Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Friday, June 24, 2011

Turkish Pide yang sedapppp



Penangan cajunn lagi...mehh layan Turkish Pide yang sangat sedappp ni. Sebenarnya Mas buat dah 3 hari dah...lupa lak nak n3kan...kikikikiki...bukannya apa..ada jerk yang nak potong Q....jadi hari baru Turkish Pide muncul kat sini lak. Untuk yang dah merasa turkish pide ni..mesti dah tahu kan kesedapan turkish pide ni....sedapp sangat...Mas pun ari tu sedar tak sedar dah ngap 2 biji...kikikikiki...maceh pada Kak NorKak AyuIka dan Zaliedana yang berjaya menggoda Mas untuk menerainya...

Turkish Pide
Resepi : From http://resipidiana.blogspot.com
Sumber : Kak NorKak AyuIka dan Zaliedana 
Bahan Doh pide :
  • 480 g tepung roti
  • 375 ml air suam ~ k.nor guna 300ml jer (just nice)
  • 60 ml minyak zaitun
  • 1 sudu besar yis
  • 1 sudu teh garam,
  • secubit gula kastor ~ k.nor letak 2 sudu besar gula castor

Bahan Inti pide :
  • 250 g daging cincang
  • 250 g cheese mozarella, dipotong nipis
  • 150 g cheese cheddar, dipotong dadu
  • 2 biji tomato, dipotong dadu
  • 1 biji bawang dpong dadu
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1/2 sudu teh serbuk cayenne
  • 1/2 sudu teh serbuk hot cajun
  • 1 sudu besar minyak zaitun
  • 3 biji telur
  • daun sup secukupnya, dipotong halus
  • garam secukup rasa, serbuk perasa jika suka
Bahan sapuan pide :
  • 50ml susu segar
  • 1 biji telur

Cara membuat pide :
  1. Larutkan yis dan gula dengan 125ml air suam dan ketepikan pada suhu bilik selama 10 minit sehingga berbuih.
  2. Menggunakan tangan masukkan 90g tepung roti kedalam aduan yis yang telah berbuih tadi dan gaul rata sehingga adunan menjadi adunan yang lembik.Taburkan atas permukaan adunan sengan sedikit tepung roti dan tutup dengan tuala dan biarkan pada suhu bilik selama 30 minit untuk menjadi 'sponge'
  3. Letakkan lebihan tepung(390g) kedalam mangkuk yang besar. Buatkan lubang ditengah dan masukkan adunan'sponge' yang telah diperap tadi, minyak dan juga lebihan air suam(250ml).(D ambil langkah senang masukkan semua dalam breadmachine dan masukkan adunan "sponge'.) Kalau gunakan tangan adunan memang melekit, tapi jangan panik.
  4. Selepas diuli sehingga menjadi doh yang sebati, alihkan adunan roti pide kedalam mangkuk yang telah disapu dengan sedikit minyak zaitun dan tutup dengan tuala dan biarkan ia naik dua kali ganda selama 1 jam.
  5. (*Adunannya memang lembik, uli sampai tak melekat ditangan, dengan adding minyak zaitun and tepung sedikit demi sedikit).
Cara Inti Pide :
  1. Panaskan minyak didalam kuali.Tumis bawang besar sehingga layu.Masukkan serbuk lada hitam, cayenne,hot cajun, garam dan serbuk perasa. Gaul sebati.
  2. Masukkan daging cincang. masak sehingga daging bertukar warna dan masak betul. Angkat dan ketepikan
  3. Didalam mangkuk yang besar,campurkan tomato, daun sup, cheese mozarella dan cheddar dan daging yang telah disejukkan tadi. Gaul rata. Inti pide pun telah siap untuk digunakan.
Cara membuat pide :
  1. Bahagi adunan doh pide kepada 6 bahagian(Boleh adjust nak berapa keping). Canai doh berbentuk lonjong memanjang 35cm x10cm.
  2. Angkat doh pide yang telah dicanaikan dan letakkan diatas loyang yang telah disapukan dengan minyak zaitun atau taburkan tepung.
  3. Taburkan inti pide dibahagian tengah tinggalkan 2cm pada bahagian tepi.Inti pide yang telah ditabur dibahagian tengah dilekukkan sedikit(jadi mudah untuk letak telurnya nanti).
  4. Tepi pide dilipat keatas inti pide sedikit dan tepinya dipusing(twist) sedikit jadi bentuknya macam sampan gitu
  5. Campurkan bahan untuk sapuan pide dan sapu tepi pide.Bakar pide dalam oven pada suhu 180C selama 5-7 minit sehingga doh masak.
  6. Pecahkan sebiji telur dalam mangkuk dan pecahkan kuningnya.Bila waktu membakar 5-7 minit telah tamat. Keluarkan pide,tuangkan telur yang telah disediakan diatas pide pada bahagian tengah inti dan bakar selama 2-3 minit sehingga telur masak.
  7. Pide pun siap untuk dihidangkan. Enak dimakan panas.


