Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Wednesday, June 29, 2011

Donut Labu Fatma



Assalamualaikum. Bersiaran ditengahari yang mendung dan sejukk....ari ni cuaca mendung dan hujan kejap2 kan...sejuk.....malasss lak jadinya....tapi tu bukan sebabnya lambat bersiaran...tadi kluar jap....jadinya, tengahari baru boleh updape resepi....
Mendonut lagi kan...atas permintaan anak2....Mas mendonut lagi...kali ni buat Donut labu lak...telah diolah dari resepi Donut Kentang Fatma menjadi Donut Labu Fatma...suka hati jerk kan tukar2 nama donut....kikikikiki...untuk menyenangkan kerja...Mas tempekkan lagi resepi donut ni.....selamat mencuba untuk yang belum menerai...ada sedikit kelainan pada resepi donut ni sebab menggunakan air @ susu segar yang sejuk dari freeze dan menggunakan kuning telur...hasilnya...donut ni lembut gebu jerk.......tak rasa muak dimakan....sedappppp....boleh juga lihat versi Donut Pisang yang buat oleh Izahdaut DISINI.

Donut Labu Fatma
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
  • 500 gr tepung terigu protein tinggi (tepung gandum)
  • 50 gr susu bubuk @ susu tepung (serbuk)
  • 11 gr ragi instant
  • 200 gr labu, kukus, haluskan dan dinginkan
  • 100 gr gula pasir
  • 75 gr mentega
  • ½ sdt garam
  • 4 btr kuning telur
  • 100 ml air dingin @ susu segar dingin ( klu x ltk susu tepung )

Cara membuatnya :
  1. Dalam mangkuk besar, campur tepung gandum, gula, susu tepung, ragi instant, aduk rata, masukkan labu yang dilecek ,tuang telur dan air dingin, uli hingga rata dan setengah kalis.
  2. Masukkan mentega dan garam, uli terus hingga kalis elastis. Istirahatkan 15 menit.
  3. Mas masukkan semua bahan dalam bm dan setelah siap diuli, Mas rehatkan adunan selama 20 minit.
  4. Bagi adonan  masing-masing 50 gr, bulatkan. Diamkan 20 menit, hingga mengembang.
  5. Lubangi tengahnya, menjadi bentuk donat, segera goreng sampai kuning kecoklatan.
  6. Angkat, tiriskan. Taburi gula donat, atau hias dengan coklat.


Tips :
Sukses Membuat Donat Kentang
:: Penulis : Fatmah Bahalwan
Membuat donat sesungguhnya sangat mengasyikkan! Asalkan kita memberi perhatian khusus pada beberapa hal, Insya Allah, donat akan bundar cantik, dan lezaaat....
  1. Siapkan semua bahan terlebih dahulu tanpa ada yg boleh ketinggalan satupun, meski garam sekalipun.
  2. Ingat aturan bikin roti, ragi gak boleh ketemu garam dan atau mentega ya. Nanti raginya mati, gak mau mengembangkan adonan. Garam dan mentega masuknya setelah adonan setengah kalis.
  3. Haluskan kentang sampai benar-benar halus, kalau perlu pake blender, supaya adonan bisa licin dan gak gradakan :)
  4. Setelah Halus Dinginkan kentang sebelum dibuat Donat. Terus kalau tidak dalam keadaan dingiiiinnn...waaa.., raginya langsung mati jeh.
  5. Buat adonan hingga kalis elastis, ikuti step by step pada resep, hingga ketika dibulatkan permukaannya halus licin. Bulatan yang halus dan licin akan membentuk donat yang bulat cantik ketika digoreng/merekah.
  6. Istirahatkan adonan lk. 20 s/d 30 menit (tergantung cuaca), tutup dengan plastik spy permukaannya tidak kering.
  7. Lubangi bagian tengahnya, goreng dengan panas sedang (supaya donat matang sempurna sampai kebagian dalam).
  8. Menggunakan sumpit, buat gerakan memutar pada lubang donat ketika donat mulai digoreng dan merekah, agar bentuknya membundar cantik. Gerakan memutar (sentrifugal) akan membantu terbentuknya donat yang bundar.
  9. Bila salah satu sisi sudah kuning kecoklatan, segera balik, teruskan menggoreng sampai kedua sisi coklat. Angkat. Tiriskan.


29 comments:

  1. Salam kak mas! alaaaaaaaaaaa....ni yg terasa nak buat donut lagi niiiiii kita malas betulll niii byk kerja baju melambak nak kena gosok dr tadi tak sudah2 sbb asyik duk lepak depan lappy hihihi... suke kaler dia kuning menawan :D

    ReplyDelete
  2. ko nih Mas...rajin sgt bt donat..aku dah berbulan takde n3 donat...
    nih budak IKA nih..mana2 aku pg dia ada je ngendeng menu org..kihkih...

    ReplyDelete
  3. wahhhh...ghajinnyer la haiiii...gebusnyer donut dia..sedap ker Mas, donut labu?

