeh.....sedapnyer nampak gebu jer roti yeast ni....mmmmm BM...BM BM....huk3........

    Minta kirim doha yer satu jer...........satu kilo k...?:)

    ReplyDelete
  26. Hani,
    haaa..try la buat hani..
    sedapp tau....
    rugi oo kalau tak buat...

    Zaliedana,
    ni ada kelainan sikit pada roti, sedapp tau letak pisang....
    gebu dan lembut jer..he..he..

    Kak Yatie,
    ada BM ni memang la senang meroti kak...
    akak bila lagi nak guna bibik...he..he..

    Kak Hana,
    ok gak tu cicah ngan kari sebab roti ni tak manis sangat kak...

    Kak Ilah,
    akak..beli la BM cepat, boleh selalu buat roti..he..he..

    Kak J41,
    Try la buat kak..memang sedapp roti ni...

    Mamafami,
    mama..cepat la terbuat roti pisang mama..tak sabar mas nak tengok lak roti mama..he..he..

    Kak Wanie,
    ha..tu la kak..kalau dah berjangkit...gini la ceritanya..he..he..

    ReplyDelete
  27. Ros,
    rindu juga kat ros..mesti byk aktiviti kan kat kg...
    sedapp tu pizza...rajin ros buat..
    betul tu ros, memang sedapp roti pisang ni..he..he..

    Kak Nazrah,
    wat roti pisang ke kak..he..he..
    nanti jngn lupa anto sini sikit...

    Kak Nieza,
    ni tiup virus ni kat akak lak..he..he...
    nak kasi dah abiss la kak..

    Ayu,
    wow..ayu buat lepat pisang yer..sedapp tu...
    dah abiss la ayu..
    mesti seronok kan balik kampung...

    Mimiey,
    dok diam2 mimiey..tengok jer menu pisang ni..he..he..
    pisang dah ada tu..apa lagi...he..he..

    Sue,
    haa sue, aku tak de la beli setandan pisang macam makcik tu..he..he...
    sedapp tau ayam kat bawah tu...
    aku wat nasi lemak sue...

    Kak Ayu,
    akak....dah abiss la...
    try la buat kak...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...