Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, June 14, 2011

Kek Pisang Gebu



Assalamualaikum. Bersiaran lagi dengan Kek Pisang Gebu resepi Kak Dayang ni. Sangat senang membuatnya dan hasilnya kek pisang ni memang sedappp....gebu jerk..dan kek ni pada Mas tak terlalu kering, tak terlalu lembab...pada Mas memang sempurna kejadian kek pisang ni. Maceh pada Kak Dayang yang berkongsi resepi Kek Pisang Gebu ni......anak2 suka sangat.....dapat juga buat bekal Ain ngan Daniel....

Kek Pisang Gebu
Bahan :
  • 2 cawan  tepung gandum (DJ guna 1 3/4 cawan tepung dan 1/4 cawan horlicks)
  • 1 sudu kecil serbuk penaik
  • 1 cawan pisang yang sudah dilecek
  • 1/2 sudu besar ovalette
  • 1/4 cawan susu cair atau susu segar
  • 4 biji telur gred B
  • 1 cawan gula kastor (-/+)
  • 1 sudu kecil esen vanilla atau esen pisang
  • 100 ml minyak jagung atau mentega cair
Cara membuatnya :
  1. Panaskan oven pada suhu 160-170C atau ikut suhu oven masing-masing. Griskan loyang kek dengan mentega.
  2. Dalam bekas/mangkuk yang agak besar, satukan kesemua bahan di atas KECUALI pisang dan minyak jagung/mentega cair. Putar adunan pada kelajuan minima selama 1 minit dan kemudian putar lagi pada kelajuan maksimum sehingga kembang dan gebu.
  3. Masukkan pisang yang sudah dilecek tadi dan putar perlahan hingga sebati.
  4. Akhir sekali tuangkan minyak jagung/mentega cair dan kacau perlahan-lahan dengan menggunakan senduk kayu atau spatula.
  5. Apabila sudah sebati, tuangkan adunan ke dalam loyang kek dan bakarlah selama 45-50 minit atau hingga masak keperangan. 
  6. Setelah masak, sejukkan kek sebelum dipotong.



34 comments:

  1. Mas

    akak peberet arrr kek pisang ni!!!

    ReplyDelete
  2. Mas...kak cek nak sepring kek pisang gebu...:)

    ReplyDelete
  3. berapa tandan ko beli pisang MaS? hehe...nampak pisang tu jelas bebenor...rasa nak gigit je..

    ReplyDelete
  4. lama nya tak wat kek pisang...penyakit malas ler katakan...

    ReplyDelete
  5. Ira mmg suka kek gebu2 ni....tumpang rasa mas punyalah.

    ReplyDelete
  6. Yat Maria,

    akak..meh makan kek pisang...
    sedappp

    ReplyDelete
  7. cik cek ,

    kak cik..cukupp ke sepiring jerk...he..he...

    ReplyDelete
  8. Anna Qawina ,

    wehhhh...aku beli sesikat jerk...kikikiki
    try kek pisang ni lak anna..
    best tau..

    ReplyDelete
  9. Mama Hawa/Mama Nani,

    mama..masuk list..he..he..
    boleh mama try buat nanti..
    senang jerk membuatnya tau...

    ReplyDelete
  10. Nazrah Bakery & Dunia Kuih,

    akak..mas pun lama tak buat..
    tu jadi teringin bila kak dayang menayang kek pisang ari tu...

    ReplyDelete
  11. Wanieyra ,

    ira..meh makan sama2....
    sedappp...

    ReplyDelete
  12. Cake looks soft and moisty! Mintak for teabreakkk :D

    ReplyDelete
  13. Masss... singgah pepetang nie lapo lak pulak tengok kek pisang Gebuss Mas tu... mesti sedap nie ada horlicks lak tu... nak 2 keping yang kat atas tu.. aci takkk...hehehe

    ReplyDelete
  14. mas.. ko buat half ke?
    lembik ke kek ni?
    aku pun tengah mencari resepi kek mudah. nak buat kek pisang kak nor tu..adeh malas pulak rasanya..buat tak buat, buat tak buat, buat tak buat..

    ReplyDelete
  15. ♥LOVE2COOK♥,

    love..ambik jerk kek tu..
    ada lagi kat atas meja....he..he..

    ReplyDelete
  16. Nur Ede ,

    akak..2 keping jerk...
    ambik la...he..he..
    benda ada tu...

    ReplyDelete
  17. izahdaut,

    hmmm...macam tahu jerk mek ijah ni kan....
    cukup la makcik 3 mulut nak mamam...he..he..
    gi buat cepat makcik....nanti tertangguh lagi..

    ReplyDelete
  18. memang nampak kegebuannya...akak suka tu

    ReplyDelete
  19. akak mmg suka cake pisang nanti akak ambil resepi ye mas!

    ReplyDelete
  20. Mas cayang! lamanya tak singgah sini..sorry yer busy sokmo akak ni..hehe btw jom kita tukar ngan apam pisang akak...hehe suka gak makan kek pisang ni tapi malas tul nk buat mkn jer rajinnya..hehe

    ReplyDelete
  21. sukanyaa kek pisang..memang gebu nii..phni bleh try resepi ni plak..;-)

    ReplyDelete
  22. As'salam Mas

    nak kek pisang nak buat bf sok pagi. nak setengah tau, sikit2 tak cukup nanti.. hihihi

    ReplyDelete
  23. kak zarin,

    bestkan kek pisang ni..
    senang lak membuatnya...

    ReplyDelete
  24. kak AZLITA AZIZ,

    selamat mencuba kak...
    tak sabar nak tengok kek pisang kak ita lak..
    gerenti cantik jerk kejadiaanya nanti...

    ReplyDelete
  25. kak Nieza,

    akak..miss you...
    jomm tukar2..mas suka apam pisang...

    ReplyDelete
  26. YANA SHAIFUL,

    selamat mencuba yana..
    senang membuatnya dan sedapppp

    ReplyDelete
  27. kak CT Delima,

    akak..memang best kek pisang ni..
    sedappp..

    ReplyDelete
  28. salam mas
    akak angkut resepi ni ya..pisang dah ada stok ni..best..best..

    ReplyDelete
  29. kak anim,

    akak..selamat mencuba...
    nanti dah masak..jemput mas makan yerk..kikiki

    ReplyDelete
  30. peeh.. layan KCB dengan kek pisang mas sure tak perasan piring dah kosong.. hehhe

    mas....................
    rindu!!!!!

    ReplyDelete
  31. Citarasa Rinduan,

    kikiki..ayu...ni mas tengah tengok KCB la ni..besttkan..

    ReplyDelete
  32. Mas..huhuhuuu..mesti dah abis dah ni kan.. tgk gambo gebu jer laaaa...

    ReplyDelete
  33. kat cnie ada kek pisang yg sungguh sedap rupanya... teringin nak makan kek pisang.. tp hubby mesti x bagi akak buat kek dulu.. uwaaa... nak jugaaa...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...