Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Sunday, June 12, 2011

Sambal Ayam Bermayonis



Assalamualaikum. Selamat berhujung minggu buat semua.....kejapp jerk dah habis cuti sekolah kan....ari ni sibuk sikit la nak mengemas balik baju2, buku2 sekolah anak2 dan menyusun balik apa yang berterabur tu...kikikiki..biasa la kan, time2 cuti ni....mak pun ambik kesempatan juga...
Untuk pagi ni, layan dulu Sambal Ayam Bermayonis ni. Sambal ayam ni Mas tambahkan mayonis untuk menyedapppkan lagi rasanya. Tak de berbeza sangat dengan sambal ayam biasa...cuma rasa lemak2 masam mayonis tu pada Mas memang menyedapkan lagi rasa sambal tu.....menjadi seimbang ngan rasa pedas cili tu...hmmm...i like...he..he...resepinya pun sama jerk macam resepi sambal ayam biasa...cuma tambah mayonis jerk..jadi meh layannn resepi Sambal Ayam Bermayonis ni...

Sambal Ayam Bermayonis
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
  • 1/2 ekor ayam - dipotong2
  • 1 labu bawang besar - dihiris nipis
  • 2 labu bawang besar - dikisar
  • 3 biji bawang putih - dikisar
  • sedikit halia - dikisar
  • cili kering ikut pedas - dipotong dan direbus sekejapp - dikisar
  • sedikit ikan bilis - dikisar 
  • 1 sudu besar mayonis
  • 1 sudu kecil sos tiram
  • garam dan gula secukup rasa
  • sedikit kiub ayam

Cara memasak :
  1. Lumurkan ayam dengan garam dan kunyit dan goreng 1/2 masak. Angkat dan toskan, ketepikan.
  2. Tumis bawang besar yang dipotong nipis hingga wangi dan kemudian masukkan bahan-bahan kisar dan masak garing sedikit.
  3. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kemudian masukkan kiub ayam, sos tiram dan mayonis. Kacau sebati dan masak hingga pecah minyak.
  4. Setelah sambal pecah minyak, masukkan ayam yang digoreng tadi dan gaulkan rata2 , biarkan sambal tu mesra dengan ayam dalam 5 - 8 minit dengan api perlahan, boleh tambah sedikit air panas jika sambal kelihatan agak kering dan biarkan masak hingga sambal pekat balik dan rasa dan jika ok boleh matikan api.
  5. Selamat mencuba ...

26 comments:

  1. Terliur tgk ayam pagi2 nih...yummm!!!
    Mmg bes letak mayonis dlm sambal kan. Love pun sukaaaaaaa...lemak2 gitu. ;)

    ReplyDelete
  2. salam kak mas!! akakkkkkk kita nk makan kat sini!!! sedapnyer lauk sambal2 giniii kita suke!!! nak jugak!! kita masak ikan jer kut :D

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum mas..
    Wah pepg tgk sambal ayam mayonis nie terasa lapar plak.. Nmpk sgt sedap ayam tu mas.. Sambal kalau + mayo.. Waduh!! Mmg sedaaaap!!

    ReplyDelete
  4. ♥LOVE2COOK♥ ,

    bestkan love kalau letak mayonis dalam sambal...
    mas pun suka.....

    ReplyDelete
  5. ijayuji,

    ika....gi cadok sendiri...he..he..
    ika masak ikan apa tu..

    ReplyDelete
  6. kak Diana @ Melley Mey,

    akak...cicah ngan roti pun sedapp kak..
    mas klu ada sambal ayam ni...
    tambah bayam tumis air jerk...perh..sedapp makan ngan nasi panas..

    ReplyDelete
  7. Fulamak!! X terfikir pun nk buat sambal ayam taruh mayonis.... Stok mayonis ada je kt peti ais... boleh cuba ni!!!

    ReplyDelete
  8. Mas.. cam nak kena buat jugak nih..

    ReplyDelete
  9. masss...
    nak tumpang makan.
    malas nak masak nii..
    bagi sikit aura rajin makcikk

    ReplyDelete
  10. mas..
    aduh terliur daku ko...............

    ReplyDelete
  11. sedapnya ayam ni mas..makan dgn nasi tumis...

    ReplyDelete
  12. pandainya mas reka cipta resepi meleleh kak tgokkk.. nak try la 1 day nanti

    ReplyDelete
  13. noor,

    selamat mencuba noor...
    memang best sambal ayam ni....

    ReplyDelete
  14. kak naz,

    akak..buat lebih....
    boleh kasi mas sikit...kikiki

    ReplyDelete
  15. izahdaut,

    makcik..meh makan ngan aku...
    aku pun lunch ngan anak2 jerk...

    ReplyDelete
  16. Citarasa Rinduan,

    ayu...meh join lunch sekali....

    ReplyDelete
  17. Anna Qawina,

    aku klu beli mayonis....
    aku beli yang dalam peket tu...
    tahan lama sikit....kikiki

    ReplyDelete
  18. Mieza,

    mieza...try letak mayonis dalam sambal lak..
    sedapp tau..

    ReplyDelete
  19. kak ilahjy,

    akak..nanti akak buat sambal..
    letak mayoniss tau...
    bestt..

    ReplyDelete
  20. kak mas.. tun plg suka makan sambal ayam.. letak mayonis mesti lg sedap jd lemak2 sket, kn.

    ReplyDelete
  21. tun_telani,

    tun...sambal pun salah satu peberet kak mas tau..
    try buat lak sambal ayam bermayonis ni tun..
    memang best...

    ReplyDelete
  22. salam mas.. sedapnya nampak ayam tu.. apa la rasanya yek.. mesti sedap..

    ReplyDelete
  23. Juwita Jamaludin,

    juwita...cer try buat..baru tahu sedappnya macam mana...he..he..

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum..
    waaaa dah pandai sekarang. suka...suka..suka. Teruskan usaha.

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...