Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Friday, June 10, 2011

Terima Kasih HaSue, Kak Ummi dan Resepi Kurma Ayam


Assalamualaikum. Pagi ni mengutipp bunga hadiah dari HaSue dan Kak Ummi dan juga meh layan Kurma Ayam menu lunch anak2 Mas semalam. 




Sekuntum Rose Biru ni hadiah dari meh HaSue, baru sempat kutip pagi ni. Tahniah Sue atas  follow I Love My Life yang dah mencecah 1000 lebihh....moga blog kau makin mantapp dan sukses dengan resepi2 dan tips2 yang best2...aku suka ngan petua2 dari kau....buat aku makin mudaaa jerk....kikikiki



Sejambak bunga yang cantik ni datangnya dari Home Sweet Home iaitu Kak Ummi. Salah seorang sifu yang sentiasa berkongsi resepi2 yang best2...Tahniah Kak Ummi atas follow akak yang dah 3002 tu....moga akak terus sukses dalam dunia blogging ni. 


Meh layan lak Kurma Ayam, menu lunch anak2 semalam. Suka betoi bebudak ngan kurma ayam ni, sampai malam pun ulang makan lagi. Malam tu cuma tambah telur dadar jerk la...untuk tambahan ayam yang tinggak 3 ketoi tu...lagi pun malam2 anak2 jerk yang makan nasi, Mas dah lunch petang tu...memang tak makan dah malamnya, cuma minum susu jerk....he..he...
Mas suka masak kurma @ masak lemak menggunakan santan kotak..pada Mas cantik pekat jerk kuahnya nanti...lagi pun petua untuk mendapatkan kurma yang cantik pekat, masa menunis tu, kena tumis dengan api perlahan sampai pecah minyak dan sentiasa mengacau bahan2 tu supaya tak hangit...dan santan kene pekat...baru menjadi kurma tu. Jadi...meh layan resepi kurma ayam cara Mas. ..

Kurma Ayam
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
  • 1/2 ekor ayam - dipotong2, dilumur dengan sedikit garam dan kunyit
  • 1 biji bawang besar - dikisar
  • 2 ulas bawang putih - dikisar
  • 2 cm halia  - dikisar
  • 1 paket rempah kurma  - dikisar bersama2 bahan2 kisar lain
  • 1 inci kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • 2 biji buah pelaga
  • 1 kotak santan pekat - 200 ml
  • 1 cawan cair - boleh adjust ikut nak kuah macam mana
  • 2 biji kentang - kupas dan dibelah 4
  • 1 biji bawang besar - dibelah 4
  • sebiji dua cili merah @ hijau jika suka - dibelah
  • gula dan garam secukup rasa
  • 1/2 kiub ayam 
Cara Memasak :
  1. Goreng ayam separuh masak, angkat, tos dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan rempah 4 sekawan (kayu manis, lawang, cengkih & pelaga) dan masukkan bahan kisar. Masak hingga naik bau dan sentiasa kacau supaya tak hangit, sehingga pecah minyak .
  3. Masukkan santan dan gaul rata. Biarkan sebentar.
  4. Masukkan ayam yang digoreng tadi dan juga kentang, biar kurma tu reneh hingga nampak berminyak dan kuah agak pekat.
  5. Masukkan bawang besar dan cili yang dibelah 2 jika suka dan seimbangkan rasa dan pastikan ubi kentang lembut baru boleh tutup api.
  6. Selamat mencuba...

24 comments:

  1. Sekalung tahniah utk kak ummi n kak hasue..Kak mas,kurma tuh nmpak sedapppp bangat..Dah la pekat,cicah roti pong sedap nih..

    ReplyDelete
  2. As'salam Mas

    TAHNIAH buat kedua2 geng masak2 kita tu. k.ct turut rasa bangga pada semua geng2 masak ni. tak pernah rasa jemu dan penat untuk menyumbang resipi yang sedap2 kan. Semoga Mas juga akan mendapat kegembiraan tu bersama nanti..insyaAllah..


    kurma ayam tak ada ker..? kak ct tak amkan kari lah... hahaha.

    sedap tuuuuuuu.. tart telur. dah berangan2 nak buat, tapi entah bila nak terlaksana.. hihihi

    ReplyDelete
  3. Mintak kurma ayam sikit dear!! Nak makan ngan roti..sedapnyeeee! ;)

    ReplyDelete
  4. Assalamu a'laikum,,waduh resepnya maknyoos loh Bu,hehehe,,oh ya Saya dari Indonesia nih sangat tertarik dengan tulisan resep anda ,karna resepnya bagus-bagus,,kalo boleh sanya ingin sekali bergabung nih,boleh ga yah??dan Saya juga mengundang anda untuk singgah di blog saya,tapi mohon ma'af and maKLUM KARNA SAYA ADALAH BLOGER BARU,
    oh ya boleh yah saya mengikuti blog anda??,Terimakasih,Wassalam dedetea66.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. Salam wah bestnyer Kak Mas.. terasa sedap bila tgk kepekatannyer tu.. pppsssttt kak kalau erma lagi dipanaskan lagi sedap tu... cicah ngan roti, atau lempeng nyum2

    ReplyDelete
  6. Maaaaaaasss...thanks atas sokongan Mas dan x jemu2 tinggal komen di dapur akak...mohon maaf jika akak x sempat kjg bls kembali kadang2 tu...akak hargai dan terharu...muaaahhh, moga silaturrahim kita kekal selamanya, biarpun akak x bersiaran lg satu masa nnt...

