Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Monday, February 21, 2011

Apam Labu

    .


Assalamualaikum.
Projek petang semalam, lepas beli labu, petang tu terus buat apam labu yang tengah panas ni sebab ramai yang mencubanya. Memang sangat sedappp, lembut dan gebu jer. Satu adunan boleh dapat 24 biji acuan lompang. Dapat juga jiran Mas merasa sikit sebab pada Mas agak banyak satu adunan. Bebudak ni kalau apam kurang gemar sikit. Mas yang suka sangat dengan apam. Resepi Mas copy dari Izah. Semalam Mas nampak Kak Ummi pun dah buat dan  sebelum tu Kak Anim dengan menggunakan enjin turbonya pun dah menerai apam labu ni.




Apam Keledek versi Apam Labu
Sumber :  Izahdaut

Bahan A :
3 sudu makan tepung gandum
2 sudu teh yis segera
1 sudu teh gula kastor
3 sudu makan air suam

Bahan B :
230 gm labu direbus lembut (asal menggunakan 200gm keledek)
150 gm gula (asal menggunakan 180 gm gula)
1 biji telor
150 ml santan pekat

Bahan C : ( ayak bersama )
200 gm tepung gandum
1 1/2 sudu kecil baking powder (asal menggunkaan 1 sk double action b.powder)




Cara Membuat :
Campurkan bahan-bahan A dan kacau hingga sebati. Kemudian biarkan adunan selama 5 - 10 minit.
Kemudian campurkan semua bahan-bahan B dan kisar halus. Tuangkan ke dalam mangkuk adunan.
Masukkan bahan C ke dalam adunan B yang dikisar sedikit-demi sedikit dan kacau rata.
Masukkan pula bahan-bahan A tadi dan kacau hingga sebati. Biarkan adunan sehingga 1 jam (Ummi tutup mangkuk adunan).
Panaskan kukusan dan bolehlah dituangkan adunan tadi ke dalam loyang besar atau acuan-acuan kecil yang telah disapu dengan sedikit minyak dan kukuslah hingga masak (Ummi guna acuan kecil dan kukus selama 15 - 18 minit).
Hidangkan bersama kelapa muda parut yang digaul dengan sedikit garam dan kukus kelapa sebentar agar kelapa tidak mudah basi.


  • 36 comments:

    1. As salam mas...tue al Xsngka lak sama menu ngan izah!...mmg sedap mas..cubalah.klu nk ziarah anak2 kt asrama,br la k.atie rajen membaking..klu tak 'beku' oben tuh!hihi

      ReplyDelete
    2. Assalammualaikum Mas,
      Uwaaa..dah wat gak ya apam labu...akak je yg tertinggal..tak sabar nak wat ni, tapi malas kopek labu...hehehehehe...takpelah, petang nnti nak watlah...akak mmng suka kuih apam ni....

      ReplyDelete
    3. sedap nampak..tanam labu lom berbuah lg...bila buleh wat apam nih..heheh

      ReplyDelete
    4. salam mas,
      saya suka labu tapi tak tahan..
      adehhh.. angin satu badan..

      ReplyDelete
    5. Salam, Mas. Akak suka apam ni, suka makan tapi tak suka buat. Teringat pernah cedera parah masa kupas kulit labu yg keras tu, terus serik smpi skrg... huhu

      ReplyDelete
    6. Aura..Aura..Aura.. akak.. bila aura rajin Kak Mas nak meresap ni? he he he.. lumlagi wat apam.. join apam labu..kak Mas betulker sedap Labu wat apam? he he he

      ReplyDelete
    7. err....cepatnye mas ni.....kak ayu gak tertinggal unta kat sini.....:) he3......

      ReplyDelete
    8. salam Mas...
      antaq mai sepinggan, kalau sikit tk cukup...

      ReplyDelete
    9. Asyik buat kuih je mas nie. Kakak naik lapar. Tak pernah pulak makan apam labu tambahlah teringinnnnn....

      ReplyDelete
    10. makcikkkkk, aku dah sampai ni..
      hidang ler aku ngn apm mu yg comel itu..
      cantikkan warne dia.
      aku suke la kaler dia..mewah gitu..oo dak dua tu tak suke apm ye..ko dah pakse blum..
      hahaha...

      ReplyDelete
    11. Salam Mas,
      Waaaa demam apam labu lak.....akak aja yg belum cuba, mesti bestkan....nanti nak cari labu nak cuba buat

      ReplyDelete
    12. wah demam apam labu sudah melanda....sedapnya! tapi akak labu ni mkn sedap tapi bdn berangin jer...tapi kalau ada dpn mata belasah juga..hehe

      ReplyDelete
    13. waaah!apam labu da sampai sini...ada lagi tak tu?
      hehe..sedap kan mas..anak2 akak suka.diorang ni kalau apam2 ni mmg memilih betul.seb baik apam labu ni cepat licin..

      psst...psst
      mekaseh mas,akak tak nampak yg akak tak letak adunan 1/2 cwn kelapa kering tu.ni akak dah edit balik.
      mm...mmg takde tpg gandum..guna roti je..sedap mas cuba lah..

