Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Wednesday, June 22, 2011

Kuih Kaswi Labu



Assalamualaikum. Bersiaran lagi dengan Kuih Kaswi Labu yang sedapp ni.....goyang2 inul jerk...hmmm...tadi nampak kat dapur Izahdaut kan..ala..kan Ampang ngan Subang dekat jerk...Izah campak tadi dari tingkat 17 ......terus Mas sambut dari tingkat 3.....kikikiki.....buat lawak bodo lak kan..sebenarnya masa tengok Kaswi Labu tadi..jadi teringin lak..menyesal pulak tak beli labu semalam kat carefour...tengok macam tu jerk..tak terlintas pun nak melabu...jadi bila Mas gi kedai tadi...alhamdudillah.....ada lak labu....rezeki2...terus la beli labu ngan kelapa parut sekali...dan terus godek2 buat kaswi labu ni.....sempat untuk bebudak buat bekal sekali...hmmm....makcik..aku dah rasa...sedapppp laaa.....maceh makcik sebab berjaya menggoda aku mengkaswi lagi...Kak YatieKak Ayu  dan Kak Am pun dah yang mencuba kaswi labu ni...  maceh juga pada Kak Fida yang selalu berkongsi resepi2 yang best2 kat Myresepi......

Kuih Kaswi Labu 
Resepi : Kak Fida
Sumber : Izahdaut 
Bahan untuk 1/2 adunan :
  • 250 gm labu - dikukus
  • 250 gm gula pasir- Mas ikut Izah letak 200gm
  • 250 ml santan
  • 150 gm tepung ubi - Mas ikut Izah letak 100gm
  • 150 gm tepung gandum - Mas ikut Izah letak 200gm
  • 25 gm tepung jagung
  • 350 ml air
  • 1 sk garam
  • 3 helai daun pandan 
  • 1 sk air kapur
  • 1 sk pewarna kuning - izah tak letak
  • 1 sk vanilla - izah tak letak
  • kelapa parut (putih)

Cara membuatnya :
  1. Labu dikukus dulu dan dilecek
  2. Santan, gula, garam & daun pandan dimasak hingga larut
  3. Bancuh tepung2 dgn air &  tuangkan santan panas dan masukkan semua bahan yg lain & ditapis
  4. Dikacau rata dan tuang dlm loyang atau bekas2 kecil yg disukai
  5. Kukus hingga masak (lbh kurang dlm 1/2 jam tapi kalau acuan kecik kurang sikit)
  6. Kaswi dihidangkan dgn kelapa parut putih yg dikukus dulu dgn sdkt garam.

44 comments:

  1. nak nak nakkkkk... cer mas lak campak dari tingkat 3 ke bwh.. akak dah tunggu kat bawah ni dengan mangkuk ayan sekali... heheheeh...

    ReplyDelete
  2. Waaa...akak pestime tgk kaswi labu... boleh cuba buat ni...nmpk menggoda...

    ReplyDelete
  3. Tadi baru jer baca kata nyesal xbeli labu kat k4,alih2 jab jer dah ado kasui nih,eh cpat toi la,baru jer kata kat kak izah,nnti mesti virus nih mnjangkit,meh campak kat pg lak cikit,

    ReplyDelete
  4. mas sape yg gigit tu..gigi sape tu mas?..
    meh layangkan ke negori sekali hayun mas..mesti sedap ni kan?..aisshhh kena beli labu jugak ni..seb baik anak dara kecik tu mintak apam labu lagi.boleh lah buat sekali nanti..

