Assalamualaikum. Bersiaran lagi dengan Kuih Kaswi Gandum. Tahu nape Mas cakapp baik punyaa..sebab kaswi ni sangat sedappp...elokkkk jerk lembuttnya....rasanya pun sangat seimbang...tak terlalu maniss..kiranya tak rasa mual bila memakannya...bak kata Anna kat fb....bila dah makan.....mesti nak makan lagi dan lagi....betul kan Izahdaut. Memang dah teringin sangat bila tengok Izah menayang Kaswi gandum ni ari tu...tapi kelapa lak tak de kat kedai ari tu...jadi bila dah ada kelapa semalam.....terus Mas beli dan buat petang tu juga....hmmm....lepas dah kempunan...Daniel pun banyak juga makan kaswi ni sebab memang kuih peberet dia ni. Kira Mas buat 1/2 adunan...puas juga makan 3 beranak...ada sikit lagi tu berbaki....he..he...
Kuih Kaswi Gandum
Resepi : Chef Hanieliza@fotopages
Bahan Sirap :
- 5 cawan air
- 1 cawan gula merah
- 1 cawan gula pasir
- *saya tambah beberapa helai daun pandan
Masakkan semua dan sejukkan
Bahan lain :
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung kanji/ubi/jagung
- 1 sudu kecil kapur kueh [optional]
- Kelapa parut ( yang muda)
- Sedikit garam
Cara :
- Panaskan kukusan.
- Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. ( Lapikkan pelastik saiz loyang )
- Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
- Masakkan sehingga masak ( 30 minit )
- Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong dengan pisau pelastik.
- Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
- Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.
salam mas..wahhh, baekkk punyer! heehee
ReplyDeleteakak mmg suka kuih kasui ni.. dah lama tak buat.. dulu mak akak buat meniaga kuih ni.. resepi pun lebih kurang sama...
ReplyDeletedah siap masak kuih untuk minum petang?baikk punya:)
ReplyDeletesalam mas..
ReplyDeleteyg 1/2 cwn tu mas guna tepung ape?ubi ke kanji ke kastad?npk sedap n lembut la..tak suke kaswi keras2 ni hehe..tq
fuhhh... tak terkejar ni byk ngat kuih tgh q.. tp ptg karang akan ku makan jua kaswi nih walau apa pun yg berlaku.. haha.. dramatik betol..
ReplyDeletekak jun...
ReplyDeleteakak..memang baik punya....
sedappppp....
Mas : yg last skali pic tu sape gigit? ko eh? hhaaa...
ReplyDeletekak ita,
ReplyDeletebestkan kak kaswi ni..
daniel suka sangat kuih ni..
maknya pun..he..he..
eh..ko boh tpg apa Mas ? aku boh tpg jagung..ada beza ke semua tpg2 tuh?
ReplyDeletecikmanggis,
ReplyDeletecm..tak sempat petang..dah tinggal 2 ketoi jerk tu....
mas buat petang semalam..kira dah 2 kali makan ni...
Tanpa nama,
ReplyDeletemas guna 1/4 cawan tepung jagung sebab mas buat 1/2 adunan jerk..
kiranya klu ikut resepi..1/2 cawan tepung jagung....
okkkk jerk kejadian kaswi ni....
sedang2 lembutnya...
salam mas.. nmpk sedap kuih kaswi nie.. patut cuba nie.. wat minum ptg/sarap..
ReplyDelete*gigitan pada kuih tu menakutkan.. ekeke.. (pic last)
wah sedapnya, lama tak makan
ReplyDeletetun_telani ,
ReplyDeletegelak kat tun...
mesti dah teringin sangat...
buat tun...
memang sedapp kaswi ni...
Anna Qawina,
ReplyDeletewehhh..kau tengok saiz gigitannya...
dah sah2 aku yg gigit...kikikiki
aku guna tepung jagung anna...
alhamdudillah...sedang2 jerk lembutnya...
rasanya tiap jenis tepung mesti ada perbezaan walaupun sedikit....
::Azura Rahman:: ,
ReplyDeleteazura..selamat mencuba yerk...
elok tu untuk minum petang....
kikikiki..takutt pe tu...
Mas...
ReplyDeletedah ramai try, ira ni kena tunggu hari minggu baru boleh buat,...
Tina Othman,
ReplyDeletehmmmm..kene buat tu...
mesti teringin kan....he..he..
Wanieyra,
ReplyDeletenape ira...he..he..
tak pe....
sabo dulu yerk....
nanti boleh buat...
sukeeeeeee..
