Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Thursday, February 17, 2011

Daging Goreng Berlada



Dah lama nampak Kak Hana buat Daging Goreng Berlada ni, lepas tu Kak Nor lak mencubanya....sangat menggoda, jadi ari ni Mas lak buat Daging Goreng Berlada ni. Sedappp tau...rasanya nanti nak buat lagi. Maceh untuk tuan resepi  Kak Hana dan Kak Nor yang mempromotkan lagi resepi ni. Mas sangat suka daging ni....memang sedapp ..

Daging Goreng Berlada
Resepi Asal : Kak Hana
Sumber : Kak Nor
Bahan :
  • 500g daging - rebus empuk dan hiris nipis
  • serbuk kunyit dan garam
  • *5-6 tangkai lada merah - bleh campur lada kering
  • *4 biji cili padi merah - ikut kepedasan masing2
  • *4 biji bawang merah
  • *2 ulas bawang putih - >> semua bahan * kisar@tumbuk agak kasar
  • 1 inci halia ketuk
  • sedikit jus limau atau air asam jawa
  • garam dan sedikit gula@perisa (optional)
Cara membuatnya :
  1. Gaul daging dengan garam dan juga serbuk kunyit. Panaskan minyak, goreng deep fry hingga garing. Kalau nak goreng basah pon boleh.. tak perlu sampai garing. Angkat dan toskan.
  2. Toskan minyak tinggalkan dalam 2-3 sudu besar.. Masukkan bahan kisar@tumbuk dan juga halia... tumis hingga pecah minyak. Masukkan air asam jawa@jus limau.. Kacau.. Perasakan dengan garam dan juga gula@perisa. Akhir sekali masukkan daging goreng dan kacau rata. Matikan api.
  3. Hidangkan dengan nasi putih hangat.

20 comments:

  1. mas...lauk ni la aku nak try buat bole lupa ..ishh ishh ishh..bookmark terus bagi tak lupa..sedap ye mas..kena beli daging dulu ujung minggu ni..stok dah abis..kiki

    ReplyDelete
  2. wah...sedapnya..tima kasih Mas..mlm ni dah ada menu dah :)

    ReplyDelete
  3. sedappnya daging berlado..kalau lawan dengan aluk akak hari ni pun best ni..

    ReplyDelete
  4. Mas...
    makan pulak ngan nasi panas2.. fuhh.. mmg x sedo abis sepinggan.. akak tengah lapor nie.. x lunch lagi.. aci x nak ngendeng...

    ReplyDelete
  5. Salam Mas..
    Sedap nyer Daging Goreng berlada tu.. makan plak ngan nasi panas2... fuhh... x sedo abiss sepinggan.. akak x lunch lagi nie... aci x nak ngendeng...

    ReplyDelete
  6. salam mas....
    akak dtg nih.... tima kasih sudi cuba.... terliur akak dbuatnyer ... nak buat lagi lah! sembelih lembu dulu... hihi

    ReplyDelete
  7. Mas...akak dtg nih....tunggu kak hana mas g sembelih lembu dulu nih......hik3...unta leh dok?

    ReplyDelete
  8. akak pun terliur masa tgk hana & kak nor tayang ritu... tp lom terbuat lagi sebab kat rumah jarang ada cili merah.. hehee.. yg selalu ada cili pagi & cili kering jekk.. nnt nak try gak lah.. kalau bahan yg tumbuk2 tu mmg sedap.. nampak ala2 dendeng pun ye gak...

    ReplyDelete
  9. Izah,
    wakakaka...puk kepala izah..
    lauk sedapp macam ni kau boleh lupa..
    nanti dah beli daging, kau terus buat tau....
    aku gerenti kau suka punya...he..he..

    ReplyDelete
  10. Izah,
    wakakaka...puk kepala izah..
    lauk sedapp macam ni kau boleh lupa..
    nanti dah beli daging, kau terus buat tau....
    aku gerenti kau suka punya...he..he..

    ReplyDelete
  11. Tina,
    sama2 tina....nanti dah buat anto sini sikitt tau..he..he...
    memang sedapp daging goreng berlada ni..selamat mencuba tina....

    ReplyDelete
  12. Kak Ayu,
    haaaa..betul tu....akak masak tempe goreng ikan bilis,bayam dan jagung masak bening dan ada cencaluk bawang cili kan...sedapp bangat tu..
    gerenti bertambah nasi tu....he..he..

    ReplyDelete
  13. Kak Nur,
    haaaa..memang best sangat tu...
    nape tak lunch lagi kak..he..he...
    nakk kasi akak pun dah abisss..he..he..

    ReplyDelete
  14. ooo mas dah buat gak ya.. sedap kan.. :)

    ReplyDelete
  15. Kak Hana,
    macehhh kak sudi kongsi resepi daging yang sangat best tu...
    mas pun nak buat lagi nanti....

    ReplyDelete
  16. Assalam Mas,
    Mesti dah abeskan roti kentang dan daging berlada tu...akak busy betul sejak2 ni...penat sngt rasanya...mmng dlm list menu ni...tapi tak terbuat2lah...terliur je tngk lauk Mas..

    ReplyDelete
  17. Kak Nor,
    akak..dah dapat tangkapp lembu..tu yang dapat daging dan buat resepi ni...
    he..he..sedapp la kak daging ni..mas suka..

    ReplyDelete
  18. Kak Yatie,
    tak pe kak..ada kelapangan boleh jenguk mas...he..he...
    nnti akak try tau...

    ReplyDelete
  19. K'ida suka kalau daging msk ala2 kering gini...boleh ratah gitu jer...
    pesen ni pun nmpk sedap la mas..

    ReplyDelete
  20. Assalam Mas, sorry lately ni bz sgt tak sempat nk bw pastu demam lak lagilah tak larat...maybe cuaca sejuk sgt kot...btw tq atas ingatan mas...byk dh akak tertinggal n3 mas ni..semuanya sedap2 ni..nanti nk cuba jugalah daging ni.

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...