Assalamualaikum. Nampak tak, ijauuuuu....he..he..semalam nampak mek Izah menayang Lompang Jakarta, jadi teringinn lakk. Tengok bahan2 ada kat dapur tu, jadi Mas pun buat untuk minum petang. Tengok lompang ijah tu coklat kan, sebab mek tu derhaka sikit...guna gula merah....oleh kerana stok gula merah habis..Mas pun jadi anak murid yang baik...ikut 100% resepi cikgu. Tak mo derhaka...muahahaha..kau paham ayat aku ijahhh...
Hmm..berbaloi menerai Lompang Jakarta ni...sedapp tau...Cuma yang dadih tu..rasanya lain kali kene buat lebih kalau nak dadih yang banyak sikit...maceh pada Kak Fida yang berkongsi resepi Lompang Jakarta ni di Myresepi. Sememangnya resepi2 Kak Fida ni tak pernah mengecewakan.....Mas suka..
Lompang Jakarta
Resepi : Kak Fida@myresepi
Sumber : Izah Muffin Lover - Izah
Bahan :
- 125 g tepung beras
- 2 sb tepung sagu @ ubi
- 200 ml santan pekat (100ml sntn KARA + air)
- 1/2 sk air kapur
- 200 ml air *
- 125 g gula pasir *
- 1 sk pandan pes + pewarna hijau
Topping Dadih :
- 160 ml santan pekat (100ml sntn KARA + air)
- 1/4 cawan tepung beras
- 1/4 sk garam
Cara membuatnya :
- Masak bahan bertanda * dengan sehelai daun pandan, jadikan air gula dan sejukkan.
- Campurkan air gula dengan tepung beras dan tepung sagu @ ubi, santan pekat, air kapur, pandan pes dan pewarna hijau, kacau dan tapis. Ketepikan.
- Satukan bahan2 dadih, kacau, tapis dan ketepikan.
- Sapu acuan lompang dengan sedikit minyak dan panaskan di dalam kukusan.
- Tuang adunan hijau 3/4 paras acuan lompang dan kukus selama 10 min.
- Tuang pula topping dadih ke atas lapisan hijau dan kukus lagi selama 10 min atau hingga masak.
- Sejukkan kuih dan keluarkan dari acuan dan hidangkan.
Mas,
ReplyDeleteNanti simpan akak sikit ye....
tolong makan utk kak ilah tau masss... sedih lah kolestrol naik semula ni 7.27.. bulan lepas 5.5 jer..
ReplyDeletewowwww,,nampaknya enak sekali makanan itu,,bolehkah hendak tacuba membuatnya,,hehehehe
ReplyDeleteuuuwaaaaaaaaa....acu lompang kita 2 ketul jerrr! nak jugak nak jugak!!!! sedapnyer! kelapa parut tak de eak kak? kikiki kita suke betul kelapa parut walau tahu tak elok sbb byk cacing :D
ReplyDeleteSalam Mas....Wahhhh, nampak cantik jeee..Boleh masuk list jugeeee, cuma kena tunggu seruuuu jeeee
ReplyDeletelajunyer mas.. baru je tgk izah buat semalam...
ReplyDeleteSalam Mas
ReplyDeleteye le sama gan mek ika tu..acua lompang dah byk hilang...
cantik kehijauwan tu..sdp ni..lama x mkn kuih lompang...
makcikkk..
ReplyDeletelawa la lompang ko neh. aku baru balik mesia dari jakarta neh, ko lak terbang ke sana ye.. hehehe..
a ah mas, lupa aku nak kabo kena lebih sikit dadih putih atas tu. sebab sikit sangatkan tak cukup. aku suke tebal sikit jugak. baru best kan
As'salam Mas
ReplyDeleteHaa..ni datang petang2 ni memang sesuailah kan. Pagi tadi nampak kat umah izah. Mas mintalak sikit nak buat minum petang sambil layan angin sepoi2 kat balkoni ni :D
kak hazila,
ReplyDeleteinsyaAllah kak..kikikiki
ada sikit lagi tu......