49 comments:

  1. yes!!!!!!!! dah siap turkish pide mas.. sedap kan mas inti dia tu..

    ReplyDelete
  2. hmm menyelerakan...cekap betul kak mas.

    ReplyDelete
  3. alahai bila lah akak nak try buat ni mas..

    ReplyDelete
  4. tu dia tu dia tu diaa.. semua nak ke turki tau.. memang nampak gebu bile ko siat gitu mas.. ah nyampah.. lepuk betis mas..

    ReplyDelete
  5. akak pun teringin tapi mana nak cari cagun tu ye!.. kat sini mcm tak de jual je...

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikumwbh Dik Mas..

    Kak Ayu dtg mengubat rindu kat adinda ni. Maafla kak sibuk sgt2 nak blog hop...now kak dah masuk minggu ptama kat doha ni. MM so ada la sedikit masa nak memblog kan diri sbb x sibuk dgn kuliah n fitness studio kak...

    Wah wah wah...codaaap ngat meal turkish ni..manalah kak nak cari cagun tu yer...:)

    ReplyDelete
  7. K.Nor,

    akak..memang best la..
    terbaik..
    tu yang tak sedar dag ngap 2 biji..kikikiki

    ReplyDelete
  8. chikadakbiru,

    ck..try la buat tau..
    sedappp...

    ReplyDelete
  9. kak anim,

    akak..try buat kak..
    sedapp sangat.....
    dah beli cajun ke belumm...

    ReplyDelete
  10. Salam kak mas,
    Wah.. jd orang turki skejap. hihi..
    nak.. nak... turkish pie! banyak guna serbuk yg saya tak kenal tu. nanti cari dlu..

    ReplyDelete
  11. izahdaut,

    haaa...nampak..
    compom nanti kluar kau cari cajun....he..he..
    try buat tau nanti makcik..
    sedapp sangat...

    adoii..nape lepuk betis aku..
    tak gebu nanti...muahahaha

    ReplyDelete
  12. izahdaut,

    haaa...nampak..
    compom nanti kluar kau cari cajun....he..he..
    try buat tau nanti makcik..
    sedapp sangat...

    adoii..nape lepuk betis aku..
    tak gebu nanti...muahahaha

    ReplyDelete
  13. Wanieyra,

    ira....try la buat ira...
    berbaloi...
    sedapp lak tu..

    ReplyDelete
  14. AZLITA AZIZ,

    kak ita..kat giant, tesco,carefour, econsave ada kak..cari jerk kat bahagian rempah tu..
    insyaAllah jumpa....

    ReplyDelete
  15. Ayu Safieza ,

    akak..rindu sangattt tau kat akak..
    sibuk yerk...
    tak pe...ni dah datang jengok mas....
    akak cari kat pasaraya..ada cajun tu kak..

    ReplyDelete
  16. indahhouse,

    indah..tengok kat blog zaliedana..ada tunjuk bebahan tu....
    boleh cuba nanti,...

    ReplyDelete
  17. Wah Mas... gebus nyeee... Nak rasa mas... Akak ni kalau bab buat roti rasanya tak terbuatlah selagi encik bread maker tu sakit.. Mintak yg Mas dah buat jerlah..

    ReplyDelete
  18. cajun.. oo cajun... x sabarnya tunggu cajun sampai.. hihi

    ReplyDelete
  19. alamak, baru nak mintak ckt... pasti dah abes kan...

    ReplyDelete
  20. wahhh mas pun dah buat..memang sedap akak pernah mkn masa pergi turki hari tu nak juga try buat tapi tak tau pula nama lain cajun kat sini..

    ReplyDelete
  21. wawawaaaa....nampak sedap ler Mas..pizza Turki ni..bila ler dapat try..hihih

    ReplyDelete
  22. Mas, bagi sikit Vitamin R kat love! Rajinnya Mas buat mcm2 menu...