    ReplyDelete
  7. Tahniah buat K.Ummi dan Hasue....moga terus menyumbangkan resepi2 yg best utk kita semua...
    Ayam kurma mcm ni mmng sedap...lagi2 letak kentang lebih, mmng best...

    ReplyDelete
  8. Salam kak mass!!!! wah wah wahhhh... nak jugak nak jugak!!!!! kita tak pernah pun masak kurma sendirik ada beli rempah sampai skrg tak guna hihihi... tahniah jugak buat KAK HASUE n KAK UMMI!

    ReplyDelete
  9. Salam K.Mas..Tahniah k.Ummi dan K.Hasue..dua2 akak yg mmg best.. kurma tu pun nmpk best jee..klu yana msk mst ltk kentang byk2..:)

    ReplyDelete
  10. sedap kurma ayam ni mkn dgn roti petang2.. ada lagi ke mas

    ReplyDelete
  11. mass..
    senyap je hari ni. kemana? kuar gi jenjalan ye..ke hospital ngan ain ke? hope semuanya berjalan lancar.. tadi dah jenguk dah blog mas, tak dan nak tinggal komen,pastu jenguk lagi baru pasan tak tinggal komen pun. waduh dah banyak lupanya aku neh..

    masss.. aku tak nah dah buat kurma ayam lepas kurma aku buat masa pas kawin dulu tak brapa menjadi. kikiki.. eh tapi aku suka kurma yang kuah cair tapi rasanya lemak. mcm kurma org kenduri kawin tu..tapi kalau pekat tapi trasa bahan tumis tu sedap gak. makan ngan nasi minyak. wehh sedapnyaa

    ReplyDelete
  12. Salam Mas,
    Kurma ayam memang sedap, tambah tambah kalau makan kat rumah kenduri, lagila bestkan sebab freee.....

    ReplyDelete
  13. Zaliedana,

    ct..anak2 kak mas kuah kurma ni pekat..
    berselera betoi brbudak tu makan..

    ReplyDelete
  14. kak ct,

    akak..maceh kak..mudah2an yerk...he..he..

    akak tak makan kurma ke..
    sedapp tau..
    jelesnya tengok akak bergambar ngan chef haliza tu..bestnya...

    ReplyDelete
  15. ♥LOVE2COOK♥,

    dah abis la love...
    mesti love suka kurma kan..kikiki

    ReplyDelete
  16. Dede thea,

    waalaikum salam dede thea...
    salam kenal juga dari mas...
    terima kasih sudi bertandang sini dan memberi komen..
    insyaAllah..nanti mas menyusul ke dapur dede thea pulak yerk..

    ReplyDelete
  17. erma,

    he..he..erma..kurma tu sempat 2 kali makan jer...terus habis licin...
    peberet anak2 kak mas klu kurma ni...

    ReplyDelete
  18. kak ummi,

    akak..terima kasih juga sudi berkongsi ilmu bersama2 walaupun kita tak pernah bertentang mata...
    teringin juga berjumpa kak ummi nanti..

    ReplyDelete
  19. kak yatie,

    akak pun apa kurang nya..
    sama2 hebat macam kak ummi dan hasue..
    moga dunia blogging ni bertambah meriah yerk kak..

    hmmm..mas memang suka letak kentang dalam kurma...
    baru ada ummphhh kan..

    ReplyDelete
  20. ijayuji ,

    ika ni..dah ada rempah kurma tu..
    cer try buat...cian nanti kurma tu expired...kikiki

    ReplyDelete
  21. YANA SHAIFUL ,

    yana..kak mas pun suka letak kentang banyak...
    best kan...

    ReplyDelete
  22. kak dzana,

    akak..dah abiss la...kikiki

    ReplyDelete
  23. izahdaut,

    makcik...ari ni plan lain , jadinya lain..kikiki..
    aku sepetang berkampung kat lowyat, menemankan laki aku beli barang2 dia....muahahaha

    hmmm..aku pun dulu tak pandai buat kurma....alhamdudillah sekarang dah pandai....
    dah jadi peberet anak2 aku lak..he..he...
    aku pun klu kenduri..mesti cedok lauk kurma...
    sedapp kan kurma kenduri...

    ReplyDelete
  24. kak watie,

    akak..mas klu kenduri...mesti cari lauk kurma...
    suka sangat....kikiki

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...