Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Monday, February 14, 2011

Donut Labu (Pumpkin Doughnuts)



Meh minum petang ngan Donut Labu sambil minum teh 0. Resepi di ambik dari Izah dan resepi asal  dari cook.comMr Mama pun dah buat baru2 ni. Rasa donut ni memang sedapp, gebu dan ringan jer. Sedap dimakan begitu saja sebab bagi Mas donut ni dah cukup manisnya. Sebab tu syok dimakan sambil minum teh o...he..he...

Donut Labu (Pumpkin Doughnuts)
Resepi asal : cook.com
Sumber :  Izah
Bahan :
  • 1 1/2 cawan tepung
  • 1/3 cawan gula
  • 1/2 tsp. garam
  • 2 tsp. baking powder
  • 1/2 cawan labu kukus dilecek
  • 1/4 cawan susu segar
  • 2 sudu besar minyak @ mentega cair
  • 1/2 tsp. vanilla
  • 1 telur
Caranya : 
  1. Satukan tepung, gula dan baking powder. Gaulkan rata.
  2. Kemudian dalam bekas yang lain satukan labu lecek, susu segar, minyak, essence vanila dan telur. Gaul sebati. dan terus sahaja masukkan ke dalam adunan tepung tadi.
  3. Gaulkan adunan hingga sebati.
  4. Goreng adunan donut dalam minyak yang panas dengan api yang sederhana.
  5. Adunan boleh dijemput menggunakan tangan atau menggunakan sudu.
  6. Angkat donut bila warne bertukar keperangan dan salutkan dengan gula.

10 comments:

  1. makcik..sedapkan..dah manis tu yg tak golek kat gula tu..

    ok makcik..maceh sudi try..aku nak masuk opis dah ni.hihi

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Mas,
    Sedap ni donat labu.....sambil goreng sambil makan, tak sedar dah berketul2 di ngapnya..betul tak?????
    = hehehhe...tu yg akak selalu buatlah, bila siap masak dah konyang...ngeeeee..

    ReplyDelete
  3. Mas..
    Nmpk sedap lah..mama blm pernah cuba lagi recipe nih. Masuk list dulu ah!!!

    ReplyDelete
  4. Mas,

    Wah rajinnya buat donut...hari tu dah nampak kat rumah Izah, ingat nak try tapi malas lah pulak ahakksss

    ReplyDelete
  5. Izah,
    sedapp makcik..kejapp jer abisss..
    aku x golek ngan gula sbb dah manis la donut ni..
    lain kali ada labu boleh buat lagi..he..he..

    ReplyDelete
  6. Kak Yatie,
    wakakaka..betul tu....mas pun selalu buat macam tu...
    ada labu, akak try la buat donut ni..memang sedapp...

    ReplyDelete
  7. Mama Hawa,
    haaa..masuk list dulu mama..nnti ada labu boleh try buat..
    sedapp tau mama...
    makan panas2...lagi sedappp...

    ReplyDelete
  8. Anie,
    aiippp...try la buat anie...senang jer...sedapp lak tu..he..he...

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum...
    Ni lagi sorang suka buat aku pusing. Labu yang ada kat dalam peti ais tu nak buat muffin. Yang ngko tayang donut labu plak apasalah. Marah ni...marah ni...

    ReplyDelete
  10. wah donut labu lak Mas...rajinnya...akak jer tak berapa nk rajin bila weekend bz jer ngan xtvt...hari ni baru sempat nk bw...byk dh tertinggal n3 mas ni.Ayam Kashmir tu pun sedap gak...nanti nk cubalah..:)

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...