Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, June 7, 2011

Puding Tauhu...... Segarrrrrrr dan Sedapppppp




Assalamualaikum. 
Bersiaran lagi ngan resepi Puding Tauhu......yang segarrrrrrr dan sedapppppp bila dimakan. Mas buat kat kampung Ahad lepas, jadi dah abiss yerk...hmmm..Mas macam Izah gak...rasanya lepas ni nak buat lagi puding ni. Walaupun Mas buat 1 adunan....memang tak cukupp rasanya bila dimakan ramai2.....sangat sedappp...Puding Tauhu ni sangat serasi ngan air laici tu tau....Untuk kali ni Mas tuang jerk adunan Puding Tauhu tu dalam loyang, kemudian baru dicedok masuk kedalam gelas bila nak makan......sebenarnya ada gak buat dalam acuan apam..tapi bila dah tak sabar2 nak makan...tak sempat nak posingkan puding yang dalam bekas apam tu...kikikiki jadi Mas entrykan yang dicedok ngan sudu jerk...tak de nampak menarik sangat...tapi rasanya.....hmmm...sangat sedappppp tau...
Terima kasih pada Kak Nor yang selalu berkongsi resepi2 yang best2 belaka.....


Puding Tauhu

Bahan : 
1/2 paket agar2 strip (direndam ,pastu toskan) ~ lebih kurang 18gm
1 1/2 liter air
1 cawan santan pekat
1 tin kecil susu pekat manis
1 tin susu cair
4 sudu besar gula
2 helai daun pandan - disimpulkan

Cara membuat Puding Tauhu :
Masakkan agar2 dengan air hingga mendidih dan larut agar2 tadi. Masukkan sekali gula dan daun pandan.
Satukan santan dan kedua2 susu dalam sebuah bekas. Kacau hingga sebati.
Masukkan adunan susu kedalam periuk berisi agar2 dan masaklah hingga mendidih, jgn lupa mengacaunya ya.. Bila dah mendidih terus padamkan api dan jgn biarkan mendidih lama takut nanti pecah minyak.
Biarkan hingga suam2 kuku dan hendaklah ditapis sebelum dicurahkan ke dalam loyang atau bekas acuan kecil2. Jgn sekali2 tuang kedalam loyang ketika masih panas kerana nanti akan terbentuk lapisan yg tak cantik (dan tak sedap nak makan)kat atasnya.
Bila dah sejuk, masukkan kedalam peti ais. Bila nak menghidangnya, cedukkan dgn senduk ke dalam bekas ( spt taufo fah ) dan letakkan laici dan kuah ke atasnya.
Boleh juga kalau nak letak dlm bekas kecik dan hidangkan bersama laici atau fruit koktel.





Untuk kuahnya:
1 tin laici - laici tu di siat2kan ( boleh juga guna fruit koktel )
2 tin air ( gunakan tin laici sbg sukatan )
8 sudu besar gula ( bg penggemar manis bolehlah lebihkan ikut citarasa sendiri ya )
3 sudu besar perasa laici (spt brand tamin) - yg ni optional, tak letak pun tak apa, cuma nak lebihkan rasa laici jer kuah dia


Cara Membuatnya :
Mula2 buat kuah dia supaya cepat sejuk. 
Bila dah sejuk skit boleh lah letak dalam peti ais. 
Masukkan kesemua bahan utk membuat kuah kedalam periuk (kecuali laici atau fruit koktel) dan masaklah hingga mendidih. 
Rasakan sendiri manis dia mengikut citarasa anda ya..


28 comments:

  1. Mas : aku dah lama nak buat, laici pun dah beli tp smlm tanya kk nor, boleh guna agar2 serbuk ke x, beliau menjawab.."tak pernah buat puding ni guna aagr2 serbuk"..huhu...kat umah tu je yg ado..
    takpela..ko bg sikit..nak rasa..hehe

    ReplyDelete
  2. yuhuuu mas,dah buat dah ya..mmm..nak buat ke tidak ..nak buat ke tidak...tengok dulu kalau tak hujan akak buatlah.kalau hujan akak buat menda lain lah..hehe

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. sedapnyee kak mas...
    takpe2 simpan dulu...nanti kite buat plak....sekang bz..uwaa

    ReplyDelete
  5. mas.... akak nak segelas ler mas... mengoda betul... akak ngah sakit kepala nie kalau dpt segelas pun akak x kisah.. akak makan gak nie... hehehee... alaaa sedapnya.. nak buat jugaaaaa.... tp bila? huhuu

    ReplyDelete
  6. Teringinnya makan....kat luar panas betul. Baru balik jalan2 kat jalan TAR ni

    ReplyDelete
  7. Anna,

    wehh..aku pun bertangguh jerk...baru jerk sampai seru membuatnya...
    menyesal lak lambat buat...sedapp tau puding ni...
    terbaikkk.....

    mana ada dah anna..
    aku buat kat kampung...
    dah abisss...

