Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Thursday, June 2, 2011

Apam Gula Hangus Kak Jun



Assalamualaikum. Bersiaran lagi dengan Apam Gula Hangus Kak Jun ni. Mas buat untuk minum petang semalam. Jadi dah habiss yerk masa sarapan pagi tadi. Apam yang ringan dan lembut dan Mas suka sangat ngan Apam Gula Hangus ni. Sedappp ...masih lembut walaupun dah sejuk.....Mas sajerk masukkan sikit dalam paper cup..konon2 nak test kalau2 apam ni nak mekar...hmmm..memang apam ni bukan jenis mekar...membulat juga naiknya. Rasanya pada Mas apam ni elok jika digunakan dalam acuan lompang sebab apam ni akan naik semahunya....yang Mas masukkan dalam paper cup tu kureng sikit la pada Mas lembutnya sebab naiknya macam terbatas dalam paper cup tu...hmmm....ni pendapat Mas tau...tapi kan..rasanya akan ada siaran ulangan sebab rasa macam tak puas hati lak tak bubuh cheese macam Izahdaut tu..masa menguyah apam ni...terbayang2 jerk bertambah sedappnya apam ni kalau ada cheese macam Izah tu...Izahhhh...aku dah beli cheese tadi...kikikiki...nak menerai lak cara kau tu...tungguuuu...maceh pada Kak Jun yang berkongsi resepi apam yang best ni di myresepi.

Apam Gula Hangus Kak Jun
Resepi : Kak Jun 
Sumber : Izahdaut
Bahan :
  • 150 gm gula dan 100 ml air - dibuat gula hangus
  • 70 gm butter - cairkan
  • 75 gm susu cair - Mas guna susu segar
  • 1 biji telur dipukul
  • 150 gm tepung gandum
  • 1 sudu teh baking soda
  • secubit garam
  • 75 gm gula - Mas letak 60 gm gula halus sebab tengok kat Myresepi Kak Jun kata apam ni manis sikit.

Cara membuatnya :
  1. Masukkan butter yang dicairkan, susu cair dan telur ke dalam gula hangus.
  2. Dalam mangkuk lain, ayak tepung dan soda. Masukkan garam dan gula. Masukkan campuran gula hangus tadi. Kacau sebati.
  3. Masukkan ke dalam acuan lompang dan biarkan air kukusan betul2 mendidih baru kukus adunan apam tadi.. Kukus selama 20 min dan balut tudung pengukus dengan kain untuk mengelak air menitik atas apam.



19 comments:

  1. sedapnye... dulu kecik2 mak selalu buatkan :)

    ReplyDelete
  2. terasa2 nak makan apam lak.... tumpang rasa kat sini dulua ya mas!

    ReplyDelete
  3. Salam Mas..
    Singgah pepetang kat umah Mas nie.. ada apam comey ler.. bekenan tengok yang bulat2 dlm paper cup tu... senang jew..klu nak makan kann Mas..

    ReplyDelete
  4. Mama AA's,

    memang sedapp mama...
    mas suka...

    ReplyDelete
  5. Mama AA's,

    memang sedapp mama...
    mas suka...

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. kak Nur Ede,

    akak..mas lak suka yg dalam acuan lompang tu...
    lebih lembut gebu kak...

    ReplyDelete
  8. teringin nak buat.. tpi dah tau rakyat dlm rmh ni eksen2 belaka.. klau kuih kukus2 akk jer la yg layan sorang.. time cuti tak leh buat.. tunggu buka sek.. akk suke mkn dgn kelapa .. mcm kuih apam biasa tu..

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. kak dZana,

    akak...buat la 1/2 adunan kak..
    lepas akak merasa pun ok gak..kikiki
    anak2 mas pun disuruh baru dia otrang makan..geramm gak tengok...
    tukang buat yang beria2 makan...

    ReplyDelete
  11. a ah kan mas, semahunya naik apam ni.. tapi aku rasa manis sikit, kena kurang kan sikit gula.. lawa lawa apam ko tu... mulat comel je

    ReplyDelete
  12. apammm!~ en hubby aku suke bangat ngan apam nih.. nak tutup cepat2 blog ko ni, kalu die nampak, harus die gode aku suruh wat apam gak malam nih..adess...ehehe

    ReplyDelete
  13. Mas, cantiknya apam tu bolat-bolat...sabar jer akak nengoknya..dah ler posa ni...nk blk dah la tak leh singgah lelama kat dapur mas ni tak thn godaan lak nanti...hehe

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum Mas...biaq betoi tu, lepas mapin dah kluar apam pulak, buat akak cemburu buta je..hihi..untung anak2 dpt mak rajin mcm mas ni..tabik3 !!!

    ReplyDelete
  15. Mas, mintak apam 5 ketuiii...kalau simpan pg esok leh x wat bekfes...ok lg kot...kan..kan..

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum Mas,
    comelnya apam gula hangus ni..suka akak tngk...kalau dpt rasa lagilah bestnya....

    ReplyDelete
  17. masss!!! lama x dtg sini...umah makin berseri2...tuan umah pun berseri gak...hihiii....apam tu xnak pos ke nagoya ker...;p

    ReplyDelete
  18. salam mas..

    geram tgk apam tu... membolatttt.. hehehe.. ni mmg jenis apam tak merekah eikk.. tp takper.. janji lembut mesti sedap punya..

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum mas...
    apam mcm nie mmg sedap d makan... anak2 akak suka makan nie.. utamanya yg ke 2 tu... tp mummy dia x reti nak buat .. hehee

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...