Mas, amboiihhh..cepatnya lompang jakarta masuk dapur Mas, baru tgk kat rumah Izah...hehehe..tumpang minum ptg kang boleh? ^_^
ReplyDeletekak ilahjy,
ReplyDeletedah makan tadi sebiji untuk kak ilah...kikiki
akak..kene jaga makan tu..
tinggi tu kolestrol akak..
harap2 lepas ni ok balik yerk kak..
dedetea,
ReplyDeleteselamat mencuba dedetea....
nanti kirimlan kat mas sikit yerk...
ijayuji,
ReplyDeletehuuuh mek siam ni...
tak abis2 ngan kelapa parut...kikikiki
ika cayang...tak yah letak kelapa parut pun dah cukup sedappppp....
betul tak ijahh...
Sue @ Nenie,
ReplyDeletesue..dah sampai seru tu..
gi buat cepat...muahahaha
kak MaDiHaA a.k.a Ratna,
ReplyDeletekebetulan dah ada barang kak..
boleh terus buat...
teringin tau...
kak Sheila Shafeareen,
ReplyDeleteakak main pondok2 yerk acuan lompang tu...kikikiki
akak..buat dalam loyang pun ok kak....
izahdaut ,
ReplyDeletetu la pasal makcik...bila dah tuang dadih tu...hmm..tak banyak lak...
nak buat dadih lagi macam tak rajin...kikiki
layan jerk...
tapi best kan lompang ni...
aku suka..
next time aku buat..sure dadih lebih..kikiki
kak CT Delima,
ReplyDeleteakak..bestnya dok lepak kat balkoni...
japp mas sampai bawa lompang...
kita lepak sama2 yerk..
akak buat air tau...
kak Ummi,
ReplyDeleteakak..asyik teringat2 jerk lompang ni...
apa lagi..kene gak godek2 buat..kikiki
meh makan lompang ngan mas...
Salam Mas...
ReplyDeleteWaduh2!!!!! cepatnya singgah sini. kalau gitu tumpang makan sini jelah
Wanieyra,
ReplyDeletemehh ira kita makan sama2...he..he..
Salam Mas..
ReplyDeletesedap nyer..lompang Jakarta yang Mas buat... nak tumpang minum petang kat umah Mas boleh tak... sedap nyerr..
Hi Mas..Salaam.. Sedap betul nampak Lompang Jakarta ni. Warna hijau nya pun cantik sekali. Nanti boleh cuba buat pulak lah. TQ for sharing the recipe!
ReplyDeleteSalam Mas,
ReplyDeleteAmboooiiii lembutnya nampak kejadian lompang jakarta Mas, teringin sangat nak rasa seketul, ada lagi tak Mas...
Kak Nur Ede,
ReplyDeleteakak..meh kita minum petang ramai....he..he..
Nurwin Heny,
ReplyDeleteselamat mencuba nurwin...
memang best lompang jakarta ni...
kak Wattie,
ReplyDeleteada sikit lagi tu kak..
meh la rasa..he..he..
Salam Mas...
ReplyDeletebyk yg miss kat sini.. Mama print resipi lompang jakarta dulu ah!
Semalam izah buat, hari ni mas buat..esok mieza pun nak buat gak la..terliur wehhh :)
ReplyDeletelompang ala ala talam ke ni?kenapa namanya Jakarta ..jauh tu hihi
ReplyDeleteMasing2 sibuk pergi ke Jakarta buat lompang ya . Mieza pun dah booking tiket nampaknya....
ReplyDeletewah3x...lepas sorang sorang melompang...ops kuih lompang bkn lempang ek...hehehe.. nmpk menggiurkan...mesti buat nih sok...
ReplyDeleteMama Hawa/Mama Nani,
ReplyDeletemama..tak pe..buat satu2..he..he..
selamat mencuba mama....
mieza,
ReplyDeletememang sedapp lompang ni ....
selamat mencuba mieza..
kalau suka dadih..
buat dadih tu lebih...
cikmanggis,
ReplyDeletecm..nanti mas tanya tuan resepi kak fida...he..he..
Ketuhar Panas Yatie,
ReplyDeletekak yatie...jom join melompang lak...
best tau lompang jakarta ni...
Gee®,
ReplyDeleteselamat mencuba gee..
terbaik tau lompang ni...