Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Wednesday, February 23, 2011

Marmer @ Marble Chiffon Cake


 
        
Akhirnya sampai gak Marmer @ Marble Chiffon Cake keDuniaku. Mas buat semalam kek chiffon ni. Sangat lembut dan gebu. Rasanya pun elok2 jer pada Mas, tak terlalu manis. Kiranya sedapppp la kek chiffon ni. Abang ngan bebudak pun suka, banyak gak dia orang makan. Mas buat setengah adunan dan guna 3 biji telur gred A, Alhamdudillah, menjadi gak kek chiffon ni. Resepi diambik dari Izah dan Kak Hana dan resepi asal dari Kak Rima.

Marmer @ Marble Chiffon Cake
Resepi asal : Kak Rima
Copy : Izah dan Kak Hana
Bahan :
Bahan A :
  • 7 biji telur putih
  • 1/2 tsp cream of tartar
  • 100g gula

Bahan B :
  • 7 biji kuning telur
  • 100g gula
  • 175g tepung gandum
  • 1/2 tsp baking powder
  • 75ml minyak masak
  • 150ml susu segar
  • 1/2 tsp garam
  • 1 tsp serbuk koko
  • 1 tsb coklat emulco
Cara :
  1. Panaskan oven suhu 170.
  2. Pukul kuning telur dan gula menggunakan whisk . Masukkan susu segar dan juga minyak. Kemudian masukkan tepung dan juga baking powder yang telah di ayak. Kacau sebati. Ketepikan.
  3. Mangkuk lain, pukul putih telur dan juga cream of tartar sehingga berbuih. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan teruskan memutar sehingga soft peak (terbalikkan adunan tak jatuh)
  4. Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan ke dalam adunan kuning telur. Kacau sebati perlahan-lahan. Kemudian satukan semua dan kacau sebati lagi perlahan-lahan.
  5. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian campurkan dengan serbuk koko dan juga coklat emulco. Sebatikan.
  6. Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. (Loyang tak perlu di gris minyak/butter).
  7. Bakar selama 45min. Sejurus keluar dari oven terbalikkan loyang dan biarkan sejuk baru sisip kek.
  8. Potong dan hidangkan.

33 comments:

  1. kak mas...nak!!!! ni mie dtg smbil berpayung nih...(sbb ujan)...nak mintak kek cipon nih..mesti sedapkan...
    kak mas seliuh kaki ehh???nape leh jadi camtu???? nanti lps sapu minyak panas, balut kaki ngan bandage tau...balut agak ketat skitla... klu x nanti masuk angin kaki tu,lagi sakit... nanti janganla gerak banyak2, bagi kaki tu sembuh dulu ye...
    kalau ade org pandai ngurut, lagi elok..

    ReplyDelete
  2. Makcik. Lawa gambo.. Kek pun lawo.. Terliur lagi ngan kek ni.. Fuhh..

    ReplyDelete
  3. meh sini masuk rumah dulu...nanti demam lak..he..he..
    kat shah alam panas terik mimiey...
    kek tu dah abiss la cayang...
    tu la mimiey, tergelecek masa jejalan kat alam sentral semalam...
    ni gara2 pakai kasut tumit tinggi...wakakaka
    pada hal dah bertahun pakai kasut jenis ni...first time semalam boleh tergelecek..terus bengkak kaki ni..memang sakit..
    kak mas dah sapu minyak panas, tak de balut lak kaki ni....
    kalau berjalan..terjengkek2 la sikit...he..he..
    maceh atas nasihat mimiey tu...ni yang sayang kat mimiey...

    ReplyDelete
  4. ,maaaasssss..aku tgh bersabo nih..nak gak mengekek bersam daun2 cokelat cam cekgu hana buat tuh..esok annibersari kami tau..hihi..tp maleh tolle nak kekkan tepung tuh..

    nih nak tanya ni...kalo wat eskrim tuh, coffemate takleh ytukau ngan benda lain tak? kalo ad try bgtau ek..

    peh tu kan..(bnyknya pehtu..) nape posting kat blog aku tak kuar kat list blog org lain ek? dah try re post , dah bnyk kali jd lagutu..huhu..

    sekian...
    *aku nak g anto ank sklh...kihkih

    ReplyDelete
  5. Izah,
    ni gara makcik la menggoda, ari tu boleh sabar lagi tengok kak hana buat.....
    aku mengira2 telur kat reban ayam tu..wakakaka...
    last2 buat gak..
    sedappkan makcik.....

