Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Thursday, June 30, 2011

Tahniah Kak Nor dan Ayam Goreng Crispy



Assalamualaikum. Terlebih dahulu diucapkan tahniah pada Kak Nor sempena one million hits! wahh... banyak tu....Mas angkut rose tu sekali buat penyeri rumah Mas...maceh kak Nor....muahhhhh...moga Secubit Garam terus sukses dengan pelbagai resepi2 yang hebat2......love u Secubit Garam......
Berbalik pada n3 hari ni...kali ni buat Ayam Goreng Crispy resepi dari Izahdaut yang semalam dikatakan  pening2...tak sihat...kau ada muntah2 tak mek.....kikikikiki...gurau jerk yerk ijah...harap kau cepat2 sihat...rindu ngan masakan kau makcik...
Meh layan ayam goreng yang sedapp ni.....ranguppp tau....sedappp dicicah ngan sos thai.....Mas kalau goreng ayam yang bersalut ni, Mas suka goreng dalam periuk, ayam tu biar tenggelam dalam minyak dan digoreng dengan api sederhana dengan tudung periuk ditutup....baru isi ayam tu tak kering dalamnya dam rangupp luarnya...ala2 ayam kfc gitu.....best tau...

Ayam Goreng Crispy
Resepi : choppy@myresepi
Sumber : Izahdaut
Bahan ( 6 ketul ) :
  • 6 ketul ayam
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1/4 cawan tepung kanji
  • 2 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil serbuk cili - Mas letak cajun
  • 1 sudu kecil serbuk jintan manis
  • 1 sudu kecil serbuk jintan putih
  • 1/4 sudu kecil serbuk bawang putih(optional) 
  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan susu(fresh milk)  - Mas ikut izah ganti yogurt
Cara membuatnya :
  1. Bersihkan ayam. Buang kulit kalau tak suka. Sejatkan airnya.
  2. Masukkan semua bahan dari no.2 - no.8 ke dalam beg plastik. Tutup mulut beg plastik dan goncang-goncang biar semua bergaul sebati.
  3. Campurkan susu dengan telur dan pukul sehingga sebati. Kemudian panaskan minyak.
  4. Ambik 2 - 3 ketul ayam. Masukkan ke dalam tepung tadi. Goncang-goncangkan beg plastik.. biarkan ayam bersalut dengan tepung. Kemudian keluarkan ayam tadi. Celup pula ke dalam sebatian telur dan susu. Masuk semula ayam ke dalam beg plastik. Goncang-goncangkan. Kemudian goreng dengan minyak penuh sehingga perang atau garing.
  5. Angkat dah letakkan di atas bekas yang berlapik dengan kitchen paper supaya minyak meresap pada paper.
  6. Ulang langkah ke 4 - 5 sehingga ayam habis. Hidangkan ketika panas-panas.




28 comments:

  1. Tahniah buat kak nor..nak request bunga ros biru agak2 kena rembat ngan oenyapu x mas?hihi..mmg blog kak nor deserved it!

    Weh mas,ko letak cajun kat ayam tu mesti lagi sedap ek?mmg demam cajun laa skrg nih.jgn2 ko masak nasi pun buh cajun x mas?hehe..

    ReplyDelete
  2. apsal typo lak nih..*penyapu laa..iee,x suke betul kalo slh eja.terbyg2 aku pen kaler merah cikgu suh buat pembetulan.haha..

    ko masak apa arini mas?ko nyer chatbox x kuar laa kat page aku nih.tenet aku masih sengal.pinjam berok ko jap.hee

    ReplyDelete
  3. mas tak tahan tgk ayam tu mas.. sedapnya.. tambah yang dah kena sos tu.. dari rumah izah dah teringin nak buat tak terbuat2 lagi.. tak leh tunggu ni kena buat gak...

    ReplyDelete
  4. tahniah buat KNor, Mas bagilah KNor rasa ayam goreng cajun tu...tak abes2 lagi ya cajun tu..tapi mmng sedapkan ada rempah2 rasanya..lenkali nak buat gaklah...eeehhh kejap akak amek seketoi ya..larikkkkkk..

    ReplyDelete
  5. As'salam Mas

    Tergoda dah ni, sakit2 pala pun tengok ayam goreng ni tak boleh tahan. nak masak macam duduk dalam kepal kolek jer bergoyang2 kepala ni..aduiii..

    apa kata mas bagi lah kak ct seketui ada cajun tu mesti tambah sedap. kak ct nya cajun dok perap dulu lerrr..hehehe

    Tahniah Juga buat Nor67 dan secubit garam.

    ReplyDelete
  6. HaSue,

    amboii kau sue...tak abis2 biru...nanti biru mata kau..kikikii
    sue...aku letak cajun kat nasi...
    nasi goreng la wehhh...kikikikiki
    kau tu...jangan sampai expired cajun kau ....kang ada gak kene piat telinga.....muahaha
    aku masak ayam goreng dulu sue...tu haa..nampak tak..
    jap lagi baru nak masak beriani daging.....insyaAllah..he..he..

    ReplyDelete
  7. Juwita Jamaludin,

    he..he..gi buat cepat ita..
    best tau ayam ni...
    nak best goreng macam mas tu....
    dah macam ayam kfc dah...
    sedapp...

