Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Thursday, June 16, 2011

Kuih Kaswi Gandum baikk punyaa.....


Assalamualaikum. Bersiaran lagi dengan Kuih Kaswi Gandum. Tahu nape Mas cakapp baik punyaa..sebab kaswi ni sangat sedappp...elokkkk jerk lembuttnya....rasanya pun sangat seimbang...tak terlalu maniss..kiranya tak rasa mual bila memakannya...bak kata Anna kat fb....bila dah makan.....mesti nak makan lagi dan lagi....betul kan Izahdaut. Memang dah teringin sangat bila tengok Izah menayang Kaswi gandum ni ari tu...tapi kelapa lak tak de kat kedai ari tu...jadi bila dah ada kelapa semalam.....terus Mas beli dan buat petang tu juga....hmmm....lepas dah kempunan...Daniel pun banyak juga makan kaswi ni sebab memang kuih peberet dia ni. Kira Mas buat 1/2 adunan...puas juga makan 3 beranak...ada sikit lagi tu berbaki....he..he...

Kuih Kaswi Gandum
Sumber : Izahdaut dan Anna
Bahan Sirap :
  • 5 cawan air
  • 1 cawan gula merah
  • 1 cawan gula pasir
  • *saya tambah beberapa helai daun pandan
Masakkan semua dan sejukkan

Bahan lain :
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung kanji/ubi/jagung
  • 1 sudu kecil kapur kueh [optional]
  • Kelapa parut ( yang muda)
  • Sedikit garam
Cara :
  1. Panaskan kukusan.
  2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. ( Lapikkan pelastik saiz loyang )
  3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
  4. Masakkan sehingga masak ( 30 minit )
  5. Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong dengan pisau pelastik.
  6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
  7. Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.




48 comments:

  1. salam mas..wahhh, baekkk punyer! heehee

    ReplyDelete
  2. akak mmg suka kuih kasui ni.. dah lama tak buat.. dulu mak akak buat meniaga kuih ni.. resepi pun lebih kurang sama...

    ReplyDelete
  3. dah siap masak kuih untuk minum petang?baikk punya:)

    ReplyDelete
  4. salam mas..

    yg 1/2 cwn tu mas guna tepung ape?ubi ke kanji ke kastad?npk sedap n lembut la..tak suke kaswi keras2 ni hehe..tq

    ReplyDelete
  5. fuhhh... tak terkejar ni byk ngat kuih tgh q.. tp ptg karang akan ku makan jua kaswi nih walau apa pun yg berlaku.. haha.. dramatik betol..

    ReplyDelete
  6. kak jun...

    akak..memang baik punya....
    sedappppp....

    ReplyDelete
  7. Mas : yg last skali pic tu sape gigit? ko eh? hhaaa...

    ReplyDelete
  8. kak ita,

    bestkan kak kaswi ni..
    daniel suka sangat kuih ni..
    maknya pun..he..he..

    ReplyDelete
  9. eh..ko boh tpg apa Mas ? aku boh tpg jagung..ada beza ke semua tpg2 tuh?

    ReplyDelete
  10. cikmanggis,

    cm..tak sempat petang..dah tinggal 2 ketoi jerk tu....
    mas buat petang semalam..kira dah 2 kali makan ni...

    ReplyDelete
  11. Tanpa nama,

    mas guna 1/4 cawan tepung jagung sebab mas buat 1/2 adunan jerk..
    kiranya klu ikut resepi..1/2 cawan tepung jagung....
    okkkk jerk kejadian kaswi ni....
    sedang2 lembutnya...

    ReplyDelete
  12. salam mas.. nmpk sedap kuih kaswi nie.. patut cuba nie.. wat minum ptg/sarap..

    *gigitan pada kuih tu menakutkan.. ekeke.. (pic last)

    ReplyDelete
  13. tun_telani ,

    gelak kat tun...
    mesti dah teringin sangat...
    buat tun...
    memang sedapp kaswi ni...

    ReplyDelete
  14. Anna Qawina,

    wehhh..kau tengok saiz gigitannya...
    dah sah2 aku yg gigit...kikikiki

    aku guna tepung jagung anna...
    alhamdudillah...sedang2 jerk lembutnya...
    rasanya tiap jenis tepung mesti ada perbezaan walaupun sedikit....

    ReplyDelete
  15. ::Azura Rahman:: ,

    azura..selamat mencuba yerk...
    elok tu untuk minum petang....

    kikikiki..takutt pe tu...

    ReplyDelete
  16. Mas...

    dah ramai try, ira ni kena tunggu hari minggu baru boleh buat,...

    ReplyDelete
  17. Tina Othman,

    hmmmm..kene buat tu...
    mesti teringin kan....he..he..

    ReplyDelete
  18. Wanieyra,

    nape ira...he..he..
    tak pe....
    sabo dulu yerk....
    nanti boleh buat...

