Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Thursday, February 24, 2011

Ayam Bistik



Ayam Bistik untuk lunch Ain ngan Daniel. Mas merasa gitu2 jer sebab Mas bakar ikan ngan buat air asam untuk lunch Mas nanti. Bebudak ni yang suka sangat ngan ayam. Jadi Mas masak Ayam Bistik lak ari ni hasil selongkar dapur Kak Dayang. Sangat sedap dan macam yang Kak Dayang cakapkan, makan ngan nasi beriani atau nasi minyak pun sedapp. Lain kali boleh buat, kali  ni makan ngan nasi putih dulu. 

Ayam Bistik
Bahan :
  • 1 ekor ayam sederhana - dipotong dan digoreng biasa hingga 3/4 masak
  • 2 batang serai - dititik
  • 50 g rempah beriani + 2 sudu makan serbuk cili - dibancuh dgn air
  • 100 g puri tomato - Mas guna sos tomato
  • 2 biji tomato - dibelah 4
  • sedikit hirisan daun pudina dan daun sup
  • rempah 4 sekawan (kayu manis, pelaga, cengkih, bunga lawang)
  • 1 sudu makan kicap pekat
  • 2-3 sudu makan kicap manis
  • 3 sudu makan sos cil
  • garam
  • kacang peas - jika suka
Bahan kisar :
  • 7 biji bawang merah
  • 2 labu bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci lengkuas
  • 1 inci halia
Cara-cara :
  1. Tumis rempah 4 sekawan, serai dan bahan-bahan mesin hingga terbit bau. Kemudian masukkan bancuhan rempah beriani. Kacau dan biarkan hingga pecah minyak.
  2. Masukkan puri tomato, sos cili dan kicap. Kacau lagi.
  3. Setelah itu, masukkan ayam yg sudah digoreng tadi bersama daun pudina dan daun sup. Gaulkan sebati hingga masak. Masukkan tomato dan kacang peas.
  4. Hidangkan.

25 comments:

  1. Rajinnya Mas, utk anak2 msk lain, maknya msk lain, kalau akak tak kuasa nak msk ayam, msk ikan lagi, apa akak msk tulah dia kena makan... hik3

    ReplyDelete
  2. Mas...mmmm ayam bistik la...nak kene tgok freezer lu ni...:)

    ReplyDelete
  3. yuhuu mas,maaf lah lambat sampai sini hari ni..n3 mochi tu akak wat auto post.ada hal pagi tadi.ni baru je balik.tumpang makan kat sini sbb tak masak lagi..
    akak ambik resepi kat bawah ni ya..nampak sedap murtabak tu lah..huhu

    ReplyDelete
  4. Kak mas,
    Msti brselera ain ngan daniel mkn ayam yg sedap nih kan..Best la kak mas yer,ank2 dah besar,akak muda lagi,hehe..Btw ayam akak nmpk best insyaAllah nk try nnti,msk list dlu,hehe..

    ReplyDelete
  5. Kak Yus,
    ada masa gak kak...he..he..
    lagi pun mas masak tak banyak...boleh la gitu..he..he...

    ReplyDelete
  6. Kak Ayu,
    gi check ayam tu kak...nnti akak boleh la try buat..sedapp tau..
    ain ngan daniel suka..laju jer tadi dia orang makan nasi..he..he..

    ReplyDelete
  7. Kak Anim,
    kemana akak jejalan tu..he..he..
    meh makan sini..lauk pun ada lagi...
    try la resepi murtabak tu kak..sedapp tau..

    ReplyDelete
  8. Kak Anim,
    kemana akak jejalan tu..he..he..
    meh makan sini..lauk pun ada lagi...
    try la resepi murtabak tu kak..sedapp tau..

    ReplyDelete
  9. Dana,
    he..he..tu la pasai kawin muda..anak2 dah besar kan...wakakaka..
    haaa..nanti try tau ayam bistik ni..sedapp tau...

    ReplyDelete
  10. meman sedap masak bistik ni.. akak pernah masak dulu guna resepi kak roylazim singapore (skrg dah menyepi kak roy). memang besttt...

    ReplyDelete
  11. mas, sedapnya lauk ni...mai sepiring nk cicah ngan roti ni...kuah kasi lebih yer...hehe

    ReplyDelete
  12. Kak Madiha,
    sedappkan kak ayam bistik ni...
    rasa macam nak buat lagi nanti..he..he..

    ReplyDelete
  13. Kak Nieza,
    kak..ada lagi tu..gi cedok kat periuk...he..he..
    memang mas buat kuah lebih, anak2 mas ni kalau makan nasi nak berkuah..

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum Mas...

    Kak Lin Biasa Masak Daging Bistik Ni Ada Ayam Bistik...Boleh Cuba Nanti...Kak Lin Copy Resepi.....
    Muaaaaahhhh...

    ReplyDelete
  15. As salam Mas..klu mkn ngan nasi panas2....mmg sedap nih!

    ReplyDelete
  16. Assalam Mas
    Selalu org buat daging bistik (kat SG) mesti sedapkan :P
    btw thanks ajar mama delete blog yg lama :)

    ReplyDelete
  17. Makcik.... Laparinggg... Hihihi.. Lapo lapo lapo.. Dugaan....

    ReplyDelete
  18. mas,ni mmg fav anak2...senang cuci pinggan :)

    ReplyDelete
  19. ye la..ni baru hujan lebat sesangat..tak sempat nak masak kat rumah..kita nak gak...banyak tau..

    ReplyDelete
  20. Kak Lin,
    mas pun rasa sedap ngan daging...
    lupa lak nak cakap..he..he..
    try la buat kak..sedapp tau..

    ReplyDelete
  21. Kak Azati,
    betul tu kak...setuju3..
    ngan nasi minyak@nasi beriani lagi sedapp tau...

    Mamahawa,
    dah boleh delete yer kak..he.he..
    tu la kak, mas pun first time makan ayam bistik ni..sedapp...

    ReplyDelete
  22. Izah,
    ooiitt..kau tak makan nasi lagi ke....
    biar betul kau diet...wakakaka..

    Deliah,
    betul tu del..
    kalau makan sampai licin pinggan..wakakaka..

    Kak Nazrah,
    hujan lebat yer kak..he..he..
    baru jer bebudak habiskan ayam bistik ni kak..

    ReplyDelete
  23. kak mas,
    saya ingat mlm ni tak mo makan...tp tgk ayam bistik akak ni, lapo lakkk...haishhh

    ReplyDelete
  24. petang tadi dh datang dah...elok je nak ketuk pintu, mak jerit suh balik makan...xjadila ketuk...
    ni malam ni datang nak ketuk balikla pintu nak mintak ayam bistik ni ngan kak mas...
    mie dh penah buat x ehhhh?????huh,tetiba lupa...ni mesti kes petang tadi bantai makan roti byk sgt nih...
    xpela, kak mas bagila mie ayam tuh, lepas makan mesti ingat balik...ngeh3...

    ReplyDelete
  25. Akak dtng lmbt ni ada lagi ke....kalau dah abes takpelah, akak masak sendrik...majuk nih...huhuhu...
    mmng sedap ayam msk mcm ni..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...