    ReplyDelete
  8. kak anim,

    akak..buat kak...
    serius mas cakap...
    memang sedapp puding ni...
    hujan2 makan puding ni pun syokk tau...

    ReplyDelete
  9. chikadakbiru ,

    ck...jangan simpan lama2 resepi puding ni....
    sedapppp tau...

    ReplyDelete
  10. As'salam Mas

    Alahhh..rindunya kat Mas. Balik kampung eh,patutlah senyap jer, ketuk2 pintu tak ada orang yang jawab..hihihi

    Puding dah habis, kak ct datang ni nak bagi apa mas. gilah buat air sejuk, haus ni jauh jalan tau.. hehehe

    ReplyDelete
  11. kak Diana @ Melley Mey,

    akak..dah abiss la kak...
    try buat tau kak puding ni..
    sedappp sangat...
    mas pun nak buat lagi nanti...

    ReplyDelete
  12. Wanieyra,

    ira...panas2 best tau makan puding ni...
    try la buat ira..
    sedapppp gila puding ni,..
    terbaikkkk tau...

    ReplyDelete
  13. kak CT Delima,

    waalaikum salam kak..
    kikikiki..baru balik dari kampung ni kak...
    akak dah try ke belum puding ni...
    best tau puding ni...
    harus dicuba ...

    ReplyDelete
  14. Masssss dah buat ye.. Hwhehee puding terbaik.. Ni aku buat lagi ni. Baru memborong laici. Seeedaaapppnyaaa

    ReplyDelete
  15. mas akak pun buat lagi sebab tak puas makan hari tu.. sedap kan mas.. nampak aje mas punya ni akak terus bukak ais box.. hihi nasib ada lagi.. hihi

    ReplyDelete
  16. izahdaut,

    wehhh...nanti nak sikit yerk..kikiki
    aku tak sempat nak kluar shopping lagi..
    nanti kluar nak beli brg2 tuk puding ni lagi..kikiki
    aku pun nak buat lagi.....
    sedappp kan..
    memang terbaik puding ni...

    ReplyDelete
  17. kak ita,

    akak....bestkan puding ni..
    menyesal lak lambat cuba...
    akak buat lagi yerk...
    nak sikitttttt....

    ReplyDelete
  18. Salam kak mas!!!! nak jugak nak jugak nak jugak!!!! kita nak satu adunan jugak hihihi... kita kalau buat puding ni siap minum2 lagi adunan yg belum keras tuu hihihi...

    ReplyDelete
  19. ijayuji ,

    ika...dah abiss la..
    kak mas buat kat kampung..
    klu nak gak nanti minta kat ijahh..'
    dia nak buat lagi tu....

    ReplyDelete
  20. Waduh2!!!! Tgh terang benderang kat spore nih..kalau dpt segelas pun cukup lah Mas :P

    ReplyDelete
  21. tu la... sapa suruh peram lama2 resipi ni.. kalau buat dari awal dulu kang tak nyesal!

    bila scoop dgn sudu/senduk baru betul2 nampak cam taufu fah.. tu sebab dinamakan puding tauhu walau tak ada tauhu dalam tu...

    sapa2 yg tak buat lagi tu.. buat la ya.. mmg tak rugi mencuba ni.. dah abis semangkuk pasti nak tambah lagi dan lagi .. kan mas, izah :)

    ReplyDelete
  22. Mama Hawa/Mama Nani,

    mama...nak kasi pun dah abiss la mama...
    mas buat kat kampung.....kikiki
    memang best puding ni mama...
    mama dah buat ke belum....

    ReplyDelete
  23. Kak Nor,

    akak..mas suka sangat puding ni...
    sedappppp la...
    memang nak buat lagi sebab tak puas makan ari tu...
    tu la pasal...nape la boleh tak perasan puding tauhu ni...
    nasib baik ijahhh daut promot sakan..
    mas sampai termimpi2 puding tauhu kak nor ni tau....wakakaka

    ReplyDelete
  24. Mas, sedapnya...akak tak buat lagi tapi resepi dah copy...laici dah beli tapi abis pula tak sempat nak buat puding ni...nk kena pi cari lain la nanti..hehe

    ReplyDelete
  25. sedapnyer mas..... aku salu wat nih.. tp sekali jer dulu amik pic...pastu dah malas nak amik lagi..sbb sdap sgt..leka makan, sampai dah nak abih br teringat pic x amik..ehehe

    ReplyDelete
  26. kak nieza,

    akak..cuba cepat2 resepi ni kak..
    terbaik tau..
    sekali makan. mesti nak lagi...

    ReplyDelete
  27. nOOrsha,

    bestkan sha puding ni...
    aku jerk yang baru nak buat...
    memang asyik klu makan puding ni..
    sedapppppp....

    ReplyDelete
  28. Bila arrrr...ko nak wat kan akak ni??

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...