    ReplyDelete
  4. salam mas... nape lah asyik buat donut ni mas... saje je goda akak ye!.. mtg2 akak antu donut... ohhhhhh.... tidakkkkkk..... patut kah akak membuat donut ni...??? mmg nampak sangat gebu.. sedap nya kalau dapat berjiran dgn mas... akak ulur aje pingan celah tingkap...

    ReplyDelete
  5. ijayuji,

    ika...kak mas ajar yerk...suruh bibik menguli donut tu...
    sambil2 tu..kau buat la kerja menggosok baju tu...kikikiki

    pepandai jerk kan ajar orang.....

    gi la ambik donut yg kak mas frozenkan tu...he..he..

    ReplyDelete
  6. Anna Qawina,

    aku rasa terjangkit ngan kau kot...kikikiki
    baik kau mendonut balik....

    ReplyDelete
  7. kak Rabiatun Adawyah,

    akak..memang best kak donut labu...
    dah try ke belum...
    terbaik..

    ReplyDelete
  8. kak AZLITA AZIZ,

    kikikiki..akak..klu berjiran..dah sampai tu donut sepinggan...he..he..

    try la donut labu ni kak..
    best tau..
    lembut gebu jerk..

    ReplyDelete
  9. Ebook tutorial Ebook tutorial Read books tutorials

    ReplyDelete
  10. Tiap kali masuk rumah Mas, mesti kena bawak tisu lebih2! Sedap betul kuih, nak tapau for teatime :)

    Mmg sedap Ayam Seri Harum tu Mas, I likeeeee :D

    ReplyDelete
  11. ♥LOVE2COOK♥,

    kikikiki..love..ambik jerk donut tu....

    hmm..best kan ayam seri harum tu...sedappp...

    ReplyDelete
  12. mendonat lagi kak mass. kalau tun duk sebelah umah ni, kompom gemuk tiap2 ari tun duk ketuk pintu umah kak mas.. hehe..

    ReplyDelete
  13. As'salam Mas

    rajinnya buat donat selalu. kak ct dari mas mula2 buat donat kentang pas tu donat labu ni adeiiii..bila nak mula mendonat pulak ni. gebunya donat tu geram nak picit2 jer tau! hihihi

    ReplyDelete
  14. selalu berfantasi buat donat yang cantik..tapi realitinya tak penah elok..huhu

    ReplyDelete
  15. mas, sedapnya labu ni mas..kuning je..dah la tgh larpor br abis kursus sesi ptg..nk tunggu dinner lambat lg..nak sebiji donut labu ni mas...

    ReplyDelete
  16. nampak sedapnya, makan dengan satu cawan kopi O, YUM!

    ReplyDelete
  17. Mas.......lajinye...kak ayu ni kerje melambak dik nun....kerje2 mencanai di hentikan wat semetara waktu....he3....cantik gebu tol donut labu ni.....pandai tol mas cari masa....

    ReplyDelete
  18. yg frozen tu nnti hntar sini 10 ketul tau! :)

    ReplyDelete
  19. selain izah mas pun suka buat menu labu ni.. hihihi ita yang tak beli2 labu ni .. tentu lemak2 manis ye rasanya...

    ReplyDelete
  20. tun_telani,

    kikikiki..kak mas yang mendonut tak gemuk pun...
    makan sebiji jerk tun...
    compom tak gemuk..

    ReplyDelete
  21. kak CT Delima,

    akak..meh la mendonut kak...
    boleh tukar2 nanti....

    ReplyDelete
  22. kak suri solehah,

    akak...cer try guna acuan donut tu....
    cantik donut kalau guna acuan tu..
    mas lak tak reti gunanya..

    ReplyDelete
  23. kak Mieza,

    aitt..kursus pe tu kak..he..he..
    ada lagi tu kak yang mas frozenkan...
    gi ambik goreng...

    ReplyDelete
  24. Sonia (Nasi Lemak Lover),

    sonia...mas pun suka makan donut sambil minum kopi...best kan...

    ReplyDelete
  25. kak Ayu Safieza,

    akak..mas pun japp lagi nak lipat baju tu....kikikiki
    ala kak..bibik yang tolong menguli...he..he..

    ReplyDelete
  26. Deliah's Deli,

    del..gi ambik sendiri...he..he..
    nanti dah goreng....kasi mas seketul yerk...

    ReplyDelete
  27. Juwita Jamaludin,

    ita...mas dulu pun,tak de belinya labu..
    sekarang ni jerk yg pantang jumpa labu...he..he..
    banyak resepi2 labu yang best2 ita...
    cer try melabu...

    ReplyDelete
  28. kak mas!nak jugak...kita malas nak uli tepong..jadi tak done lagi dgn experiment donut..(T__T).

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum mas akak cayang...
    rajinnya adik akak sorg nie buat donut... suka ngan kerajinan mas nie tau... anak2 akak mmg suka makan donut.. tp mummy dia nie kurang reti nak buat donut.. huhuu.. nak seketul ada lg x nie.. dah abis x per.. nnt buat lg bagi kat akak seketul 2 tau.. :)

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...