    ReplyDelete
  8. kak Yatie,

    tangkapp kak yatie...
    amboiii....kikikiki
    haa..ambik jerk kak ayam tu..banyak mas goreng..
    dah tahu ain ngan daniel nanti mesti meratah...
    mas dah kenyang ni ratah 2 ketoi...he..he..

    ReplyDelete
  9. kak CT Delima,

    akak pun pening kelapa juga ke...
    mesti berjangkit ngan ijahdaut...kikiii
    rehat secukupnyerk kak..
    moga cepat sihat....
    ambik jerk ayam tu kak..
    banyak mas goreng...

    ReplyDelete
  10. Salam kak mas!!! dtg pagi2 sblm marathon mengemas umah wakakaka.... selalu dgr resepi dr choppy nii mmg sedap! nak bunga yg bentuk lap kat atas tu ada tak? hihihi nk yg fresh tauu! yg layu2 atau kering tak mo :D

    ReplyDelete
  11. wahhhh...hebatnyer la aiiii...tahniah buat secubit garam dah juga penaungnya Puan Nor Azmihah...hehehe...skima kan..hihihi..

    Mas, bak ler sikit nak rasa, crispy nampaknyer tu..

    ReplyDelete
  12. Salam kak mas,
    morning! hehe..
    apa khabar? cantiknya munge tu. terasa lak nak kalung kat depan pintu. hehe.. ayam crispy dah sampai sini. tentu sedap! kita takde ayam.. kami jadi seafood eater minggu nih.huhu

    ReplyDelete
  13. Sekalung tahniah buat kak nor secubit salt..KAK MAS NMPK SEDAP AYAM NIH,NANTI LEH TRY RESEPI NIH PLAK..Eh akak nanti try lah resepi dari ijan,mmg sedap..

    ReplyDelete
  14. makcikk..akakaka.. tak de muntah2 la.. aku rasa cam berangin kot.. pening kepala gitu.. haishhh kalau ada tunggu aku buat announcement..haha..

    makcik.. sedap la kalau gitu goreng ye.. mcm dlm rancangan chef wan yg ada periuk untuk gorng tu ye.. boleh la try goreng gitu lak

    ReplyDelete
  15. ijayuji,

    ika...gi ambik kat ganu bunga fresh tu...amboiiii..he..he..

    hmm..betul tu..memang best resepi2 choppy ni..

    ReplyDelete
  16. kak Rabiatun Adawyah,

    akak...ambik jerk ayam tu...
    ada banyak lagi..he..he..

    ReplyDelete
  17. indahhouse,

    indah...gi ambik cepat kat secubit salt tu..he..he..

    hmm..klu tukar ngan udang @ sotong pun boleh indah..
    try la buat...

    ReplyDelete
  18. Zaliedana,

    selamat mencuba ct..he..he.

    resepi dari ijan..yang mana tu ct...

    ReplyDelete
  19. izahdaut,

    kikikikiki....ku tunggu announcement kau tu..
    makcik..cer try goreng macam aku buat tu..
    lagi best ayam tu tau...
    sedappp ooo cicah ngan sos thai...
    kelakar la kau ni makcik..
    apa kene mengena chef wan ngan periuk...cer cerita...

    ReplyDelete
  20. mas.. amin... tq2.. simpan ayam utk akak ya.. hantar maghrib karang :)

    ehhh cajun lagi.. hihihihi

    sue, yatie, CT,tun, zaliedana... amin.. mekasih banyak2 :)

    ReplyDelete
  21. kak nor,

    akak..nanti maghrib mas anto...he..he..
    cajun,.....kikikiki..jangan ada yang meroyan dah...

    ReplyDelete
  22. Salam Mas,
    Akak mai ni nak amik semua ayam goreng tu, Mas goreng lain ya, sbb anak2 akak ramai, nanti tak cukup, leh kan Mas... heheheh

    ReplyDelete
  23. Mas
    why lah pagi pagi dah tunjuk yg goreng goreng.. nanti tak fasal fasal kita tergoreng goreng hari ni hehe

    Tahniah buat KNor!

    ReplyDelete
  24. Tahniah bg pihak k'Nor...
    mas...dlm ayam ni pun letak cajun erk mas....mesti ada kelainan rasa tu...sini lum jumpa lagi la rempah cajun tu..cam ayam KFC la mas

    ReplyDelete
  25. kak Wattie,

    haaa..tak aci..ambik satu dulu rasa...
    kalau sedappp..akak boleh buat ayam goreng banyak2...kikikiki

    ReplyDelete
  26. Rima,

    kak rima...
    meh join mas buat ayam goreng...
    sedappp......
    sonia suka kan ayam goreng...

    ReplyDelete
  27. Ida,Japan,

    betul tu kak..bila letak cajun..
    memang terasa berempah helba tu..
    sedappppp...

    ReplyDelete
  28. mas... yg nie pasti sedap nie kan... ada cajun gitu lg... uwaaa akak x jumpa2 lg cajun tau... bila pergi jer supermarket.. semua kata dah abis.. x der stck... ish2X!! demam cajun gak rupanya kat labuan yer... hehhehee...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...