Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, June 21, 2011

Puding Keju Yang Sangat Sedappp..



Ehemmm...ada tak yang terjeless nengok Puding Keju dah sampai Shah Alam..dekat jerk Terangganu tu...kikikiki...Kak Nor....muahhhhh...maceh bebanyak sebab berjaya menggeliurkan Mas sampai tak sabar2 nak menerai puding keju ni...baru jerk lepas rasa....hhmmmm...terbaik...sangattt sedappppp...abang pun suka...anak2 jerk tak rasa lagi...rugiii ooo sape yang tak try lagi....balik dari carefour tadi, Mas terus godek buat puding ni....tengah belajar nak sejuk tu dalam freeze...maceh juga pada AlongRoz yang sudi berkomgsi resepi puding keju yang sangat sedapp ni...rasa lemak2 keju tu sangat sedapppp.....

Puding Keju
Resepi : AlongRoz
Sumber : Kak Nor
Bahan :
  • 13g Serbuk Agar-Agar
  • 1 liter Air
  • 120g Gula
  • 3 biji Telur
  • 120-150g Biskut Cheese - blend halus
  • 1 sb Tepung Kastad
  • 400ml Susu Cair
  • 200g Susu Pekat ~ utk 1/2 adunan k.nor letak 2 sudu besar jer
  • 50g Mentega
Cara membuatnya :
  1. Masak serbuk agar2 dgn air sehingga hancur. Kacau selalu.
  2. Masukkan gula & kacau sehingga sebati.
  3. Pukul telur sehingga rata & campurkan biskut & tpg kastad.
  4. Masukkan susu & kacau sebati.
  5. Tuangkan ke dlm adunan agar2 tadi & tutup api apabila mendidih.
  6. Masukkan mentega sehingga sebati.
  7. Tuang ke dlm tin/acuan & biarkan sejuk di suhu bilik.
  8. Sejukkan sebelum di hidangkan.
* Utk bahan telur, biskut, susu cair, susu pekat dan tepung kastard.. K.Nor blend semua sekali dlm blender.
Bila dah tuang ke dlm adunan agar, adunan akan jd pekat dan hendaklah sentiasa dikacau hingga mendidih. Pastu padamkan api dan biarkan sebentar (sejuk sket), baru lah dituang dlm mould (kacau dulu hingga sebati sebelum menuang)



47 comments:

  1. nyampah jugak dgn kecepatan & kerajinan ko ni Mas..ko ada bli lebih tak sekut cis tuh? bak aku sikit...

    ReplyDelete
  2. mas..

    aduh!!
    cayalah..
    bila agaknya ayu nak rasa air tangan kamu..

    mengidam tau

    ReplyDelete
  3. lorr mas.. baru je nampak kat rumah kak nor... cepat tul dah sampai ke s.alam lak.. aci dak akak balik kije karang lajak ke s.alam.. tinggalkan utk akak 5 ketul ye!! seketul sorang pun jadila.. hahaha.... rajin tul mas ni.. laju jer.. ingatkan letak cheese.. rupanya letak biskut cheese tu.. mmg kreatiflah along ni..

    ReplyDelete
  4. Mas, best arr tgk puding tu.. Sikit Mas.. Akak ganti dgn sekut famous Amos akak

    ReplyDelete
  5. Mas, baru je akak nampak kat umah kak nor..kini dah sampai umah mas..sedap nyer mas..bila la nak sampai ke Tanjong Malim pula :)

    ReplyDelete
  6. Kak mas,dah agk msti akak nak wat rini,kuat betoi lah virus kak nor sebarkan nih..Jabgi mesti godek t/pide n makaroni lak,coz dah beli cajun..Ishk biskut jer xda nih..Mehla cikit lan esbox nak merasa kak,nmpk sedp..

    ReplyDelete
  7. Grrr cantiknya puding tu dear!!! Sayang nak makan...;)

    ReplyDelete
  8. Mas, sekut tu kan ada inti, blender skali ngan inti dia ke?? nampak sedap, meh akak rasa seketui...

