Assalamualaikum. Bertemu lagi dipagi sabtu. Hmmm..semalam....sibuk sikit petangnya....malam baru sempat BW...jadi meh layan Roti Manis untuk n3 ari ni. Patutnya roti manis ni Mas n3kan petang semalam..jadi tak sempat lak sebab sampai rumah pun dah malam, sempat buat BW jerk...nampak juga Noorsha pun dah try Roti Manis yang asalnya Mas nampak kat dapur Ika. Kata Ika, resepi diambik dari Kongsi Resepi. Tengok bahan2nya pun pada Mas tak banyak..biasa2 jerk...dan roti ni tak menggunakan telur atau bahan pelembut yang lain. Hasilnya...roti manis ni lembut....gebuss jerk....suka sangattt dengan kejadian roti manis ni. Walaupun namanya roti manis, tapi roti ni pada Mas tak de la manis sangat....Mungkin sebab Mas kurangkan sikit gula tu kot. Roti manis ni sedapppp dicicah ngan nescafe atau dimakan begitu sahaja. Hm...membebel panjang lak kan...layan2 la dulu yerk Roti Manis ni, kejap lagi tuan tanah nak kluar...membeli belahhh apa yang habiss kat dapur tu...byeee....
Roti Manis
Resepi : Arah - Ika
Sumber : Kongsi Resepi
Bahan A:
1/2 cawan air suam
1 sudu makan tepung gandum
1 paket yis>>11g1 sudu makan gula
1 sudu makan tepung gandum
1 paket yis>>11g1 sudu makan gula
**Campurkan kesemua bahan ketepikan seketika sehingga berbuih
Bahan B :
2 sudu makan butter - cairkan>> Mas ikut Ika guna 1sb butter cair dgn 1 sb Shortening
Bahan C :
1 cawan gula (atau 12 sudu makan) cairkan jadi sirap dgn 1/2 cawan air (ini untuk menguli tepung) masa menguli, kalo tepung kurang air boleh tambah air suam sedikit demi sedikit.>>gunakan air suam supaya cepat larut gula tadi
Bahan D :
3 cawan Tepung Roti
Bahan Tabur :
Gula caster
Cara membuatnya :
- Masukkan bahan D dalam bekas adunan.
- Campur kesemua bahan2 A, B & C tadi pastu uli jadikan doh...
- Sudah uli, agak2 dohnya kenyal2 mcm doh roti canai yg besa tengok kat kedai mamak tu ler. Tak lembik sgt, tak kenyal sgt... yg sedang sedang ajaaaaaaaa hehehe
- Kalo terlembik, tambah aje tepung sikit2 uli jadi kenyal semula...
- Biarkan doh rehat sampai dia naik gebu, agak2 dalam 1/2 jam ler kot.
- Lepas dlm 1/2 jam gitu dah boleh bentuk2kan (Jangan tumbuk doh, biarkan aje gebu than terus bentukkan) Dah boleh bulat2kan pastu susun dalam loyang pembakar.
- Susun rapat2 pastu biarkan lagi dalam 40-45 minit... doh akan naik semula.
- Lepas dah naik doh tu dalam loyang pembakar, boleh masukkan dalam oven.. bakar selama 30-40 minit ~ suhu 180 degree>>yg ni kita bakar dlm masa 15 min jerr :D bergantung pd oven masing2 ya..
Kak Masss!! nak ituttttt!!! ari ni kita org kena g tadika jap g niii pun nak kuar jugak, ni pun tgh tunggu roti manis ni naik hihihi pastu bakar makan n pergiiiiii!! :D
ReplyDeletepandainya buat roti..gebu..kita belum pernah cuba lagi..
ReplyDeleteNampak gebu roti tu.. di klu cicah air teh atau kopi pun sedap kan mas?
ReplyDeleteakak pun nak ikut mas....
weh.. kuar shopping soping lagii? tak sukeeee..
ReplyDelete*ayat bila laki tak de kat rumah.. kiki
ijayuji,
ReplyDeleteamboii...meroti lagi ika....kikikiki..
aiippp..mana boleh ikuttt....
nak gi berdating sekali ni...muahahaha
mama Tiara,
ReplyDeletemama...try la meroti mama..
insyaAllah..menjadi roti tu nanti..
kak ita,
ReplyDeleteakak..memang lembut gebu roti ni....
bestt tau...
nak ikut....hmm...tak bolehhh...kikikiki
izahdaut,
ReplyDeletemakcik...sepetang semalam meneman laki aku beli brg2 dia....
ari ni dia kene teman aku lak...kikiki..
aci tak...
barang2 dapur dah banyak abiss makcik..
lepas balik dari kampung..mana kluar beli barang lagi..
As'salam Mas
ReplyDeletenak roti gakkkkk!! macam lama tak meroti ni. macam gian jer gitu.. hahaha. semalam gi dating kat mana..? lupa nak teroponglah.. hehehe.
jgn lupa eh simpankan roti tu, memang nampak lembut jer. boleh masuk list. tr kasih mas cayangggg..
uiii..aku pun dah lupa bila last aaku buat roti...ko uli pakai tgn je Makcik? hihi
ReplyDeletesedapnya nampak roti tu mas...saya pagi ni pun sarapan dengan roti sosej mas di my resepi..
ReplyDeletewaduh gebunya roti manis Mas ni....nak seketoi..akak nak wat cicah dngn air milo panas ni...
ReplyDeleteorder je boleh tak...nak wat tak der masa...
ReplyDeletewahhh.. semalam baru je nengok kt umah mek sha.. nmpk gebu je.. ni air teh o panas dh ready dh nii.. tunggu kak mas anto roti je nih =)
ReplyDeleteWahhhh gebusnya roti Masssss! Mintakkkk ;)
ReplyDeleteyuhuuuu mas,dah buat dah roti manis ni ya..akak baru balik ni..nak buat laundry dulu..hehe
ReplyDeletekak ct,
ReplyDeleteakak..sajer berdating sambil cuci mata kak...kikiki
roti tu dah abiss la kak...
try la buat kak..
memang best roti ni..
Anna Qawina,
ReplyDeletetu soalan ke tu...kikiki
dah tahu aku ada bibik...apa lagi...
guna jerk la...
tu la kau....meh meroti lak.....
cian yis kau tu nak berkulat....
Sue's,
ReplyDeletesalam kenak sue's....
maceh sudi mencuba roti sosej goreng tu....
try la meroti lak sue's...
best tau...
kak Yatie,
ReplyDeleteakak..roti ni memang lembut gebu jerk walaupun tak letak telur dan bahan pelembut lain...
mas suka..
kak Nazrah Bakery & Dunia Kuih,
ReplyDeleteakak...nanti mas anto yerk..
tunggu depan pagar tau..kikiki
tun_telani,
ReplyDeletetun..kak mas buat sama ngan sha..
cuma lambat ne3kan jerk..kikiki
best tau roti ni...
♥LOVE2COOK♥ ,
ReplyDeletelove.....dah abiss la....kikiki
kak anim,
ReplyDeleteakak..try roti manis ni lak..
best tau...