Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Saturday, June 18, 2011

Apam Gula Hangus Kak Jun Resepi 2



Assalamualaikum. Mengapam lagi...meh layan lagi Apam Gula Hangus Kak Jun ni. Mas dah masuk kali ke-3 tau buat apam ni. Sangat sedapp dan rasanya sedang2 jerk manisnya. Kan Mas dah cakap Mas nak buat juga macam Izahdaut dengan meletakkan cheese dalamnya...perhhh...lagi sedapp tau...gabungan apam gula hangus ni ngan cheese amat serasi bersama....terbaikkk...Mas buat untuk sarapan pagi tadi...lepas makan kuetiaw goreng, baru best menguyah apam ni...Ain ngan Daniel pun suka...lembut gebu jerk apam gula hangus ni....

Apam Gula Hangus Kak Jun Resepi 2
Resepi : Kak Jun
Sumber : MasDuniaku dan Izahdaut
Bahan :
  • 150 gm gula dan 100 ml air - dibuat gula hangus
  • 70 gm butter - cairkan
  • 75 gm susu cair - Mas guna susu segar
  • 1 biji telur dipukul
  • 150 gm tepung gandum
  • 1 sudu teh baking soda
  • secubit garam
  • 75 gm gula - Mas letak 60 gm gula halus sebab tengok kat Myresepi Kak Jun kata apam ni manis sikit.

Cara membuatnya :
  1. Masukkan butter yang dicairkan, susu cair dan telur ke dalam gula hangus.
  2. Dalam mangkuk lain, ayak tepung dan soda. Masukkan garam dan gula. Masukkan campuran gula hangus tadi. Kacau sebati.
  3. Acuan lompang tak payah disapu minyak sebab dah ada butter dalam adunan apam gula hangus tu, terus jerk masukkan adunan apam tadi ke dalam acuan lompang, dan picitkan sedikit cream cheese dengan menggunakan paip. 
  4. Biarkan air kukusan betul2 mendidih baru kukus adunan apam tadi.. Kukus selama 20 min dan balut tudung pengukus dengan kain untuk mengelak air menitik atas apam.

Untuk Cream Cheese Topping :
Sumber : Izahdaut 
Bahan : 
  • 125gm cream cheese
  • 1 sudu beso gula
  • 1/2 biji telur
  • sikit oren juice
Cara membuatnya :
Campur semua. Mix dengan mixer hingga gebu. Letakkan adunan cream cheese atas apam pisang sebelum dikukus. *sebenarnya untuk apam ni, saya letak half je adunan cream cheese ni. Ada lagi lebih dalam peti es. 



38 comments:

  1. Salam Mas
    wahhhh tegoda betul akk negok apam mas ni mmg le bpk sunguh gebu...sdp ni..hantar le buat rasa....masuk list dulu

    ReplyDelete
  2. Sheila Shafeareen,

    akak..memang best tau apam ni..
    mas dah 3 kali buat....
    lembut gebu jerk...

    ReplyDelete
  3. Mas, akak nk dua bijik... kalo takleh anto, pos yer..hehehe.... masuk list dulu laaa...

    ReplyDelete
  4. ada cheese tu yg cair tgk...nmpak mcm apam coklat cuma letak gula hangus je kan? amik seketul tau! :)

    ReplyDelete
  5. uwaaaa..ni kira apam gula hangus mewahlah...siap ada cheese lagi..nak rasa seketoi..hehehehe..

    ReplyDelete
  6. mesti sedap kn ade pisang ngan cheese...leh try nie

    ReplyDelete
  7. Mas,,,sepertinya enak sekali tuh cake,,,sangat menggiurkan hehehe,,,

    ReplyDelete
  8. Cendana Kasih,

    kak norma..udah piniss la kak..
    sedapp bangat apam ni..
    try la buat kak..

    ReplyDelete
  9. Deliah's Deli,

    del..yerk ke nmpk macam apam coklat..
    aku tengok memang macam apam gula hangus...he..he..
    best del ada cheese...
    sedappp...

    ReplyDelete
  10. kak Yatie,

    akak..ada cheese tu yg mewah kan..
    sedappp sangat.....

    ReplyDelete
  11. julia,

    julia...mana ada pisang...
    gula hangus ngan cheese la...he..he..
    cer baca bahan2 tu...

    ReplyDelete
  12. Khairul Hakimin B. Muhammad,

    akak ni yang nak gi kelas khairul...he..he..
    banyak lagi yang kene belajar..

    ReplyDelete
  13. dedetea,

    memang enak bangat apam ni dedetea...
    cuba la buat...

