Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Wednesday, February 9, 2011

Apam Snow White



Semalam start mengapam lagi. Tergoda tengok Apam Snow White Kak Hana yang cantik molek tu, Mas pun buat semalam untuk minum petang. Mas perap 2 jam macam yang  disyorkan. Perhhh...sedapp tau apam ni. Lembut dan gebu jer. Kalau dah start makan sebiji, mesti nak makan lagi dan lagi dan lagi.....wakakaka...Mas buat 1/2 adunan jer dan dapat dalam 20 biji acuan lompang. Cukup untuk 3 mulut yang nak makan. Resepi asal dari qnq0910@myresepi.com.
      
Apam Snow White
Resepi asal : qnq0910@myresepi.com
Copy : Kak Hana
Bahan :
  • 3 cawan tepung beras
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 cawan gula pasir
  • 1 paket mauripan @ ibu roti (11gm)
  • 2 cawan nasi
  • 3 cawan air
  • 1/2 biji kelapa parut putih + sedikit garam

Cara :
  1. Masukkan semua bahan diatas kecuali nasi dan air kedalam bekas. Gaul rata dan ketepikan sebentar
  2. Kisar nasi dengan air sehingga ia betul-betul hancur.
  3. Masukkan campuran kisaran nasi dan air tadi kedalam bekas tepung dan sebatikan.
  4. Perapkan adunan selama sejam. Tutup bekas adunan anda dengan kain bersih/tuala bersih.
  5. Panaskan periuk kukus. Sapukan sedikit minyak pada acuan lompang dan susun dalam pengukus. Kukus dalam 3-5 minit.
  6. Angkat bekas kukusan yang mengandungi acuan lompang kosong dan masukkan bancuhan tadi sehingga penuh acuan. Anda boleh letakkan pewarna kesukaan anda. saya letakkan sirap ros so bau apam jadi harum saja.Kukus selama 10-15 minit dengan api yang sederhana .

NOTA dari Kak Bdaria@junalresepi :
  • Saya buat separuh sukatan resepi diatas so gula pasir saya gantikan dengan gula kastor sebanyak 1 cawan ( kemudian buang 1 sudu besar gula) supaya ia tak terlalu manis. Bagi saya manis gula yang dikurangkan dan ditukar kepada gula kastor dah ok. Saya tak suka manis sangat so manis nie....just nice 4 me.
  • Jika adan nak buat belang2 macam saya buat tu....bahagikan adunan kepada warna kesukaan anda kemudian masukkan kedalam pipping bag supaya senang nak dimasukkan kedalam acuan. Picit sahaja sebelah warna putih dan sebelah lagi warna merah so jadilah 2 warna dalam satu acuan.
  • Saya akan tambah tempoh masa perapan kepada 1 1/2 - 2 jam jika buat lain kali supaya teksturnya lebih gebu lagi. Jika anda buat apam dan dapati bahagian bawah apam separuh keras dan atasnya gebu. Solusi bagi masalah ini adalah panaskan bekas lompang atau bekas lain yg hendak digunakan terlebih dahulu sebelum memasukkan bancuhan apam. Ini sebelum kukusan yg pertama.

23 comments:

  1. Amboi.. Mas, dah mengapam pulak... Aish! Laju tol Mas ni..

    ReplyDelete
  2. Kak Yus,
    tu masalahnya kak..tengok org buat..terus jadi teringin...selagi tak buat...mesti tak puas ati..wakakaka....

    ReplyDelete
  3. salam mas..comeinya apam,warna-warni...cantik!skrg nie mas dh xsuker getuk ker?k.atie pon jarang gak mkn getuk nie..kebetulan apak dtg bwk ubikayu...buat larrr.

    ReplyDelete
  4. Assalam mas,
    so sweet colour apam ni..suka akak tengok..campak kat akka 7 ketul jadilah sorang satu..

    ReplyDelete
  5. he..he...sekali ngapp jer kak apam tu..wakaka...
    tak la kak..mas tak cerewet pasal makanan ni..semuanya belasahh...tolak batu ngan kayu jerr...

