Assalamualaikum. Awal sikit update lagi resepi...jappp lagi nak berdating kat low yat ngan abang. Meroti lagiii kan......atas permintaan anak2, Mas buat lagi Roti Sosej untuk bekal anak2, setengah adunan lagi Mas buat roti sosej ala2 pizza yang ditabur cajun atasnya......oppsss.....cajun lagi kan.....tak nak membazir cajun tu...jadi guna jerk untuk apa2 resepi yang dirasakan sesuai....jangan tabur cajun dalam air sirappp dah...ada gak yang panas telinga bila minum......kikikikiki....merapu2 lak Mas ni kan..bukannya apa...teringat lak lawak puding cajun masa main teka teki ngan Kak Nor semalam....
Berbalik pada roti sosej ni...sedapp tau bila dah ditabur cajun atasnya...syok terasa pedas2 rempah kat roti tu...mabelessss.......
Roti Sosej Bercajun
Resepi : Che Mat Gebu
Sumber : MasDuniaku
Bahan :
- 250 gram tepung roti (high protein flour)
- 50 gram gula halus @ gula kastor
- 1/2 camca teh garam halus
- 10 g susu tepung (mat guna susu "everyday")
- 1/4 camca teh bread improver
- 1/4 camca teh bread softerner
- 30 g telur (pecahkan 1 biji, kacau sedikit dan timbang)
- 6 gram instant yeast
- 20 g mentega
- 125 ml air suam (kalau guna Breadmaker guna air biasa)
- 14 batang sosej
- sos cili dan moyanis
- cajun
Cara Membuatnya :
- Untuk Doh : Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih. Satukan semua bahan lain kecuali mentega, masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal (kurang lebih 20 minit). Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih, biarkan 45 minit hingga naik.
- KAEDAH LAIN : Satukan semua bahan2 untuk doh dalam breadmaker, pilih setting untuk "DOH" dan tekan "ON", tunggu hingga siap (selalunya BM mengambil masa 30 minit menguli dan 1 jam memerap, ikut jenis BM masing2)
- Untuk Sosej Roll : Celur sekejap sosej, tos, sejukkan dan lap kering. Tumbuk doh untuk membuang udara, bagi doh pada 14 bahagian. Ambil satu bahagian, bulat2kan dan tekan2 supaya rata dan susun dalam loyang yang telah dilenser dengan sedikit marjerin dan dialas kertas minyak dan sapu lagi marjerin atas kertas minyak tu lagi yerk dan boleh letak sosej yang dibelah 2 tadi atas tiap bun. Buat hingga siap.
- Biar 45 minit, sapu baki telur dan picitkan mayonnis dan sos cili atas bun tu dan tabur cajun atasnya. Bakar 25 minit pada suhu 190C dalam oven yang telah dipanaskan hingga kuning keemasan. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan..
mmg nak kena hempuk dua org yg buat lawak puding cajun tu mas.. agak2nya kena hempuk sapa dulu ek.. hihii
ReplyDeletebak roti cajun tu seketul.. hehe
Mas berselera betul akak tengok roti mas ni..sedapnya....cantik aje bulatnya tu..
ReplyDeletewah hebuh ek pasal caju ni..ramai yang buat..esok memang nak buat mee goreng..nak cuba letak cajunlah
ReplyDeleteKak Nooor......owh ada gak ke puding cajun ni....ekekekek....wat jus pun sodap kot?:p Jgn maree....
ReplyDeleteMas....rajin goh menroti ni...buley buke kedai loti pas ni...:)
fuhh.. demam cajun melanda.. dh terasa mcm nk jangkit sikit ni.. tunggu cajun sampai dulu. hehe
ReplyDeletebestnya kakmas...diasna sini cajun...heheheh...saya masa beli cajun ni dulu tak tau nak guna...sampai expired...baru skang byk keluar resepi cajun nih...hehehhe
ReplyDeletehi there, i have just followed your blog..i hope you can follow me back..u have a nice blog here..
ReplyDeletei will be waiting for you on my blog...see u there..cheers
As'salam Mas
ReplyDeletecajun dah beli, tapi projek nak letak cajun jer yang belum sampai2..hihihi
nak shoping apa kat law yat tu, nak hekuttttt!
wah .. mas pon dah berjangkit knor eh .. dok main cajun. cari cajun belum jumpa lagi ni, kalau x leh follow ... ^_^
ReplyDeleteDah rmai yg bercajun nii..xsmpt nk p beli lg..klu x nk bercajun jgk..mintak sini dulu laa roti yg gebu tuu..hehee
ReplyDeleteamboi bercajun lagi...