      ReplyDelete
    14. Waaahhh Mas, mmg betul arh hangat di pasaran apam gebu, cantik ni hehehez. Cepat aja dia dah beranak pinak drpd satu blog ke satu blog :D hehehez....

      ReplyDelete
    15. Kak Azatie,
      tu la kak...nanti mas nak try gak resepi kek cipon tu...
      tergoda betul tengok kek cipon akak dan izah.... ari tu dah tahan sabar tengok kek cipon kak hana yang sangat menggoda tu....
      sedapp yerm kak..

      ReplyDelete
    16. Kak Yatie,
      akak...cepat2 kopek labu dan terus buat tau..
      gerenti akak suka punya..
      memang sedapp apam labu ni...
      lembut dan gebu jer..he..he..

      ReplyDelete
    17. Kak Anna,
      he..he..tak yah susah2 tanam labu kak...
      gi jer beli.....wakakaka..
      sedapp tau apam ni..
      rugi tau kalau tak merasa....

      ReplyDelete
    18. Cikgu Isza,
      haaa..kalau menyusu anak elok tak yah makan lagi...cian nanti kat baby...
      labu ni memang berangin sikit kan..he..he....

      ReplyDelete
    19. Kak Yus,
      amboiii..macam fobia lak..he..he...macam mana cerita tu..mesti berangan ni masa kopek labu...he..he..
      mas dulu pun tahu makan jer..bila dah pandai ni..seronok lak mengapam..try la buat kak...seronok tau..

      ReplyDelete
    20. Erma,
      betul erma..
      memang sedapp apam labu ni...
      lembut dan gebu jer..
      try la buat...

      ReplyDelete
    21. Kak Ayu,
      he..he...meh tiup angin mengapam kat akak lak...
      try la buat kak..sedapp tau apam ni...

      ReplyDelete
    22. Mr mama,
      sepinggan jer mr mama...he..he..
      berapa biji dalam sepinggan tu...
      try la buat mr mama..
      sedapp tau...

      ReplyDelete
    23. Kak Zakie,
      mas pun first time makan apam labu ni..
      tu yang buat gak nak merasa...
      memang sedapp kak...
      akak pun try la buat...

      ReplyDelete
    24. Nisya,
      alahai adik cayang..dah abiss la nak kasi...
      nisya try la buat..sedapp tau...

      ReplyDelete
    25. Izah,
      makcik..kau sampai lewat..
      dah piniss la...
      haa...mula2 memang aku paksa ambik sorang satu merasa...
      lepas tu....ambik kau..baru dia tahu sedappp..tapi makan tak de banyak sangat....ambik hati aku kot...wakakaka...

      ReplyDelete
    26. Kak Watie,
      musim mengapam tengah panas ni kak...meh meramai2 kan lagi...
      memang best apam labu ni..
      harus dicuba tau...

      ReplyDelete
    27. Kak Nieza,
      haaa..tengah panass apam labu ni kak....
      akak pun try la buat...
      angin belakang kira kak..nanti sapu minyak....wakakaka...

      ReplyDelete
    28. Kak Anim,
      tu la kak...
      sedapp kan apam labu ni..
      mas suka...
      itu la...compius gak ada tepung ke tak...memang tak letak yer...agaknya sebab roti tu dikisar kot..
      nanti mas nk try gak..he..he..

      ReplyDelete
    29. amvoi sane sini org mengapam...sedap jugak nampak apam labu nih...saye mmg suke labu...next time bli labu lehla wat.. :)

      ReplyDelete
    30. mas, kak rose baru try mas nyer apam gula melaka, dah kuor pulak apam labu... ishhhh bak sikit nak rasa...

      ReplyDelete
    31. maaaaas, ada lg tak apam nih? lambat bebenor akak dtg hikhik
      ramai dah mencuba ye! akak ni asyik tk confident je nk buat apam..byk yg tk menjadi le kalau buat apam ..tk reti nk control api kukus tu

      ReplyDelete
    32. salam mas
      ada lagi kek red velvet tu.. abg tk leh makan ada telur...
      n3 telinga tu kak ilah buat draft jer.. kesian kak tgok .. buka jer nampak telinga abg.. huhu kenapa mas? kalu perlu kak publish semula..

      ReplyDelete
    33. Assalamualaikum,,
      Amboi seantero dunia buat apam labu ni. Musykil betul le. Tensiooonnn

      ReplyDelete
    34. massss.... akak pong nak buat juga niH! doakan succes yer! kalau tak, akak diam2 ajer! hihihihi

      ReplyDelete

    Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...