Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Friday, February 18, 2011

Mini No-Fail Banana Muffin



Lama dah Mas tak memuffin, bila tengok pisang 2 biji terbongkang kat dapur tu menunggu masa jer..teringat muffin yang Izah pernah buat, jadi Mas pun buat Mini No-Fail Banana Muffin untuk bebudak. Laku lak..suka sangat Ain ngan Daniel makan...dia orang kata macam kek pisang....lagi pun Mas letakkan dalam cup yang comei2 macam Izah....jadi bebudak suka...kiranya sekarang muffin tu hah abissss...suka ati tukang masak ari ni. Anie pun dah try muffin ni.

Mini No-Fail Banana Muffin
Resepi asal : Kak Rima
Copy :  Izah
Ingredients :
  • 1 1/4 cup all purpose flour
  • 1 tsp baking soda* saya letak 3/4 tsp soda & 1/2 tsp baking powder
  • A pinch of salt
  • 1 cup sugar (I only used 3/4 cup)* next time nak kurangkan lagi
  • 1/2 cup canola / corn oil (I used melted butter)
  • 2 eggs
  • 1 cup mashed banana
  • 1 tsp vanilla
Method :
  • Mix flour, baking soda and salt.
  • Whisk sugar, oil and eggs until smooth.  Add banana and vanilla, beating well.* Mas dan Izah guna mixer
  • Add flour mixture and beat until well combined.
  • Bake at 180 deg C for 25 mins. (I baked them at 160 deg C for 25 mins)
* Mas dan Izah buat dlm bekas papercup paling kecil,bakar pada suhu 180 C selama 15 minit.

Yields : 10 pcs for big cupcake casings or 18 pcs for smaller casings.  (I got 11 pieces)


24 comments:

  1. salam mas,
    saya tak pernah buat muffin lagi..
    ni yang semangat nak membuatnya..

    ReplyDelete
  2. okay, esok esok akak buat pulak..ooops pisang dah habis laaaa

    ReplyDelete
  3. mesti sedap ni.. rajin nya mas buat dlm papercup paling kecil... patut la comel2 semua tu..

    ReplyDelete
  4. Cikgu Isza,
    selamat mencuba cikgu....mesti along ngan angah suka...
    rasanya buat muffin lebih senang dari kek..he..he...

    ReplyDelete
  5. Kak Zarin,
    wakakaka..gi cari pisang cepat2 kak...
    memang best muffin pisang ni...sedapp tau...mas pun merasa sikit jer sebab ain ngan daniel suka...
    nanti dah buat anto sini sikitt tau...he..he..

    ReplyDelete
  6. Mulan,
    sajer try buat kecik2..suka lak bebudak tu..he..he...
    agaknya sebab comei2 kot...sekali ngap habiss sebiji..he..he..

    ReplyDelete
  7. wah beberapa blogger dah tried this..mesti sedap ni..akak juga masih tertinggal kapal selam..hehe
    bolehlah masuk list..

    ReplyDelete
  8. Kita pun dah lama tak memapin..pisang tak ada..esok esok boleh cuba lah...

    ReplyDelete
  9. yuhuuuu,cilok muffin jap kat sini.
    okay dah balik..puan rumah sdg fengsannnn..huhu

    ReplyDelete
  10. salam kak mas :) akak pe kabo? Nampak sedap tol muffin tu!

    ReplyDelete
  11. wah mas pun buat muffin gak tadi nengok kat dapur izah...sedapnya akak pun lama tak bermuffin...kalau buat tak ada org nk mkn tu yg malas nk buat ..tuan bdn ni semakin kembang nk mkn sorang...haha ni dtng ambik bau jer lah..ekekeke mas, b.b kat bwh tu pun nampak sedap juga...byk dh tertinggal n3 mas ni..laju sungguh.

    ReplyDelete
  12. Cedap lah muffin pisang. Kat sini pun hantu kek pisang.. Masuk list dulu ah Mas.

    Mas blh ajar mama tak cam mana nak delete terus blog lama??

    ReplyDelete
  13. Kak Ayu,
    try la buat nanti kak..sedapp tau...anak2 mas suka sangat..

    Kak Nazrah,
    haaa..gi cari pisang dulu..lepas tu boleh memaffin...

    Kak Anim,
    wakakaka..kak anim datang terus mas sedar dari pengsan....

    Mamafami,
    sedapp tau mama muffin ni...he..he..

    Honey,
    alhamdudillah, kak mas sihat...memang best tau muffin ni..

    Kak Nieza,
    he..he..nak jemput akak pun muffin dah abiss....try la buat kak..sedapp tau..b.b tu pun bestt sangat....

    ReplyDelete
  14. nak nak nakkkk!!!pisang apa ko guna nih mas?ko bagi anak2 ko makan je ke mas?laki ko ko x bagi ek? <-soalan nk kena penampo

    ReplyDelete
  15. Mamahawa,
    kalau macam tu...ada oisang nanti boleh mama buat..sedapp tau..he..he..
    nak delete blog...blog yang mana mana...

    ReplyDelete
  16. Sue,
    dah abiss la sue..anak aku kejapp jer habisskan..
    aku guna pisang berangan la....best pisang tu....
    wakakaka..kau ni banyak songeh lak..laki aku tak de....lagi pun dia tak suka kuih2 manis macam ni...

    ReplyDelete
  17. salam...

    hari tu teringin gak nak buat muffin pisang tapi tak sempat nak buat...pisangnya dah habis di makan. singgah makan sini boleh?

    ReplyDelete
  18. Kak Wanie,
    sini pun muffin dah abiss kak..he..he..
    nanti ada pisang akak boleh try buat..sedapp tau..

    ReplyDelete
  19. mas macam sedap aje muffin ni... akak punyer pisang tu ada lagi buat muffin pun sedap kan... nanti akak copy resepi ye!... TQ mas...

    ReplyDelete
  20. Kak Ita,
    buat la kak..memang sedapp muffin ni...gerenti akak suka punya...he..he..

    ReplyDelete
  21. makcikkk..setelah ku peratikan...komen aku tak masuk gak semalam ryupanya..haisshhh..aku komen guna enpon tak mau masuk la....huhh

    aku sebenornya suka sangat muffin ni..dah 2,3 kali dah aku buat.buat rangup2 sikit kat atas tu emmang suka.

    hubby aku pun tak de mas, ada meeting ngan contactor..huhuhu..boring jeee

    ReplyDelete
  22. Izah,
    dah sah2 tel kau sesat tak jumpa rumah aku semalam...wakakaka..
    tu la makcik..aku tak sangka lak ain ngan daniel suka...tak sempat muffin tu sejuk makcik..dah abissss...
    cian kita kan....dok rumah ngan anak2...
    wakakaka...

    ReplyDelete
  23. Ty for trying Mas.. memang senang and sedap muffin ni.. i usually will bake it if my sibling datang last min.. tu pun if stock pisang ade lahhh :o)

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...