Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Monday, February 7, 2011

Roti Nasi



Meroti lagiii....he..he......tergoda betul tengok ramai yang dah mencuba kat Myresepi Roti Nasi ni. Salah sorangnya ialah Kak Hana, memang best kan kak Roti Nasi Ros - Jintanmanis ni. Amat lembut dan gebu walaupun tak diletak water roux dan bahan2 pelembut roti. Mas buat 2 jenis, 1/2 adunan bun biasa jer dan 1/2 adunan lagi Mas letak inti coklat dalamnya untuk Ain ngan Daniel. Maceh untuk Ros untuk resepi roti yang sedapp ni.

Roti Nasi
Sumber : Kak Hana
Resepi Asal : Ros - Jintanmanis
Bahan :
  • 80 gram nasi putih
  • 100 ml air
  • 250 gram tepung roti - Mas guna tepung gandum
  • 60 ml susu segar
  • 4 gram dry yeast
  • 2 sudu besar gula
  • 20 gram butter atau marjerin - Mas guna marjerin
  • 1 sudu kecil garam

Cara :
  1. Mula-mula aktifkan dry yis tu dgn 1\2 sudu kecil gula n tepung dan masukkan dlm air suam, tunggu hingga betul-betul berbuih.
  2. Kemudian blender nasi bersama air dan susu hingga betul-betul hancur.
  3. Masukkan yis, nasi yang telah diblender, marjerin, gula dan garam ke dalam tepung dan uli hingga tepung tak melekat pada tangan.
  4. Rehatkan doh selama 1 jam dan setelah itu tumbuk doh keluarkan angin.
  5. Kemudian terap doh memanjang dan lipat 3
  6. Letakkan doh dlm acuan sandwish loaf dan biar hingga doh menjadi dua kali ganda dan setelah itu bakar pada suhu 190 darjah selama 25 minit.(hana bakar suhu 180-23minit)
  7. Keluarkan dr oven dan glis roti tadi dengan butter utk dapatkan permukaan yang berkilat.
  8. Sedia utk dimakan dan roti ni mmg lembut dan gebu sepanjang masa. Tak perlu guna pelembut roti atau pun bread conditioner.


23 comments:

  1. pagi Mas : aku pun dah save rsp ni tp tak terbuat lg..haha..bnyk sgt dlm list..
    pst : silap kira umo le..aku tua stahun dari ko mas ...uwaaaaa..canne leh rasa termuda lak nih...

    ReplyDelete
  2. salam mas tahniah mas kak nak bagitau mas lah selalu org pertama komen setiap n3 kak.. bangga kak dgn mas..t.kasih.. jom tukar sarapan kak suka tgok roti gebusss mas tuu kak kopi ya resepi tu..

    ReplyDelete
  3. Salam Mas,
    Pepagi nmpk roti yg gebu ni bestnya...akak dah sediakan milo panas ni...nak cicah roti nasi Mas...ada lagi ke....nah akak bawakan sekali apam harum manis...suka tak?...

    ReplyDelete
  4. Kak Anna,
    haaaa..mas dah panggil akak ni..he..he...ingat sebaya kan...rupanya mas muda lagi dari kak anna...wakaka..
    buat cepat2 kak..BM ada tu...
    sedapp tau roti nasi ni...boleh letak inti gak...

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Kak Ilah,
    sukanya akak bawa apam...sedap3...
    try la buat kak roti nasi ni..memang best tau...
    maceh kak..mas akan cuba lagi jadi pengomen pertama n3 akak di masa akan datang..he..he..

    ReplyDelete
  7. Kak Yatie,
    dah abiss las kak..mas sarapan nasi goreng jer pagi ni...meh join sekali..he..he..

    ReplyDelete
  8. kat tempat akak ni kan mas,roti kat kedai semua sudah habis..smlm anak bujang ke kedai ingat nak cari roti utk wat bejfes pagi ni tapi semua kedai sudah out of stock..kesian diorang..maknya masih belum pulih sepenuhnya utk membaking..harap2 hari ni keadaan boleh jadi normal semula..mintak 5 ketui kat sini dulu lah ya...kekeke

    ReplyDelete
  9. Asslamualaikum...
    i'm back. Baru hari ni berkesempatn menjenguk ke sini. Waa banyaknya makanan yg sedap2. Mesti semua dah abis kan?. HAppy Belated Birthday ye. Semoga ceria2 selalu.

