Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Thursday, February 17, 2011

Bun Kentang



Sebenarnya Bun Kentang ni dah banyak hari Mas buat...lupa lak nak n3kan. Selalu gak Mas buat Bun Kentang resepi origini@myresepi atau lebih dikenali sebagai Ros jintanmanis. Maceh Ros. Memang sedap sangat bun kentang ni. Lembut dan gebu jer ...Ain dan Daniel memang suka ....cicah ngan milo pun sedapp...

Bun Kentang 
Resepi asal : origini@myresepi
Bahan :
  • 250 gram tepung roti @ tepung high protein
  • 70 gram kentang yang telah direbus dan dilenyek baru ditimbang
  • 120 ml susu segar ( klu takde leh ganti dengan air suam ataupun bancuhan susu pekat manis ataupun susu kacang soya.)
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 2 sudu besar gula
  • 2 sudu besar marjerin
  • 4 gram yis ( 1 sudu kecil)
  • 1 biji telur (dipukul sedikit)
Bahan Sos Kastad :
  • 2 sudu besar tepung bird custard
  • 1 cawan susu segar
  • 2 sudu besar gula
Cara membuat sos kastad :
  • Campurkan semua bahan sos custard dlm periuk dan kacau hingga pekat, guna api perlahan ye, kacau sentiasa supaya tak bergentel, klu jadi terlalu pekat boleh tambah lagi sedikit susu, sejukkan dan akan di piping atas bun nanti.

Cara - cara :
  1. Untuk buat doh roti pula, kalau ade BM tu leh lah masukkan semua bahan dan pilih menu Dough dan On je, kalau takde masukkan semua dalam bekas adunan dan uli hingga tak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut ye.
  2. klu guna tangan untuk menguli, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang elastik.
  3.  Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada 10-12 bahagian kecil dah susun atas dulang pembakar.Biarkan naik sekali lagi, kemudian paipkan sos kastard di atas permukaan bun .
  4. Bakar pada suhu 180 darjah selama 25 minit atau sehingga permukaan nye perang. Glis permukaan bun dengan sedikit marjerin supaya berkilat. Anda akan dapat doh yang lembut dan gebu walaupun bun ini tidak menggunakan bread softner, Ok dah siap Selamat Mencuba...
  5. Nak tambah sikit, doh ni lembik sikit ye, kalau buleh masa bentuk bulat2 tu lumur tangan ngan marjerin ye...pastu baru bulat-bulatkan....klu nak tambah tepung punbuleh jugak, tp jangan banyak sangat ye...doh ni akanjadi lembik sikit bila kita pakai telur yang berlainan saiz,.Ros pakai telur saiz M, klu pakai yang besar sikit tu sila kurangkan kuantiti susu tu ye..pakai 100ml aja..harap dapat membantu ye.


19 comments:

  1. makcik..aku pun post roti jugakk..hehee,,ha ah ..ros punya roti kentang ni memang best lah..eh aku pun buat roti kentang jugak la..ha ah..blum buat post lagi..esok lah..hihi

    ReplyDelete
  2. salam mas..
    nih akak datang bwk donut nih... tuko ngan roti eh..... nak dua bijon! hihi

    ReplyDelete
  3. Salam Mas,

    akak pun minat arr bun kentang ni..lama benor tak wat..

    ReplyDelete
  4. Smekom Mas...
    Suke nyer akak tengok kawan2 rajin meroti.. menggoda betoi...

    ReplyDelete
  5. Kak Mas...hu hu .. meroti gak.. baru lari dari umah Izah yg meroti gak.. sedap tu Roti kentang... memang nampak gebus.. mesti wangi jek.. kak.. bila aura mengulini? ker kena ader BM cam akak he he eh tapau kak roti sedap tu...

    ReplyDelete
  6. Mas, akak pun suka sgt mkn bun kentang ni cicah ngan kopi, tapi belilah, tak pnadai & malas sebnarnya nak meroti ni... hehehe

    ReplyDelete
  7. Mas,

    Tiap hari buat kuih ke? Kakak masuk mesti ada makanan... pagi-pagi pulak tu....

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum...
    Pagi2 ni skodeng 2 umah. dua2 nye tayang roti. Konpius betul le. Mas pinjam BM sat boleh tak. Akak nak buat stok roti bebanyak pastu akak pulangkan balik.

    ReplyDelete
  9. lahaaaiiii..sinin pong ade roti..tkleh jadik nih..dah lama BM ku coti...kena bakar kemenyan kot nak panggil seru segala roh roti mai..hihi

    ReplyDelete
  10. meroti jugak Mas,... tadi dok jenguk umah izah pun ada roti jugak... wah! semua dah meroti akak pun nak meroti jugak lah.... bak lah akak seketul roti tu nak buat alas perut... hihi

    ReplyDelete
  11. mas--
    hari2 awak buat roti..pas lah sikit kat sini

    ReplyDelete
  12. Salam Mas,

    Tabik lah dgn Mas ni yg masih rajin meroti. Bukan main cantik dan gebu aja Anie tgk roti ni....jelesssss arh cuit sikit skali arh hehehez :D

    ReplyDelete
  13. adusss... kat sini pun ada roti gak.. hu hu...

    ReplyDelete
  14. xaci...xaci....dh habis baru tayang.... ingat nak tuko ngan kek yogurt tu..... huhuhuhuhu....xkira...xkira....nak jgk!!nk jgk!!!

    ReplyDelete
  15. Izah,
    makcikk....macam berjanji lak..tapi aku dah buat 2 hari lepas..lupa lak nak n3kan..he..he..
    betul tu....bun kentang ros ni memang best kan....

    Kak Hana,
    sukanya akak bawa donut...
    tapi roti kentang mas dah lama abiss la..he..he...

    Kak Yat,
    haaa...buat la lagi kak.....
    teringin dah tu..he..he..

    Kak Nur,
    meh la kak kita ramaikan lagi geg meroti..he..he..

    ReplyDelete
  16. Erma,
    meh erma..meroti lak...
    best kan bun kentang ros ni....

    Kak Yus,
    haa..betul tu..cicah ngan milo ke kopi ke memang sedappkan kak...
    meh kak..meroti lak..best tau makan roti fresh dari oven...

    Kak Zakie,
    bebudak suka makan kak..
    lagi pun banyak godaan...he..he..

    Kak Sam,
    he..he...mas kasi roti aci tak kak...
    klu bm akak kena meroti....wakakaka...

    ReplyDelete
  17. Kak Anna,
    wakakaka...meroti la terus kak...
    lagi pun bibik yg menguli..he..he...

    Kak Ita,
    haaaaa..meh kak...kita meroti ramai2...jangan kita kembang macam roti dah..he..he..

    Ayu,
    meh la berjiran ngan mas..boleh anto ayu roti selalu...

    Anie,
    ada bibik menolong...tu yg rajin meroti..he..he...

    Kak Nor,
    cikgu sudah datang...meh cikgu join sekali..he..he..

    Mimiey,
    macam kenal jer awek tu...oooo.mimiey rupanya....he..he..
    dah abiss la mimiey.......

    ReplyDelete
  18. salam kak Mas, nak nak roti kentang ni kak, ros baru je buat hari tu, hehehe, jamu mak abah dengan roti baru masak, suke diarong heheehe, kak mas semua sihat ke tu? miss u

    ReplyDelete
  19. Mas, gebusnya roti...bila ler mood meroti nk sampai ke sini lak ni...dh lama tido bibik melayu tu..hehe

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...