    ReplyDelete
  6. Waaa Mas...mencipon jugak eh..dah berjangkit2 daaahhh..hehee...nnt akak nak wat gak laaa..ntah bile nyaaa..huhuuu

    ReplyDelete
  7. jeng2....gebu ko...
    tukar yok.!!!

    ayu buat bingka tau..karang ayu syer resepi..hehehe

    ReplyDelete
  8. oo..esok anniveersary akak yer..
    haa...buat la kek..he..he..
    rasanya icecream tu,coffemate tu yg jadi bahan utama..
    nape tak mo guna coffemate...
    cuba tengok resepi aiskrim kat blog kak hana...
    memang tak guna coffemate...
    agaknya ada yang akak tertekan kot kat mana2 bahagian..cuba check balik kat bahagian catatan tu...he..he..

    ReplyDelete
  9. Kak Ummi,
    haa..tu la kak..tak tahan lak tengok kak hana ngan izah buat..
    try la b uat kak..
    sedapp tau..akak kan rajin..

    ReplyDelete
  10. Mas...yehaaaaaaaaaaaaa...kak ayu dtg mintak kek ni...adikku ini......lajiiin wooo..........

    ReplyDelete
  11. mas, sedapnyaaa kek chiffon ni..dah lama dah akak dok aim nk buat tp tak buat2 sejak kejadian kek chiffon mendap itu hari...majuk arrr

    ReplyDelete
  12. kek marble dimakan panas2 amat sedap :)

    ReplyDelete
  13. tiap kali tengok org dok mencipon.. tiap kali tu jugak gerammm jer nak mencipon.. tp bila blk rumah.. mesti tak sempat punya.. sibuk nak msk utk dinner, sibuk ngan anak2 lagi.. nak setelkan kerja2 umah lagi.. aduhaiii.. sabor jelahh.. akak rasa acuan cipon akak tu entah2 dah beranak pinak kot.. hehehe..

    ReplyDelete
  14. Assalamulaikum...
    huyoo marble..marble...marble. Mai sikit.

    ReplyDelete
  15. Assalammualaikum rajinya si mas ni buat cake mmg npk lembut leee...dtg singah mkn dulu le bolehhh

    ReplyDelete
  16. Alaaa Massss..
    Dier pun dah buat kek niii...Bila la ada masa nak buat ni????
    Sedap eh Mas..Mintak sikit..

    ReplyDelete
  17. Well done Mas.. gebu cake mu itew.. yg penting cake mu laku hehe

    ReplyDelete
  18. mas..ko terseliuh kaki pun sempat nak mencipon ek..sibbaik kaki yg terseliuh,kalo tgn?mau ko mencipon guna kaki gamaknyer sebab rajin banyak sgt..ekeke..bak aku rasa sepotong mas!

    kaki ko tuh ko tuam ngan ais laa kalo bengkak mas..rasa lega sket urat tuh..ais ko bungkus dalam tuala.

    ReplyDelete
  19. salam mas... cantik naiknyer cipon mas tuh.... meh bg akak sekeping jd la...nak rasa air tgn mas pulak..hihi

    ReplyDelete
  20. tiada siapa yg dpt menafikan kerajinan adik akak ni.... i salute!

    ReplyDelete
  21. Ayu,
    he..he..dah abiss la ayu..suka lak rakyat kat rumah ni..
    ayu buat bingka yer..cepat2 n3 kan tau..tak sabar nak tengok bingka ayu...

    ReplyDelete
  22. Kak Ayu,
    akak cayang..dah abiss la...
    he..he..jangan merajuk tau...