    ReplyDelete
  9. nampak simple..
    aci tak kalau nak try wat ni..

    agak2 menjadik tak??
    huhu

    ReplyDelete
  10. hahahaaaa.... akak dah berjaya sebar virus utk kali ke2 dlm bulan ni.. hahaha... tak rugi cuba kan.. kan.. akak dah kata, SEDAAAAAAPPPPPP.. hehee... agaknya mimpi tak smlm? ke ngigau jer cari cajun, cari sekut cheese cam org ampang tuh? hehehehhee

    ReplyDelete
  11. rajin betul la mas ni...kak noor br masuk list...tak tau bila nk buat...nk tnya kalau guna agar2 10 gram.air nk letak berapa..?

    ReplyDelete
  12. memang dah agak,mas org yg pertama tepek menu ni hari ni..kihkih
    rajinnya mas..pinjam jap semangat tu mas.

    ReplyDelete
  13. waduh Mass...ngan pantas puding dah sampai sana...semalam nampak kat umah Kak Nor tak silap..amacam sedap?? akak cam nak wat gak arr!

    ReplyDelete
  14. Anna Qawina,

    kikikiki..aku suka kau jeless,...
    ada sebungkus lagi tu biskut cheese...
    tapi untuk daniel..dia nak makan..'
    makcik anna kene beli sendiri...

    ReplyDelete
  15. Citarasa Rinduan,

    ayu..nanti turun shah alam..datang rumah mas yerk......he..he..

    ReplyDelete
  16. MaDiHaA a.k.a Ratna,

    haa..nanti akak sampai tekan liceng yerk..kikiki
    kita makan sama2..
    ada lagi tu...

    ReplyDelete
  17. kak Naz,

    akak..kasi dulu sebalang biskut tu..kikikiki

    ReplyDelete
  18. kak Mieza,

    akak..jap lagi sampai la tu...
    gi buat cepat..he..he..

    ReplyDelete
  19. Zaliedana,

    hmm...ct ni macam tukang tilik..betul jerk meneka...
    kak mas baru jerk goreng angel hair tu...
    sedapppp la.....
    nak yerk puding ni..gi ambik sendiri...

    ReplyDelete
  20. ♥LOVE2COOK♥,

    love..pejam mata masa nak suap tu...
    hmmm..sedappp...

    ReplyDelete
  21. Cendana Kasih,

    akak..tu ada gambar biskut tu...gambar atas sekali...tak de inti...
    try la buat kak...

    ReplyDelete
  22. salam kak mas, dah menular dah puding keju ni dimana-mana, nak rasa yang kakmas punyelah, sure sedap ni, nyum nyummm

    ReplyDelete
  23. cik pulau,

    buat cik pulau..
    sedapp tau..
    rugi klu tak cuba...
    compom menjadi sebab puding ni biasa2 jerk membuatnya...

    ReplyDelete
  24. K.Nor,

    akak..memang minpi kak puding ni..kikikiki
    mas tak de lama sangat angau macam makcik ampang tu...
    dah beli biskut cheese ngan cajun....

    ReplyDelete
  25. noorsafone,

    he..he..teringin kak..kene gak membuatnya....hmmm...tetang agar2 10 g tu,..mas tak pasti la kak..cer tanya kak nor...

    ReplyDelete
  26. kak anim,

    akak...tu la..semangat betul nak menuding...kikikki
    sedapp tau kak puding ni..
    try la buat kak..

    ReplyDelete
  27. kak yat,

    buat kak yat puding ni...
    sedapppp tau..
    mas tunggu kemunculan puding kak yat lak....

    ReplyDelete
  28. ros,

    meh makan ngan kak mas...
    makan sejuk2 best kan..nyaman...

    ReplyDelete
  29. waaaa... mas cepatnya... akak belum start keta mas dah siap!! tak aci lah ni... nak jugak.. nak jugak..