    ReplyDelete
  6. Mas, kalau akak tu mahu berketul2 lengan cam apam tu... hehe. Mas, anda ditag, sila jawab dgn segera... hihihi

    ReplyDelete
  7. baru jer beli kelapa parut td, duk plan nak mengapam gak :)

    ReplyDelete
  8. makcik..makan gitu je ke..tak makan ngan kelapa ek..sedap jugak ye..ishh nak try jugak ni..tapi tunggu dulu..mcm mcm nak kena clear stok dulu..heheee

    ReplyDelete
  9. Salam kak Mas,
    Memang putih macam snow white. Mesti gebu, kan? berselera rasanya...

    senang juga resipinya. masuk list dlu. :D

    ReplyDelete
  10. Kak Ayu,
    dah abiss kak..last buat sarapan tadi..he.he...

    Kak Yus,
    pengsan...baru jer jawab tag izah..he..he...
    maceh kak..nanti mas ambik yer...

    Kak Nor,
    apa lagi kak...panaskan lagi virus mengapam ni..he..he...

    Izah,
    wakakaka..tak clear2 lagi stok kau tu...
    kelapa mahal skrg ni makcik...makan macam tu jer.....tetap sedapp tau...

    ReplyDelete
  11. ada lagi tak mas? mintak 3 ketul nak buat minum petang nnt....

    ReplyDelete
  12. baru semalam duk skodeng sane sini resepi apam....boleh la try apam ni...tp akak xde acuan apam atau lompang... rasa cam nk belasah dlm ramekin jer la kot....kekekeke

    ReplyDelete
  13. aikkk....mie baru masuk list,kak mas dah kuar n3...cepat...cepat.... tirguda tau!!! mau banyak....hahahhaha

    ReplyDelete
  14. sedapnyer nampak apam gebus nih..comel lote sungguh...

    ReplyDelete
  15. cepat sungguh enjin turbo ni bwk apam snow white dr jepun...mas cantikk la apam tu...suke

    ReplyDelete
  16. Kak Mas.. ramai dah wat apam .. semalam kat dapo kak hana.. ni dapo akak.. erma lama x mengukus.. nak join makan umah akak.. he he he cari kekuatan.. nak wat gak.. he eh he

    ReplyDelete
  17. nak nak nak...sebijik jerk..xnak byk2..diet!hahaha...

    ReplyDelete
  18. dah lama cm tak mengapam ni.Teringin la pulak.Apam ni tak merekah ya

    ReplyDelete
  19. salam mas...
    sori akak dtg lambat... ada lg tak?? jadik dah apam mu itu.. gebu bukan main... mcm nk buat lg jerk...

    ReplyDelete
  20. Kak Madihah,
    dah abiss pagi tadi kak..try la buat kak...sedapp tau..

    Kak Ina,
    bolehhh..belasah jer kak..janji jadi apam dan sedapp dimakan...kita yg buat dia.....he..he..

    Mimiey,
    wakakaka..cepat2 buat mimiey..sedapp tau...apam sedapp mcm ni mna boleh tunggu lma2...

    Kak Noorsha,
    sedapp kak apam ni..try la buat..gerenti akak suka...

    Kak Ida,
    haaa..pinjam enjin turbo k.hana lagi...tu yg cepat kak....memang best tau apam ni....

    Erma,
    mehh sini..hembus angin mengapam kat erma....buat la cepattt..he..he...

    Sue,
    dah abiss sue...eeehh kau diet..mesti kau tak kecik ati sebab dah abisss..he..he..

    CM,
    merekah kot CM, sebab mas nmpk ada yg mcm nak senyum....tapi kan..mas buat apam, memang susah nak senyummm...tak pe..janji sedappp...

    Kak Hana,
    akak...dah 2 kali buat kak....masa mas tnya adunan tu cair ke pekat, mas dah buat..bantat apam mas sbb adunan cair.....rupanya sebab mas blend adunan tepung tu...
    alhamdudillah...semalam buat lgi..baru menjadi..suka betulll...
    mas pun rasa nk buat lgi..sedapp kan kak apam ni...

    ReplyDelete
  21. Mas, akak sampai lagi lambat sure apam pun dh abis ni..haha btw nampak gebus jer apam tu..rajin betul mas..akak lately ni bz sgt pastu ditambah lak mood malas nk bw la.

    ReplyDelete
  22. Kak Nieza,
    he..he..betul tu..memang dah abiss..periuk kukus pun dah simpan..
    try la buat kak..sedapp tau apam salju ni..lembut dan gebu jer...makan macam tu jer pun sedappp...

    ReplyDelete
  23. Assalammualaikum Mas,
    Dtng lambat mmng dah abeskan apam tu..kalau nak gak, kenalah buat sendiri kan..heheheh biasalah tu..gebu dan comel apam snow white ni..akakk mmng antu apam...sedapnya Mas..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...