ReplyDeletenak satu..
oh ya...sakit perut gelak bila baca komen kat blog kak nor.. pasal kak mas n kak izah teka puding tu jadi puding cajun...hehehehe...
Mas..sedapnya mas..sejak akhir2 ni semua org masak pakai cajun ye..akak pun kena gi beli juga laaa..:)
ReplyDeleteselera tengok roti tu mas.. akak ni belum dtg lg mood meroti.. tp kalau dah mula meroti sok asyikla dok meroti.. yelah sbb nak abiskan tpg roti kenalah rajinkan diri.. hehehe.. masih lg musim cajun ekkk..
ReplyDeletecajun2. berderet resepi cajun awak yek... nampak menarik.. suami ita suka roti pedas2 gini
ReplyDeleteterguda dgn sosej cajun mas ni..
ReplyDeletebaru lepas santap roti sosej cajun..sedap masssss.maceh ya.
wahhh..Mas...sana sini bercajun nih...bila bleh cuba plak..
ReplyDeleteK.Nor,
ReplyDeleteijahhh..kak nor nak hempuk kita..
cabuttttt......kikikiki
kak ayu,
ReplyDeleteakak..memang best roti ni..
apa lagi letak cajun tu...
marbeless....
kak ina kl ,
ReplyDeleteakak..meh join club cajun.....
kita meramaikan lagi ahli cajun..kikikiki
Ayu Safieza,
ReplyDeletekikikiki..kak nor kene nyakat lagi...
kak ayu..insyaAllah..panjang umur..murah rezeki...
tun_telani,
ReplyDeletetun...cepat2 join tun...kikikiki
quinnie,
ReplyDeletekikikiki..kene beli cajun baru la jawabnya..
kali ni sure tak expired....
Andrik McVean,
ReplyDeleteandrik..akak baru balik dari blog andrik..
maceh sudi bertandang sini..
salam kenal dari akak..
kak CT Delima,
ReplyDeleteakak..jangan simpan jerk cajun tu..
nanti expired lak..kikikiki
mehhh..cepat mencajun.....
ain (sweet thots),
ReplyDeleteakak..tak pe..nanti ada cajun..boleh try resepi2 cajun ni...
masuk list dulu yerk...
YANA SHAIFUL,
ReplyDeleteyana..roti dah abiss la..
gi beli cajun cepat.....kikikiki
Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi ,
ReplyDeletenurul...kak mas pun sakit perut gelak tau...
kelakar lak..kikikiki
kak Mieza,
ReplyDeleteakak..demam cajun tak kebah2 lagi ni...
meh join cepat....kikii
kak MaDiHaA a.k.a Ratna,
ReplyDeleteakak..kan bibik yang menguli...
meh la meroti..
boleh mencajun sekali..kikikiki
hati2 guna bahasa mencajun tu...
Juwita Jamaludin,
ReplyDeleteita...try la letak cajun kat atas roti sosej ni...
sedappp tau..
cuba yerk....
kak anymz,
ReplyDeleteakak dah buat yerk...
best kan..
nanti n3 kan tau....
kak Rabiatun Adawyah,
ReplyDeletecuba kak..jangan tak cuba..
best tau....
Salam kak mas! dtg pagi2 nak mintak roti hihihi... aduhaiiiii demam cajun di sana sini kikiki... kitanyer cajun tu haaaa mcm baru beli jerr byk lagi!
ReplyDeletesalam masa...jlan2 cari makan kt dapur mas..jumpe roti sosej ni..ucu ambik ye..
ReplyDeleteijayuji,
ReplyDeleteika...dah abiss la...
gi la meroti..boleh la mencajun sekali..kikikiki
Ucu Faridah,
ReplyDeleteselamat mencuba ucu...
memang best roti sosej ni..
yg nie lagiii ler buat akak lapar n lapar... sedaaapnya tgk roti nie mas.. akak belum perna lg buat.. bila ler angin rajin nak meroti nie sampai kat akak.. huhuu...
ReplyDelete