Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Tuesday, February 1, 2011

Roti Bun Sekaya Shartiyah



Assalamualaikum. Roti yang baru lepas keluar dari oven. Mas buat tadi untuk Ain dan Daniel bawa bekal ke sekolah kafa. Resepi dari Shartiyah Myresepi. Tengok bahan2nya simple, jadi Mas try buat. Memang sedap, lembut, lembab dan gebu roti ni. Boleh letak inti ikut citarasa sendiri. Kali ni Mas letak inti kaya dan Mas tambah water roux dalamnya. 
Meh sape yang nak, ambik sorang satu jer...tuan rumah nak buat keje sikit...he..he...
                 
Roti Bun Sekaya Shartiyah
Bahan :
  • 300g tepung high protein@tepung roti - Mas guna tepung gandum jer
  • 200g tepung low protein@tepung gandum biasa
  • 100g gula kastor
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/2 sudu bread improver - Mas tak letak
  • 1 biji kuning telur
  • 60g margerine
  • 250ml susu segar
  • 11g yis
  • 1/2 sudu bread softener (kalau nak roti jadi lagi lembut) - Mas tak letak
  • 50g water roux - Mas tambah                 
Cara :
  1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk dan putar dengan low speed selama 5 minit.
  2. Kemudian putarkan doh dengan high speed selama 10 minit.
  3. Keluarkan doh dan uli sebentar (uli dengan lembut).Tambahkan sedikit demi sedikit tepung jika doh terlalu lembut.
  4. Potong doh menjadi 20-30 biji, kemudian bentukkan bulat-bulat doh tersebut.
  5. Ambil sebiji demi sebiji doh tadi dan ulikan menjadi sederhana leper. Dengan menggunakan jari,leperkan bahagian tepi doh tadi. Lastly masukkan inti kacang merah.
  6. Biarkan doh tadi kembang selama 40 minit.
  7. Sapukan dengan telur, bakar dengan suhu 170F selama 20 minit.
P/s* Untuk inti bun, kalau tak nak inti kacang merah, boleh masukkan inti daging ker, sekaya ker...ikut citarasa anda dan keluarga...
Cara Mas :
  1. Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker. Letakkan garam di sudut kanan dan yis di sudut kiri .
  2. Setting Dough dan ONkan.
  3. Biarkan BM terus menguli sehingga kembang dan siap.
  4. Bahagikan doh kepada 20 bahagian ikut saiz masing2. Bulat2kan, letak inti dan susun ke dalam loyang.
  5. Tutup roti dengan kain@plastik wrap sehingga doh naik sekali ganda lagi lebih kurang 40 minit. Sapukan dengan campuran kuning telur+susu segar+sedikit madu dan Mas tabur sedikit bijan.
  6. Bakar suhu 170c selama 20 minit sehingga keperangan.
  7. Keluarkan dari oven dan sapukan sedikit marjerin supaya roti nampak berkilat dan lembab. 
  8. Sejukkan atas redai. Bila dah sejuk boleh simpan dalam bekas tertutup.

20 comments:

  1. Kak Mas.. Gebusnyer Roti tu... erma dah lama x meroti... malas lak nak nguli.. lum ader BM lah kak he he eh alasan... kak tapau kak.. cicah ngan tea o panas.. sedap hujan2 ni..

    ReplyDelete
  2. nih yg tk tahan nih biler tgk roti gebus2 gini.., haihhhhh mintak dua bijon dulu mas...

    ReplyDelete
  3. wahh mas..roti kemain gebu lagik..nak seketui jer mas..kalo takde seketui,2-3 ketui pun x kisah lah..

    ReplyDelete
  4. Erma,
    alasan yang bagus tu...nah 2 ketoi..gi cicah ngan teh o diam2...he..he..

    ReplyDelete
  5. Kak Hana,
    wakaka...2 biji tu sape yang nak makan...rasanya kak hana tak cukup 2 biji..

    ReplyDelete
  6. Kak Nor,
    akak...nahhhh...cukup seketoi..he..he..

    ReplyDelete
  7. wah mas pun meroti juga jom kita tukar...nampak gebus tu sedapnya ada inti lagi akak nk 2 ketoi k...hehehe

    ReplyDelete
  8. Sue,
    macam tahu jer aku ada banyak roti..meh kita mencicah sekali..he..he..

    ReplyDelete
  9. Kak Nieza,
    akak...macam berjanji lak kita kan...
    meh kita tukar2...

    ReplyDelete
  10. wah,mentang2 sejak ada menda alah tu rajin betul adik kita ni meroti..bagus mas..bak sini 3 ketui dulu..gebus gebas nampaknya tu.

    ReplyDelete
  11. alahai mas..bila laa akak nk stat projek roti kembali nih..hehe! program asik tertunda jek..adoyai xperla akak kenen roti bun 2 ketui kt dapur mas ni dulu..hehe!

    ReplyDelete
  12. gebunye kak mas...nak meroti!!nak meroti!!! nak roti 4 ketul..nak roti 4 ketul... proses meroti terpaksa d hentikan, ujan skang ni...kalau buat doh mesti lambat naik..(alasan)....

    ReplyDelete
  13. Kak Anim,
    he..he..dah ada bibik..apa lagi kak...kita kerjakannya...

    Kak Ina,
    wakaka..dah cuti ni kak...boleh la start projek meroti...
    boleh kak..ada dalam tupeware tu...he..he..

    Mimiey,
    mimiey, kat pasir mas hujan balik ke...
    betul tu..sabar dulu yer....
    meh habiskan roti yang ada dalam tapeware tu...budak ni memang makan banyak..he..he..

    ReplyDelete
  14. ya ampun..

    giles gebu nyer mas...tak perlu mas beli roti kat luor...

    tahniah yer...bila lah ayu nak pandai meroti mcm mas

    ReplyDelete
  15. Mak aiii...tersgt la gebunya roti tu! puas anak2 dpt mkn roti air tgn maknya..:)

    ReplyDelete
  16. salam mas
    roti ni mcm2 cara kan boleh buat senang nak buatnye ..tak byk kerenah.. kalu ada en bm lagi senang tangan kak tak berapa kuat mas
    kena cari lain tmpt laaa

    ReplyDelete
  17. Salam Mas,
    Rajinnya meroti..akak suka tngk roti2 yg Mas buat...gebuuuussss betulllah...

    ReplyDelete
  18. Salam kak Mas,
    Wah wah... orang ada breadmaker ni, mmg laju meroti. Lagi cepat nak sediakan buat bekfes kan?
    Nak tumpang roti sekaya tuh. yummmm!

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...