    ReplyDelete
  14. apam ada krim cis.. wah..mahal apam ni mas,., boleh jual kat pavillion.. hehehe...good idea... insyaallah one day mesti try :)

    ReplyDelete
  15. sedapnya...lain dr yg lain tu ada cheese tu..:)

    ReplyDelete
  16. mmassssss
    nak sebijon.. kekenyangan nih.. adeh

    ReplyDelete
  17. kalau mas dah kata sedap mmg sedap lah tu... nanti akak copy resepi ni ye mas.. berhajat jugak nak buat ni..

    ReplyDelete
  18. Sedapnya.... akak baru je malam tadi beli acuan apam . Nanti dtg tengok kat rumah tau. Kalau la dlm masa terdekat ni timbul kerajinan nak mengapam.Tapi kebiasaanya beli acuan.... beberapa bulan kemudian baru ada hasil...

    ReplyDelete
  19. sedapnya apam ni ada cream cheese..nak kena try ni :)

    ReplyDelete
  20. peeh.....
    mas... niebubuh chesse.
    sure rasanya lagi sedap.

    sepiring mas..

    ReplyDelete
  21. mas tgk gambo kecik sebelah kanan tu akak ingatkan pisang..rupa2nya cheese..sedap ya mas..mesti try satu hari nanti..dah lama dok dlm list tapi asek sayang je nak tambah lemak yg baru..hehe

    ReplyDelete
  22. Salam kak! dtg malam2 niiii, aduhhhhh ni yg terasa nak mengapam jugak esok pagi2 hihihi... sedapnyer!!!

    ReplyDelete
  23. nOOrsha,


    kikikiki..jual kat pavillion yerk sha...pandai kau...
    try la sha ..
    best tau...
    tak caya cer tanya ijahh..

    ReplyDelete
  24. Nieza,

    memang sedapp kak nieza...
    ni gara2 tergoda tengok ijahh buat la ni....kikikiki

    ReplyDelete
  25. izahdaut,

    dahh abiss la makcik...
    best kan makcik apam ni...
    anak2 aku pun laju jerk makan..

    ReplyDelete
  26. AZLITA AZIZ,

    akak...ni gara2 tergoda tengok ijah buat la ni..
    serius kak..memang sedappp...
    try la buat...

    ReplyDelete
  27. Ketuhar Panas Yatie,

    haaa..tu tandanya nak start mengapam tu..kikikiki
    selamat mencuba kak..
    jangan perapp lama2 acuan tu...

    ReplyDelete
  28. Mieza ,

    hmmm..memang bestt..
    sedapp sangatt...
    selamat mencuba kak..

    ReplyDelete
  29. Citarasa Rinduan,

    ayu..dah abiss la....
    try la buat ayu...
    memang sedappp...

    ReplyDelete
  30. anymz,

    klu tak cakap..mesti ingat pisang kan kak..kikikiki
    cheese tu...
    sedapppp tau apam ni...
    jangan perap lama2 sangat kak resepi ni..

    ReplyDelete
  31. ijayuji,

    ika..sure tengah mengapam tu..kikiki
    nanti anto sini sikit yerk....

    ReplyDelete
  32. huuuu.. rasa fenin pulak bila tgok mcm2 rspi.. rasa semua nk buat mas.. dah lama plan nk buat apam ni .. dr yg tak bercheese.. hr ni dah brcheese pulakk.. gud idea..

    ReplyDelete
  33. sedap ye mas buh cis nih? kalo sedap bak aku 2 ketul buat sarapan..perhh lama aku x dpt bukak blog ko mas..selalu sampai nampak background jer..hehe

    ReplyDelete
  34. dZana,

    akak..tak pe..buat yang manav sempat dulu..he..he...
    try tau kak apam ni..'memang sangat best....
    letak cheese lagi la best...
    sedapp...

    ReplyDelete
  35. HaSue,

    sue..aku baru balik dari rumah kau...angkut resepi tart cheese..kikiki
    dah abiss la mek apam ni....
    sedapp tau...
    bila lak kau nak menerai...
    aku dah banyak kali buat tau...

    ReplyDelete
  36. Mak oiiii..cantiknya apam dia..cun sungguh bila ada pisang kat atas tu..nak kena cari pisang plak nampaknyer ni..

    ReplyDelete
  37. yg nie pun akak x perna lg membuatnya mas... alahai! mmg nmpk sedaaap ler apam gula hangus mas nie... banyak nye dah masuk list.. bila ler nak buat nie... sedaaapnya..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...