    ReplyDelete
  10. makcikkkk..aku datangggg... hikhikhik..wehh meeroti lagi ekkk..pas ni aku pun ada entry roti gak..tunggu la time nyer yee... makcik happy birthday belated dah ye semalam...aku doakan ko sentiasa sihat....sentiasa ceria dan gembira...sentiasa dijalan yang benarrrrr..hahhaa...

    makcik ada something tuk ko..nanti amik ye...dan aku dah kembali.yehaa..ecececehh..hehe

    ok aku nak study entry entry yang aku terlepas kat umah ko ni...weh aku pun dah buat kek kukus munira tu semalam.mmg best giler..

    pss cantik la roti mu itu.tirguda..kompom kena buat ni!!

    ReplyDelete
  11. makin rajin mas meroti sejak ada bm ye ;) nmpk lembut & gebu je roti tu.

    ReplyDelete
  12. salam..

    wah... nasi pon boleh bikin roti.. mesti sedap..!!! semua sedap kat blog ni..

    ReplyDelete
  13. kak mas!!!!! waaaaa....rindu kak mas...lama gak xsinggah...sibuk g makan kenduri,hehheheh....kak mas...hepy besday semalam...huhuhuhu...terlambat sehari...jgn marah ye...nanti angkut kad kat umah ehh...jangan lupa bawak nasi 2 pinggan sekali...ehhhh silap...roti nasi 5 ketui...hhehehhehe

    ReplyDelete
  14. Kak Anim,
    akak tak sihat lagi yer...byk2 berehat tau kak...
    macam mana boleh habis roti tu...nak kasi pun dah abiss..he..he...

    Kak Sam,
    maceh kak....wahhh baru balik bercuti yer.....gi mana tu he..he..

    ReplyDelete
  15. Izah,
    makcikkk.....rindu la kat kau....kau dah kembali....sukanya aku....
    maceh makcik...rupanya birthday aku sama ngan hubby kau.....
    lepas ni kalau kau lupa birthday aku..aku puk kpla kau..wakaka...
    meh makcik meroti lagi....sedapp tau roti nasi ros ni.....
    kek coklat tu..kau pun buat gak....macam berjanji lak...
    sedapp kan makcik kek tu...

    ReplyDelete
  16. Wahhhh roti nampak sungguh gebus la Mas! Haishhh bila lak love nak rasmikan BM tu..tak tau..heheh! :D

    ReplyDelete
  17. Kak Ain,
    tu la kak..dah ada bibik ni, klu malas meroti, nak kena rotan tu..tukang makan pun ramai kak....he..he..

    Mulan,
    tu la mulan..nasi boleh jadi roti tau...memang sedapp...try la buat mulan...

    Mimiey,
    oooooo..rupanya budak kecik ni sibuk makan kenduri yer...patut senyap jer...ingatkan sibuk berdating...he...he...
    dah abiss la cayang roti tu...kak mas sarapan nasi goreng jer...he..he..

    ReplyDelete
  18. Love,
    haaa...dah dapat toys baru yer love...tunjuk la..he..he...
    apa kata love rasmikan ngan roti nasi ni......
    memang best tau roti nasi ni..lembut dan gebu jer....try la buat love....

    ReplyDelete
  19. mas, gebunya rotiiii... akak penah buat sekali jer roti ni. dah lupa la bila...lama dah. tergoda plak nengok roti ni...gebu semacam jer ni... hehehehe.....

    ReplyDelete
  20. Kak Ina,
    boleh buat lagi kak..memang best roti ni....lembut dan gebu jer....

    ReplyDelete
  21. ya ampun..sarapanmu roti nan gebu itu.

    ayu sarapan air tomato jer.....lapor roti lah....

    ReplyDelete
  22. sedap ni kalau cicah ngan air kopi ka, milo ka...lama dah akak tak meroti...ada BM senang kerja kn mas.

    ReplyDelete
  23. mas, pepagi kat sini singgah dapur mas dh terliur nengok roti mas ni...sedapnya nk tapau 2 ketoi...hehehe

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...