    ReplyDelete
  30. kak AZLITA AZIZ,

    akak...meh makan dulu baru start kete....kikikkki

    ReplyDelete
  31. guna sekut cheese jer yo.. era ni pantang dengo cheese... memang gemor sgt. tapi kalau buh sket cream cheese leh tak??? lagi sedap ke, lagi tak sedap?

    ReplyDelete
  32. Erani Zuhran Mohd Nor,

    era...rasanya tak sesuai tambah cream cheese...cer try dulu resepi puding ni...
    sedapp tau...
    rasa lemak2 cheese jerk...

    ReplyDelete
  33. huhhhh????????????? kak massss!!!!!!!!!!!!!!!!! tun dh agak dah... mmg kompom kak mas yg wat dulu.. stress stresss.. tunggu cik abg blk keje nk ajak gi kedai beli biskut cheese..

    ..
    alaaa....tp biasa wiken baru blh gi kedai.. uhuk uhukk..sedinyer.. kirim biskut cheese 2 peket..

    ReplyDelete
  34. tun_telani,

    kikiikiki....tak pe yerk tun,,
    jangan stress2...
    meh makan fuding keju ni,...
    sedappp....

    ReplyDelete
  35. tu dia lajunya enjin mas....dari dapur kak nor dah terbang ke sini dah...akak pun nk cari biskut tu gak la,..hehe

    ReplyDelete
  36. Mas.. wah sangat sedap nampak.. ita kat sini terliur tgk.. nak cari gak la biskut keju tu.. tah sama ke tak yang ada kat sini.. huhuu

    ReplyDelete
  37. Aku tengok jelah puding ko nih mas..dah abis kan?yelaa..makan tak ajak kite kan..aku nak majuk ni..ko jgn x pujuk lak..mas?oo mas?pujuk tau!haha

    ReplyDelete
  38. nieza,

    akak..gi godek buat cepat...
    sedapp tau...

    ReplyDelete
  39. Juwita Jamaludin,

    ita,tak kisah biskut keju macam mana...lebih kurang sama jerk...he..he..
    selamat mencuba yerk ita...

    ReplyDelete
  40. HaSue,

    ada lagi sue...nah aku kasi seketoi...
    untuk birthday girl...

    ReplyDelete
  41. sedaaaapnya puding tu mas... akak pasti ler x secepat mas kalau buat puding nie.. banyak dah masuk list tp semua lom perna cuba buat lagi.. akak nie mmg dari dulu kurang reti buat puding.. huhuuu... tp teringin nak cuba... sbb makan mmg suka.. hehee

    ReplyDelete
  42. wehh canner tak pasan puding ni dah sampai shah alam.. cess wat ngencess jek makcik nih tau.. ayaakkk nak kena buat gak niii..ak leh jadi mendengar kesedapannya tuuhh

    ReplyDelete
  43. kak Diana @ Melley Mey,

    akak..try la buat puding ni..
    pada mas tak susah sangat..
    sedapp tau...

    ReplyDelete
  44. izahdaut,

    kikikiki..buat makcik..
    sedapp tau puding ni..
    biskut cheese tu..kau beli jerk lebih....
    makan macam tu pun sedapppp....mesti anak2 kau suka...

    ReplyDelete

  45. Viagra [url=http://www.viagracheap.biz]Viagra [/url]http://www.viagracheap.biz
    Buy Cialis Online [url=http://www.cialis.ms] Buy Cialis Online [/url]http://www.cialis.ms
    Buy Cialis[url=http://www.buybuycialis.com]Cialis [/url]http://www.buybuycialis.com
    Cialis [url=http://www.cialisonlinewithoutprescription.com]Cialis [/url]http://www.cialisonlinewithoutprescription.com

    ReplyDelete

  46. Valium Online [url=http://www.valiumonline.biz]Valium [/url]http://www.valiumonline.biz

    ReplyDelete

  47. Cheap Viagra[url=http://www.viagra-cheap.us] Cheap Viagra[/url]http://www.viagra-cheap.us

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...