ReplyDeleteuiisshh nk buat senyap2 je ptg krng. nanti rmai yng ngedeng..haha
izahdaut,
ReplyDeletemakcik....
ku sorang jerk yang tahu kan.......kikikiki
Waduhhhhh baru cakap dgn izah nak buat benda ni one of the weekend.. today i see u buat .. harus kah ku buat petang ni?? ahakss
ReplyDeleteKak Mas,haha baru nak tya sapa yg gigit,tgk2 kak ana dah tya..Amboi siap tayang cop gigi n jari, huahuahua..Sy pon da wat kasui bebaru nih,tapi rcp kak madihaa..Yg nih nmpk lembut la..
ReplyDeleteMas
ReplyDeletepasal baeeekkkk punya, kasi aka 1 tupperware...senang keje ;)
kak Rima,
ReplyDeletebuat jerk kak..lama tu tunggu weekend...kikikiki
sedapp tau kaswi ni...
Zaliedana ,
ReplyDeletect dah buat kaswi yer...
cer try resepi ni lak....
Yat Maria,
ReplyDeleteakak..pasal baik punya...
udahhhh piniss la....
Salam Kak Mas.. sorry lambat dtg hu hu hu.. ni bawa agar2 santan kita tukar yer.. lama x buat kaswi.. nampak sedap..
ReplyDeletesalam mas...wah dah dpt resipi kaswi ,ucu nak cuba buat la...kaswi ni kegemaran Pak Su..
ReplyDeletewahh sana sini org buat kaswi ni yer...akak juga yg malas tumpang mkn sini lah ada lagi ke dtng dh lewat ni...hehe
ReplyDeletekuih kegemaran akak ni..terliur je tngk...nak buat malaslah pulak..tapi nak makan....ekekekke...buatkan seloyang Mas, boleh tak...
ReplyDeleteHALAMANKU,
ReplyDeletebestnya tukar ngan agar2 santan..
nak3....
Ucu Faridah,
ReplyDeleteselamat mencuba ucu..
memang terbaik kaswi ni...
kak nieza,
ReplyDeleteakak...dah abiss la..he..he..
try la buat kak...sedapp tau..
kak yatie,
ReplyDeleteakak...dah abiss la kak....
mas first time tau buat kaswi..
seronok lak bila menjadi...
aiiikk..mas pun dah buat..takpe...takpe..tunggu semua org dah habis buat baru akak buat..nak buat pun senyap2 je..cam izah gak..takmo org ngendeng..hehe
ReplyDeletekak anim,
ReplyDeleteakak..nanti dah buat..cakap kat mas sorang jerk tau..kikiki
tak elok makan sorang2...makan ngan mas baru best....kan akak..
kak anim,
ReplyDeleteakak..nanti dah buat..cakap kat mas sorang jerk tau..kikiki
tak elok makan sorang2...makan ngan mas baru best....kan akak..
Assalam,
ReplyDeletesedapnyer kueh kaswi. I like very much. Tq share resipi.
http://lautkasih.blogspot.com/
Mas.. dah buat kaswi gandum lain yak sikit rasa kaswi yang ita buat tu... ihihihii ni kena try gak ni buat 1/2 adunan pun cukup la yek
ReplyDeletekaswi kegemaran...terliur la...nak kena buat juga ni!
ReplyDeletesukaaaanya ngan kuih nie... tp akak x perna lg buat.. selama nie hanya beli jer.. :D. Nie dah ada resipi nie kan boleh try.. tapiii ntah bla ler nak sampai giliran akak plak... tunggu akak sihat sepenuhnya dulu nmpk gayanya kan
ReplyDeleteajwa,
ReplyDeletewaalaikum salam ajwa...
selamat mencuba yerk..
salam kenal dari mas..
Juwita Jamaludin,
ReplyDeletehmm..klu buat 1/2 adunan pun ok...sesuai untuk family kecik..
mas pun buat 1/2 adunan jerk...
puas makan..
Juwita Jamaludin,
ReplyDeletehmm..klu buat 1/2 adunan pun ok...sesuai untuk family kecik..
mas pun buat 1/2 adunan jerk...
puas makan..
Lovely Kitchen,
ReplyDeletetry buat e-na..
memang terbaik kaswi ni..
sedapp tau..
goyang2 jerk kaswi tu...
Diana @ Melley Mey,
ReplyDeleteakak..mas suka kaswi...
selalunya beli jerk..
ni first time buat tau..
seronok sangat sebab menjadi dan sedapppp...
try la buat kak...
Diana @ Melley Mey,
ReplyDeleteakak..mas suka kaswi...
selalunya beli jerk..
ni first time buat tau..
seronok sangat sebab menjadi dan sedapppp...
try la buat kak...