    Sedapnyaaaa turkish pide tu..huwaaa :)

    ReplyDelete
  23. mas buatkan kak utk esokkk hehehe..

    ReplyDelete
  24. mas.. nampak turkish pide sedapnya.. rasa nak buat lagi.. makan pun kenyang.. betul makan ni tak ingat masuk mulut berapa ketul

    ReplyDelete
  25. MAAASSSSSSSSSS!!!..ada lg ??? aku nak gak..

    ReplyDelete
  26. Mas,
    malam2 ni akak lapar pulak..
    mintak seketul pide tu eh?

    ReplyDelete
  27. semua nakk..yana pun nak jugakkk!!! hehee

    ReplyDelete
  28. wah itu dia..turkish pide pun dah sampai sini ya..gebu nampak rotinya mas!!..nak seketul buat supper ni....

    ReplyDelete
  29. mana nak dpt serbuk cayenne n hot cajun tu mas...ghupe pun x tau camna nih...huhuuu

    ReplyDelete
  30. adehh...mas pulak yg tayang turkish pide ni...dh lama terguda mas, lg terguda bila mas tayang hari ni...nmpk sedap..kt Japan ada ke rempah tu, may be nk kena search apa di atulis dlm bhs jepun kut..

    ReplyDelete
  31. kak Naz,

    akak...bibik sakit yerk...
    hmm..kena ubat cepat2 tu..he..he..
    nanti boleh meroti lagi...
    best tau roti ni..
    nanti akak try tau..

    ReplyDelete
  32. tun_telani ,

    kikikikii....sabo tun..
    nanti dapat cajun tu...

    ReplyDelete
  33. Kak Rose,

    memang dah abiss kak...dah banyak hari dah mas buat..he..he..

    ReplyDelete
  34. kak Nieza,

    akak...mesti bestkan makan turkish pide tu kat turki...memang masakan dia..jelessss,,he..he..
    try la buat kak..
    cajun tu akak cari kat pasaraya....
    kat tempat rempah2 dan helba...mesti ada....

    ReplyDelete
  35. kak Rabiatun Adawyah,

    akak...beli cajunn kak..
    boleh menerai turkish pide ni..
    seddappp...

    ReplyDelete
  36. ♥LOVE2COOK♥ ,

    love..mas dah anto vitamin rajin tu..
    macam mana ari ni..rasa rsjinn kan..he..he..
    try la buat love..
    memang sedapp turkish pide ni..

    ReplyDelete
  37. kak ilahjy,

    akak..he..he..insyaAllah..

    ReplyDelete
  38. Juwita Jamaludin,

    ita dah buat yerk..
    sedappkan ita turkish pide ni...
    mas pun sukac sangat..

    ReplyDelete
  39. Anna Qawina,

    udahh pinisss la anna.....he..he..

    ReplyDelete
  40. TopsyTurvyMum,

    dah abiss la kak..
    try la turkish pide ni kak..
    mesti tak ingat dunia masa makan..he..he..

    ReplyDelete
  41. YANA SHAIFUL,

    yana..dah abiss la..
    try bust yana..
    sedapp tau...

    ReplyDelete
  42. kak Ayu,

    hmm..sedappkan kak turkish pide ni..
    mas pun ingat nak buat lagi...

    ReplyDelete
  43. Lovely Kitchen,

    e-na..cari kat pasaraya mesti ada punya kat tempat rempah ratus...
    nak tengok rupa serbuk cayenne n hot cajun tu...e-na tengok kat sini yerk...
    http://ummiesya.blogspot.com/2011/06/turkish-pidememang-sedapppp-sangattt.html

    ReplyDelete
  44. kak Ida,Japan,

    hmm..betul la tu kan kak..kene searh dalam bahasa jepun la kan..
    selamat mencari dan mencuba nanti kak..

    ReplyDelete
  45. yg nie pun akak dok asyik terliur jer tgk... nie meleleh dah air liur nie .. hehehe... tapi masa mmg selalu jer cemburu kat akak tau .. x sempat2 lg nak buatnya.. huhuuu... nmpk sgt sedap!

    ReplyDelete
  46. Wah kak mas dah try eks,hehe mmg sedap kan..Xrugi sapa yg try..

    ReplyDelete
  47. ermm..menyelerakan & tergoda i... dah lama tak meroti boleh cuba ptg nih...

    ReplyDelete
  48. Mas, akak tengok pun nampak sedap..ntah bila nak buat ntah laaa...bz sungguh2..dpt lepak2..mmg jadi malas nak update...huhu

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...