Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Sunday, February 27, 2011

Ayam Serai Pedas



Lauk dinner Ain ngan Daniel, Mas buatkan Ayam Serai Pedas hasil selongkar Myresepi. Nampak ramai gak yang dah mencuba resepi Ayam Serai Pedas irose ni. Simple dan sedap tau resepi ayam ni. Alhamdudillah, anak2 suka. Cuma Mas derhakakan sikit dengan menggorengkan dulu kepingan dada ayam tu. Jadi kalau tak tahu nak masak apa dengan dada ayam, cuba try resepi ni, sedapp tau. Kejap lagi Mas nak gi pasar tani, bw akan berjalan selepas itu...bye..bye...Selamat berhujung minggu semua...

Ayam Serai Pedas
Resepi asal : irose@myresepi.com
Bahan :
  • 3 keping dada ayam - ambil isi sahaja
  • 1 batang serai - dititik
  • 5 helai daun limau purut
  • 2 biji cili besar - ditumbuk@dikisar
  • 6 biji cili padi - ditumbuk@dikisar
  • 1 camca sos ikan @sos nampla
  • 1 camca sos tiram
  • Secubit gula 
  • Sedikit ajinomoto Mas letak kiub ayam
  • sedikit minyak untuk menumis
  • 1 ulas bawang putih - ditumbuk@dikisar
  • 1 ulas bawang merah - ditumbuk@dikisar
Cara membuatnya :
  1. Masukkan minyak untuk menumis serta serai, daun limau purut, cili besar, cili padi, bawang putih dan bawang merah. Tumis sehingga naik bau.
  2. Masukkan potongan ayam dan sedikit air bagi memastikan ayam masak secukupnya.
  3. Masukkan sos ikan, sos tiram, gula dan ajinomoto. Kacau sebati. Tutup api dan hidangkan.

16 comments:

  1. anak ko leh makan pedas ke makcik..senang la kan..anak2 suka je..anak aku neh susah sikit la nak makan lagi..kalau aku bagitau depa suka tu, maknanya depa suka la makan..
    kalau aku senyap je, maknanya susah la depa nak makan..huhuhu..

    eh gi paso tani je ke..tak foya2..hihihi..eh mas..gambo still tak de la kuor..napa ek

    ReplyDelete
  2. fav sy klu masakn mcm nih..manyak sidap oo :p~

    nk p pasar tani tu kirim blh? :)))

    ReplyDelete
  3. Pagi Minggu Mas!!!
    Ni dtg bwk pinggan kosong..nk share ngan Ain & Daniel hehehe

    ReplyDelete
  4. mas macam sedap aje akak tengok! akak suka resepi yg simple2 cam ni... cepat dimasak sedap dimakan!..

    ReplyDelete
  5. Mas

    lauk ni akak suker sebab ada pedas2 cili padi tu :)

    ReplyDelete
  6. Mas, sedapnya..
    Akak suka gulai atau lauk pauk yg letak serai ni sbb wangi jer..
    Sikit mas..

    ReplyDelete
  7. owwhh.. tak sanggup tengok lama2 ini ayam.. gerenti sedap ni..!!

    ReplyDelete
  8. Mas...kak ayu dtg dari jauh ni...nak mintak ayam serai....suke sbb hotty lauk pauk....:)

    ReplyDelete
  9. Izah,
    bebudak ni dah suka makan pedas2 dah makcik...
    senang sikit...
    tu la..nape yer gambar tak mau kluar....tension betoii...

    Deliah,
    memang sedapp del, try la buat..anak2 aku pun suka...

    Mamahawa,
    dah abiss mama...mas masak pun tak banyak..he..he..

    Kak Ita,
    memang sedapp kak..mas pun suka masak resepi gini..
    senang dan sedapp..

    Kak Yat,
    pedas tu yang buatkan lauk ni sedapp kak..

    Kak Naz,
    betul tu kak..sedapp kan bau serai tu masa menumis..
    mas pun suka..

    Mulan,
    jangan tengok lama2..try la buat..sedapp tau...

    Kak Ayu,
    dah abiss la kak..try la buat kak..sedapp tau lauk ni...

    ReplyDelete
  10. mas...sedap nih..tp ank2 eina kureng klau pedas2 ni..klau x letak cili segala boleh x?

    ReplyDelete
  11. eina,
    cuba letak sikit cili merah...
    cili tu kan tak berapa pedas..he..he..
    tapi kalau tak letak pun tak pe rasanya..,he..he..

    ReplyDelete
  12. Sedap nya..kita selalu main order jer..mesti dah habis kan...

    ReplyDelete
  13. Kak Nazrah,
    try la buat kak..memang sedapp ayam ni...

    ReplyDelete
  14. Hai, Mas.. mesti berendeh-rendeh beli brg kat pasar tani tukan... sedap ayam masak serai tu, msti wangi..

    ReplyDelete
  15. Mas, lambat lak terbang hari ni...dh nk tido baru sempat singgah....lapar lak perut ni nengok ayam mas ni...sure dh abis ni....jamu mata jer lah...hehe

    ReplyDelete
  16. Slm mas, tq sb selalu singgah dapur akk... sori, msa amt terbatas nk dtg selalu ke dapur mas or bg komen... dh dpt idea nk msk aym ptg nnti.... bole ye akk CnP aym serai ni...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...