    ReplyDelete
  19. sukeeeeeee..
    uiisshh nk buat senyap2 je ptg krng. nanti rmai yng ngedeng..haha

    ReplyDelete
  20. izahdaut,

    makcik....
    ku sorang jerk yang tahu kan.......kikikiki

    ReplyDelete
  21. Waduhhhhh baru cakap dgn izah nak buat benda ni one of the weekend.. today i see u buat .. harus kah ku buat petang ni?? ahakss

    ReplyDelete
  22. Kak Mas,haha baru nak tya sapa yg gigit,tgk2 kak ana dah tya..Amboi siap tayang cop gigi n jari, huahuahua..Sy pon da wat kasui bebaru nih,tapi rcp kak madihaa..Yg nih nmpk lembut la..

    ReplyDelete
  23. Mas

    pasal baeeekkkk punya, kasi aka 1 tupperware...senang keje ;)

    ReplyDelete
  24. kak Rima,

    buat jerk kak..lama tu tunggu weekend...kikikiki
    sedapp tau kaswi ni...

    ReplyDelete
  25. Zaliedana ,

    ct dah buat kaswi yer...
    cer try resepi ni lak....

    ReplyDelete
  26. Yat Maria,

    akak..pasal baik punya...
    udahhhh piniss la....

    ReplyDelete
  27. Salam Kak Mas.. sorry lambat dtg hu hu hu.. ni bawa agar2 santan kita tukar yer.. lama x buat kaswi.. nampak sedap..

    ReplyDelete
  28. salam mas...wah dah dpt resipi kaswi ,ucu nak cuba buat la...kaswi ni kegemaran Pak Su..

    ReplyDelete
  29. wahh sana sini org buat kaswi ni yer...akak juga yg malas tumpang mkn sini lah ada lagi ke dtng dh lewat ni...hehe

    ReplyDelete
  30. kuih kegemaran akak ni..terliur je tngk...nak buat malaslah pulak..tapi nak makan....ekekekke...buatkan seloyang Mas, boleh tak...

    ReplyDelete
  31. HALAMANKU,

    bestnya tukar ngan agar2 santan..
    nak3....

    ReplyDelete
  32. Ucu Faridah,

    selamat mencuba ucu..
    memang terbaik kaswi ni...

    ReplyDelete
  33. kak nieza,

    akak...dah abiss la..he..he..
    try la buat kak...sedapp tau..

    ReplyDelete
  34. kak yatie,

    akak...dah abiss la kak....
    mas first time tau buat kaswi..
    seronok lak bila menjadi...

    ReplyDelete
  35. aiiikk..mas pun dah buat..takpe...takpe..tunggu semua org dah habis buat baru akak buat..nak buat pun senyap2 je..cam izah gak..takmo org ngendeng..hehe

    ReplyDelete
  36. kak anim,

    akak..nanti dah buat..cakap kat mas sorang jerk tau..kikiki
    tak elok makan sorang2...makan ngan mas baru best....kan akak..

    ReplyDelete
  37. kak anim,

    akak..nanti dah buat..cakap kat mas sorang jerk tau..kikiki
    tak elok makan sorang2...makan ngan mas baru best....kan akak..

    ReplyDelete
  38. Assalam,

    sedapnyer kueh kaswi. I like very much. Tq share resipi.

    http://lautkasih.blogspot.com/

    ReplyDelete
  39. Mas.. dah buat kaswi gandum lain yak sikit rasa kaswi yang ita buat tu... ihihihii ni kena try gak ni buat 1/2 adunan pun cukup la yek

    ReplyDelete
  40. kaswi kegemaran...terliur la...nak kena buat juga ni!

    ReplyDelete
  41. sukaaaanya ngan kuih nie... tp akak x perna lg buat.. selama nie hanya beli jer.. :D. Nie dah ada resipi nie kan boleh try.. tapiii ntah bla ler nak sampai giliran akak plak... tunggu akak sihat sepenuhnya dulu nmpk gayanya kan

    ReplyDelete
  42. ajwa,

    waalaikum salam ajwa...
    selamat mencuba yerk..
    salam kenal dari mas..

    ReplyDelete
  43. Juwita Jamaludin,

    hmm..klu buat 1/2 adunan pun ok...sesuai untuk family kecik..
    mas pun buat 1/2 adunan jerk...
    puas makan..

    ReplyDelete
  44. Juwita Jamaludin,

    hmm..klu buat 1/2 adunan pun ok...sesuai untuk family kecik..
    mas pun buat 1/2 adunan jerk...
    puas makan..

    ReplyDelete
  45. Lovely Kitchen,

    try buat e-na..
    memang terbaik kaswi ni..
    sedapp tau..
    goyang2 jerk kaswi tu...

    ReplyDelete
  46. Diana @ Melley Mey,

    akak..mas suka kaswi...
    selalunya beli jerk..
    ni first time buat tau..
    seronok sangat sebab menjadi dan sedapppp...
    try la buat kak...

    ReplyDelete
  47. Diana @ Melley Mey,

    akak..mas suka kaswi...
    selalunya beli jerk..
    ni first time buat tau..
    seronok sangat sebab menjadi dan sedapppp...
    try la buat kak...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...