    ReplyDelete
  5. kak mas ..kalau ade saki baki kaswi labu...bok mai la hantaq kat sini...sedap benorrr buat minum petang nih

    ReplyDelete
  6. akakakkaaka.. memang magic tul makcik neh.. hahaa.. tak jauh ek. bila tah nak bertentangan mata tu? cewahh mcm nak gi blind date gitu..

    makcik.. sebenar nye kaswi tu bukan aku campak ke tingkat 3, aku tengah feeling2 kat balkoni sesambil makan kaswi tu, tetibe je jatuh lak kuih..nasib makcik sambut cepat..tu kesan aku gigit tu kan mas.. hahahhaa...

    magic tul mas yang rajin ni.. terkezutt aku

    ReplyDelete
  7. MaDiHaA a.k.a Ratna,

    akak....dah ada ke kat bawah tu...
    nak campak kaswi labu ni...
    sambut tau..he..he...

    ReplyDelete
  8. kak Gee®,

    mas pun first time buat dan makan kaswi labu ni....
    sedappppp....

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. Zaliedana,

    ct..memang menyesal sebab tak beli labu kat k4 semalam..tadi jumpa lak kat kedai....
    rezeki tu..kikikiki
    meh makan kat sini....
    bawa air sendiri yerk...

    ReplyDelete
  11. mas, campak ler kat sini pulak...akak nk tumpang b/fast ni..hehe sedapnya tgk warna kuning lagi tu...ishh terus rasa lapar perut ni..

    ReplyDelete
  12. kak anymz,

    akak..beli banyak labu tu....kikikiki
    boleh buat kaswi ngan apam labu...

    hmm...mas pun tak tahu...
    entah sape yang gigit kaswi tu...
    akak yerk....

    ReplyDelete
  13. chikadakbiru,

    ada lagi tu ck...
    meh minum sini...
    yang tak bersalut kelapa pun ada lagi tu...

    ReplyDelete
  14. izahdaut,

    muahahaha...lawak2...tu la makcik..tadi kak anim tanya sape yang gigit....
    rupanya kau yerk....

    terkejut beruk kau makcik...
    aku pun terkejut sebab baru plan nak ajak lagi aku ke giant beli labu mlm ni.....saspen kan..kikikiki

    makcik...kau tu..datang jerk rumah aku.....
    tak kisah bila2...
    aku teringin nak bertentang mata ngan kau....

    ReplyDelete
  15. baru pg td akak nampak kat umah izah kini dah sampai ke umah mas dah kaswi labu ni...ya Allah terliur nya..akak dah ler berpuasa ganti huhuu

    ReplyDelete
  16. kak Nieza,

    akak..kene target betul2 ni nak campak kat finland...siap2 sampai kat negara lain...kikikiki

    meh makan ngan mas kat....
    mas pun tengah menguyah kaswi ni..
    sedapp...

    ReplyDelete
  17. kak Mieza,

    hhmmmm..tak pe..
    sabo kak..nanti nak berbuka, datang ambik kaswi yerk...

    ReplyDelete
  18. main campak2 jer dari ampang ke subang... x nak terjatuh kat shah alam ni... kelapa pun x nak cicir apa lagi kuihnya...gluppp telan air liur je la kak rose ni....

    ReplyDelete
  19. rindu giler ngn belog duniaku ini =0).
    kak mas...nak cubit sikit kuih tu...ngap! oh!sedap! =0).

    ReplyDelete
  20. br pg td tgk kat dapo ijah..tup2 ptg ade kt sini...aku salu bli labu sbb buat puree utk dhira..nnty nk cubela jugak esok luse..mesti bes kan lemak2 manis....

    ReplyDelete
  21. br pg td tgk kat dapo ijah..tup2 ptg ade kt sini...aku salu bli labu sbb buat puree utk dhira..nnty nk cubela jugak esok luse..mesti bes kan lemak2 manis....

    ReplyDelete
  22. Kak Rose,

    kikikiki...tu baik punya campak akak..
    meh makan sini kak..ada lagi tu..

    ReplyDelete
  23. Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi,

    nurul..ngan kak mas rindu tak...kikikiki....

    ReplyDelete
  24. nOOrsha,

    betul tu sha....lemak2 manis jerk rasanya...
    sedapppp......

