Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Friday, June 24, 2011

Mayonnaise Saucy Chicken



Assalamualaikum. Menu ayam datanggg lagiiii.....kali ni menerai resepi dari Love2cook lak....tak tergambar @ terkata bila makan Mayonnaise Saucy Chicken ni. Sangattt sedapppp....love...i love u...sangat sedapp la Mayonnaise Saucy Chicken ni. Akan ada siaran ulangan nanti....rasanya kalau dimakan ngan nasi tomato @ nasi minyak pun sedapppp.....betul kan Kak Nor. Untuk ayam ni, Mas derhaka sikit dengan menambah bawang besar dihiris nipis dan ikut macam Kak Nor dengan menambah cili padi yang dihiris2, sedikit air dan sedikit bancuhan tepung jagung....jangan marah yerk love...Mas suka pedas2...he..he..untuk yang belum mencubanya...Mas syorkan untuk mencuba Mayonnaise Saucy Chicken.....terbaiikkkkk....

Mayonnaise Saucy Chicken
Resepi : Love2cook 
Sumber : Kak Nor
Ingredients :
  • 1 whole chicken ~ cut free form
  • 2 eggs
  • 1 tsp coarse blackpepper
  • salt
  • 2 tbsp plain flour
  • 1 tbsp cornflour
For the sauce:
  • 3 tbsp chilli sauce
  • 2 tbsp sweet & sour sauce ( may sub with tomato ketchup )
  • 1 tbsp sweet soy sauce (optional)
  • 4 tbsp mayonnaise
  • cooking oil to fry
  • 1 tbsp olive oil for sauce
Method :
  1. Clean chicken, pat dry with paper towel.
  2. Beat eggs in a bowl. Mix in blackpepper, salt, flour and cornstarch.
  3. Add chicken pieces in and rub thoroughly with the egg mixture. Marinate for 30 minutes.
  4. Deep fry the chicken pieces until cooked. Drain on a paper towel.
  5. Now make the sauce. Heat olive oil in a saucepan. Add all sauces except for mayonnaise. Stir and add in the fried chicken pieces, mix. Turn off the heat.
  6. Add mayonnaise to the chicken, mix and coat well. Dish out immediately and ready to be served.
Yang Mas tambah:
5 bj cili padi dihiris serong
1 biji bawang besar dihiris nipis
sedikit air utk menghasilkan masakan yg sedikit berkuah
tepung tu K.Nor letak 3 sudu kecil (rumbu) tpg jagung jer.



20 comments:

  1. Masssssss
    baru semalam nampak love n kak nor buat, hr ni mas lakkk..smlm plan nk try lauk ni for iftar tetiba last minit tukor menu..nak skit mas nak wat berbuka ptg nanti..huhuhu

    ReplyDelete
  2. Wahhh nampak pun dah tahu kesedapannya Mas! You made it really delicious just like Kak Nor. No no, dun worry ya, kita adjust recipe to suit our taste buds kan. Love pun sll derhaka...hihi.

    Adding chilli padi and onions sure made it lagi ooomphhh coz love pun suka pedas2.

    Yang original recipe tu mmg love buat manis manis sikit coz it's made specially for the kids gang kan. Lenkali love buat separate for love letak cili padi..kekeke!

    Thanks for trying Mas...mmg air tangan Mas tu, hasilnya sangatlah inviting! True!

    ReplyDelete
  3. mas, give me 5!! hehehee.. sedap kan :)

    ReplyDelete
  4. mak aii..tak leh jadi ni.. nak kena mengayam jugak la petang ni..aakkakakak mengayam? rosak bahasa..

    mas.. meh kongsi ngan aku sikit ayam tu.. aku nak cubit sikit je.. cubit dlm 2,3 ketul je.. boleh kannn

    ReplyDelete
  5. Mas : aku pun buat harini..nnt kalo larat aku buat ko ngences,,hehe

    ReplyDelete
  6. Salam MAs......nampak mcm sedap juga. hari minggu boleh try ni

    ReplyDelete
  7. kak mass!!!!!!!!!!! sedapnyerr!!!!!!! alaaa... tun dh de-frost ikan cencaru.. esok msk ayam nih lah.

    ReplyDelete
  8. Mieza,

    akak..nanti try tau ayam ni..
    sedapp sangat....
    rugi tau klu tak cuba...

    ReplyDelete
  9. ♥LOVE2COOK♥,

    love....love u..muahhhh
    memang sedapp ayam ni..
    sampai menjilat jari tau...
    maceh sudi berkongsi resepi ayam ni..

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. K.Nor,

    hmmmm..betul tu kak..
    sedappp sangat...
    nak masak lagi nanti..he..he..

    ReplyDelete
  12. izahdaut,

    dah abis la makcik..
    gi la mengayam juga makcik....kikikiki
    sedapp tau ayam ni....

    ReplyDelete
  13. Anna Qawina,

    anaa..aku pun nak buat lagi kejap lagi..anak2 aku tak puas makan lak semalam...
    tak jelessss..kikiki

    ReplyDelete
  14. Wanieyra,

    ira..selamat mencuba...
    buat lebih ira..
    nanti menyesal lak..he..he..

    ReplyDelete
  15. tun_telani ,

    selamat mencuba tun...
    sedapp tau ayam ni...
    jangan mimpi ayam ni dah malam ni..kikiki

    ReplyDelete
  16. tun_telani ,

    selamat mencuba tun...
    sedapp tau ayam ni...
    jangan mimpi ayam ni dah malam ni..kikiki

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum mas...
    kat cnie pun ada yer ayam nie... sedapnya... terliur tgk tau...

    ReplyDelete
  18. Kak Sam,

    akak..sabo yerk...nanti buat tau..

    ReplyDelete
  19. Diana @ Melley Mey ,

    akak..try la buat kak..
    sedapp tau..
    tadi pun mas buat lagi ayam ni..
    anak2 suka sangat..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...