    Kak Zarin,
    try la buat lagi kak...mesti jadi punya..
    mas pun pernah gak cipon mas mendappp..sakit ati kan...try lagi yer...he..he..

    Nisya,
    akak setuju....tapi kena tunggu suam2 la nisya..tengah panas2 tak leh lak sebab kena terbalikkan dulu..he..he..

    ReplyDelete
  23. Assalammualaikum Mas,
    Gebunya kek chiffon marble ni walau buat separuh adunan....terliur je tngk, akak pun dah pernah cuba resepi ni...mmng best...

    ReplyDelete
  24. Kak Madiha,
    wakakaka..lawak la akak ni...
    tak pe kak..tunggu hari cuti baru akak buat...sedapp tau kek ni..he..he..

    Kak Sam,
    dah abiss la akak cayang...
    akak try la buat..sedapp tau..

    Kak Sheila,
    teringin kak tengok izah ngan kak hana buat...he..he..sedapp tau..

    Kak Naz,
    dah abiss la kak..buat cepat kak...sedapp tau...he..he...

    ReplyDelete
  25. Kak Rima,
    akak..memang best kek cipon ni...sedappp...
    kejapp jer habiss tau..he..he..

    Sue,
    kau ni memang kelakar la sue...wakakaka...
    nasib baik kaki aku terseliuh lepas aku buat kek cipon ni...
    maceh atas nasihat kau tu...ni pun dah kurang bengkaknya...

    Kak Hana,
    syukur kak cipon ni naik elok....saspen gak masa bakar tu..he..he..
    ni gara2 akak ngan izah la menggoda..
    dah abiss pun kak..nak merasa air tangan, datang la rumah mas nanti kak..he..he..

    Kak Yus,
    alahaiii..malu lak...
    nak kasi kek pun dah abiss...he..he..

    ReplyDelete
  26. Setengah adunan jer dah nampak besar eh kek cipon ni Mas ;) Cantik jer nampak marblenya, dah berkenan di hati ni....hehehez

    ReplyDelete
  27. Kak Yatie,
    he..he..lain kali boleh buat 1 adunan..
    sedapp kan kak....

    Anie,
    rakyat jelata tak ramai anie..he..he..
    try la buat lak anie..sedapp tau kek cipon ni...

    ReplyDelete
  28. mabeles cake.. dah buat 2 kali & gagal.. nak sikit..!!

    ReplyDelete
  29. mas, apsal tak ceter wat cippon ni..kalau tak leh tukar ngan kek zebra akak tu...haha tapi dh abis sini pun dh abis tak sempat nk rasa..hehe btw cantik nengok cipon ni..bila la nak sampai dapur akak ni. kaki terseliuh ke mas?...kena urutla tu nanti tapi cari yg pakar la.harap cepat baik yer..:)

    ReplyDelete
  30. salam kakak mas,
    nampak gebus itu kek...mesti dicuba virus baru ni...ekekeke

    ReplyDelete
  31. mas,kaki dah ok blm? hrp cepat sembuh :)

    cantik kek mas bt tu..sy blm lg tercapai keinginan nk bt kek ni..tunggu la bila smpai seru :)))))

    ReplyDelete
  32. Mas..kita datang ketuk pintu dah malam ni..dapat tengok gambar pun jadiler..kita belum pernah cuba wat kek segebuz ni...

    ReplyDelete
  33. Mulan,
    Mas dulu masa mula2 buat kek cipon pun selalu gagal tau...
    tak pe..usaha lagi yer mulan...

    Kak Nieza,
    maceh kak..kaki mas pun dah beransur baik...
    mas sapu minyak jer..he..he..
    lepas ni try buat kek cipon lak..sedapp tau..he..he..

    Hani,
    kak mas tunggu kemunculan kek cipon hani...he..he..

    Deliah,
    alhamdudillah del, kaki dah beransur sembuh..
    meh sini mas tiup virus mencipon kat kau lak..he..he..

    Kak Nazrah,
    try la buat kak...sedappp tau..he..he..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...