    ReplyDelete
  25. uwaaaa wat kaswi labu gak ya Mas...rajin betullah Mas ni, smlm akak wat pengat labu jek..angin malas dah dtng daaaa... wat yg senang2 jek..ekekeke...mmng sedapkan kuih ni...

    ReplyDelete
  26. kak Yatie,

    bestkan kak kaswi labu ni..
    sedapp...
    goyang2 gitu...kikikiki

    ReplyDelete
  27. Mas..sedapnyer..ni kebetulan plak akak dah kukus labu pagi td..ni sekodeng rumah Mas, nak cari resipi ler ni..rezeki betul Mas dah posing kaswi ni..akak cilok resipi yer Mas.. tq

    ReplyDelete
  28. bagus jugak kn mempelbagaikn versi kaswi ni kn...hanya pernah mkn versi dulu2 jer, versi2 baru ni lum pernah mkn..satu hari mesti cuba..masuk list dulu la mas...alah, kelapa fresh tak der la pulak...pakai kelapa kering ler jwpnyer

    ReplyDelete
  29. Salam Mas,
    Nampak bestla kaswi labu ni.....meh sepiring nak pekena ngan aiskrim

    ReplyDelete
  30. apa ni main campak2 makanan, tak baik tau.. rezeki tu.. hulur jer baik2.. kan.. kan.. meh hulur kat akak 2 ketul nak merasa :)

    ReplyDelete
  31. Mas.. Cepat je buatnya.. Jeles tau org2 rajin gini..:) bila nak rajin mcm mas ni.. Tentu rasanya lemak2 giti yek

    ReplyDelete
  32. kak Rabiatun Adawyah,

    alhamdudillah...dah dapat tu resepi baru....
    godek buat cepat kak....
    sedapp tau kaswi labu ni..

    ReplyDelete
  33. Ida,Japan,

    tu la kak ida..mas pun dulu makan kaswi biasa jerk..
    sekarang dah pandai makan kaswi macam2 versi..
    sedapp...
    boleh kak guna kelapa kering...

    ReplyDelete
  34. kak Wattie,

    akak..kasi aiskrim vanila dulu...kikikiki

    ReplyDelete
  35. K.Nor ,

    kikikikiki...ala..gurau2 manja kak..
    ni mas hulurkan kat akak sepiring....
    makan diam2 tau....tak mau comot2....

    ReplyDelete
  36. Juwita Jamaludin,

    ita...tu virus rajin dah singgah kat ita....
    try la buat ita..
    sedapp tau kaswi labu ni...

    ReplyDelete
  37. mas..
    first time ayu tau ttg kasui labu..
    peeh..
    ada lagi tak mas??
    kuning tu.. sure menyelerakan

    ReplyDelete
  38. laju jer makcik sorang ni buat kuih kaswi..meh akak nk sepotong.. campak ke Bukit Jalil plak yer...hehehe

    ReplyDelete
  39. Mas, huhuhu... rajin arr.. Cam ne nak kejar ni..Bnyk dah resepi yg ketinggalan.. Cantik jadinya kuih kaswi labu Mas ni... psstt..tangan sape yg jadi model tu??hehehee...

    ReplyDelete
  40. nak jugak mas!!! campak pulak ke tingkat 6 boleh???

    ReplyDelete
  41. Citarasa Rinduan,

    sama la kita ayu,
    mas pun first time dengar , buat dan makan..
    sedappp tau..
    try la buat ayu...

    ReplyDelete
  42. Cendana Kasih,

    he..he..kak norma..ada lagi sikit tu kat freeze...
    jaga2 mas nak campak...
    sambut tau..kikikiki

    ReplyDelete
  43. kak Naz,

    akak..nanti ada labu try la buat..
    sedapp tau...

    kikikiki...entah la kak..tangan sape ntah....he..he..

    ReplyDelete
  44. Lovely Kitchen,

    e-na...kene target betul2 ni....
    jauh gak jepun tu...
    mas anto ngan jet la..he..he..
    ada sikit tu kat freeze...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...