Assalamualaikum.
Hari tu nampak kat dapur Izahdaut dan nampak sangat menarik, jadi Mas pun try buat, memang sedap...suami Mas pun suka...Mas colek Roti Puri ni ngan sambal ikan bilis dan sosej je...sedap tau...paling best tengok roti ni kembong masa digoreng....bulat2....dan roti ni pada Mas tak berminyak dan lembut...memang sedap.
Roti Puri
Bahan :
12 biji
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil yis mauripan
1/2 sudu kecil garam *
3 sudu makan minyak masak *
2 sudu makan gula * (blh kurangkn jika x suka manis)
175ml air panas *
40 - 50ml air
Minyak utk mengoreng
Cara :
Satukan bahan bertanda (*) dann panaskan ..
Kacau sehingga gula hancur dan tutup api .
Satukan tepung dan yis .. gaulkan
No.1 dimasukkn kedlm No.2 , dan digaul dgn menggunakn garfu sehingga bercampur sahaja
Dengan meggunakan tangan, gaul adunan sehingga menjadi seperti serbok roti @ breadcrumb .
Tambahkn air sedikit2 dan adun sehingga x melekat kat tgn n mjadi doh.
Perap doh 30min .. pastu blhler dibahagikn doh pd 12 bhgian bulat yg kecil
canai doh nipis cam karipap @ duit 50 sen
Siap utk digoreng .....goreng sebijik sebijik ok ...
TIPS utk mgoreng :
Gunakan api yg kecil @ sederhana .. org ckp kena pandai main api. kalau guna api yg besar blh mybbkn roti ni x mgelembong @ naik kembong
Masa mengoreng hendaklah disimbah2 kn minyak ke atas roti ni ... bila dah mengelembOOOnng baru lah diterbalikkan ...
SELAMAT MENCUBA
mas..saya pun breakfast roti ni tadi...ngeehh konyangggg
ReplyDeleteSalam Mas,
ReplyDeleteAkak dtng lagi ni....tergoda dek roti puri yg kembong tu....mmng menjadi..akak pun pernah buat roti puri ni...tapi nak rasa yg Mas buatlah....sedapnya..
izah
ReplyDeletemakan ngan apa izah...family mas pun suka roti puri ni..sedap kan...
kak yatie
boleh kak, tukar ngan nasi impit nak tak...seronok tau bila goreng roti tu kembong, suami mas pulak masa makan roti puri, dia suka tekan roti tu lepas tu tengok roti tu naik balik...he..he..