Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, June 28, 2011

Hot & Spicy Mayonnaise Prawn Fry



Assalamualaikum. Menerai resepi Love lagi.....hhmmmmm..memang sedapp sangat....anak2 berselera makan...siap ulang lagi malamnya...resepi Hot & Spicy Mayonnaise Prawn Fry ngan Mayonnaise Soucy Chicken lebih kurang gak rasanya....sedappp...jadi untuk yang tak boleh makan udang...boleh mencuba ngan ayam....sedapp tau....lagi pun dah ramai yang dah mencubanya......maceh pada Love yang sudi berkongsi satu lagi resepi yang best...memang seronok kalau datang selongkar dapur Love tu...banyak resepi2 yang best dan menarik kat situ...gambar2 pun cantik......memang tak jemu2 mata memandang....untuk udang tu, macam biasa la, Mas selalu lebihkan kuah sebab anak2 ni makan nasi nak berkuah....nampak tu...senyumm jerk bebudak tu mencedok udang ngan kuahnya sekali...sampai menjilat jari...he..he.... 

Hot & Spicy Mayonnaise Prawn Fry
Resepi : Love
Ingredients :
(A)
  • 1 kg large prawn ~ skinned & veined, leave the tail intact
  • 1 egg ~ beaten
  • 1 tbsp oyster sauce
  • 2 tbsp cornstarch
  • 1 tsp salt
(B)
  • 2 cm ginger ~ chopped
  • 5 lemongrass stalks ~ sliced lengthwise
  • 10 - 15 nos bird's eye chilli ~ chopped ( reduce or add as you wish )
  • 3 - 4 tbsp chilli sauce / Thai chilli sauce
  • 1 tsp sweet soy sauce
  • 1/2 cup water
  • salt
  • 1 1/2 tbsp mayonnaise
  • cooking oil
Method :
  1. In a bowl, mix together ingredients (A) and let to marinate for 15 minutes.
  2. Fry the marinated prawn in oil until golden. Drain on a separate plate.
  3. Reduce oil, stir fry ginger and lemongrass until fragrant. Add bird's eye chilli and mix.
  4. Add chilli sauce and sweet soy sauce, stir. Add water and salt, let the gravy boil. 
  5. Mix in the fried prawns. 
  6. Quickly add mayonnaise and mix thoroughly. Ready to serve. ;)


30 comments:

  1. As'salam Mas

    selamat pagi mas, macam biasalah eh, nak tapau sikit dapat 3-4 ketul udang tu untuk kak ct jadi lerrr, sedapnyaaaa

    Stok udang dah habis, tu hari tak hengat pun nak borong udang kat pasar tani tu. tukar sotong okey tak ni mas.

    ReplyDelete
  2. wahh terus rasa lapar tgk udang yg menyelerakan ni mas..haha tunggu blk cuti nanti la try..hehe

    ReplyDelete
  3. Salam kak! nak tumpang lunch kat sini lah! hihihi.... masuk list masuk list :D ntah dah berapa jela panjang list kita yg duk menunggu :D bwkkan akak donut cak cak ciburrr tuuuu :D

    ReplyDelete
  4. CT Delima,

    akak..sotong pun sedapp kak...
    try la buat kak...
    memang terbaik resepi ni...
    sedappp....

    ReplyDelete
  5. kak Nieza,

    akak...memang best kak resepi ni..
    nanti try tau....he..he..

    ReplyDelete
  6. ijayuji ,

    ika.....rugi kau tunggu lama2 menerai resepi ni....
    try buat ika...
    besttt tau resepi ni...
    donutt tu...meh sini..he..he..

    ReplyDelete
  7. Morning Mas
    Woahhh morning morning dah masak ker? ku kalau tak noon.. tak akan start masak.. but kan if buat dessert.. pagi pagi buta pun boleh start engine hahaha

    ReplyDelete
  8. kak Rima,

    akak..menu lunch semalam tu kak..
    he..he...
    mas masak awal gak kak sebab anak sek...tak kelam kabut nanti....he..he..

    ReplyDelete
  9. waaa... mas mintak sepinggan.. lapor lah mas pagi2 singgah sini...

    ReplyDelete
  10. Mas..aku ni dah brp hari dah main tunjuk je lauk..adeess..ko try masakkan tuk aku leh? hehe

    ReplyDelete
  11. wahhhh...bestnyer...nak rasa sikit boleh ke ni..hihihi..sedapnyer..

    ReplyDelete
  12. Assalam kak mas,hehe sedapkan udang nih..Stok udang baru jer hubby beli pagi tdi,mmg cadang nak buat lagi udang nih,tapi nak msk yg lain dulu rini,hehe..

    ReplyDelete
  13. mmg resipi yg sangat2 mabeles ni.. tak puas makan aritu

    ReplyDelete
  14. Jeng Jeng Jengggggg...I'm here darlingggg!!! Awww terharu baca post Mas tu...tenkiu tenkiu...dah blushing dah ni. Your post boost me up!!! ;)

    Mmg dah nampak gravy dia kat fb tadi. Sedap Mas...seriously. It's the way you cooked the dish...thumbs up! Thanks again ya..;)

    ReplyDelete
  15. makcik.. tumpang makan kat sini.. rajin betul makcik ni memasak untuk famly tercinta. tabik toing toing aku

    ReplyDelete
  16. Salam Mas,
    Terliurnya tengok udang Mas, rasa cam nak cedok rasa......

    ReplyDelete
  17. argghh! kak mas!!! sedap nyer!!!
    ain n daniel boleh geng ngn saya. makan nasik mesti berkuah..hehehehe..kuah tu mmg memikat betul. ada lagi ke utk saya kak mas? kang saya merempit ke rumah pergi serbu kak mas nanti =0).

    ReplyDelete
  18. morning kak mas ^^
    nmpk sedap.. nk tumpang mkn buleh?? mkn antihistamin dulu, nnti bersin x renti2..

    ReplyDelete
  19. kak AZLITA AZIZ,

    akak..dah abiss la kak..
    menu semalam tu....
    try la buat kak..
    sedapp tau...

    ReplyDelete
  20. Anna Qawina,

    amboii..lauk tunjuk jerk anna..
    nape tu..he..he..
    aku pun ari ni macam nak main lauk tunjuk gak..tengah tengok mood ni...kikikiki

    ReplyDelete
  21. kak Rabiatun Adawyah,

    akak..memang best udang ni..
    harus dicuba tau...

    ReplyDelete
  22. Zaliedana,

    betul tu ct....
    memang best...
    seronok tengok anak2 asyik mencedok jerk udang tu...
    sedapp....

    ReplyDelete
  23. K.Nor ,

    akak..mas pun nak buat lagi nanti...
    sedappkan udang ni...

    ReplyDelete
  24. ♥LOVE2COOK♥,

    love...mas yang nak ucap terima kasih bebanyak kat love...
    sudi kongsi resepi ni...
    terbaik...
    memang mabeles resepi ni..
    seronok tengok anak2 suka makan..
    sampai mas pun tak puas lak makan..kikikiki
    nanti nak buat lagi tau....

    ReplyDelete
  25. izahdaut,

    makcik...
    kau try la buat makcik...
    sedapp tau....
    mesti kau menjilat jari nanti....he..he..

    ReplyDelete
  26. kak Wattie,

    akak...kikikiki
    nak cedok udang ke kuah tu....

    ReplyDelete
  27. Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi,

    hmmm..nurul pun makan nasi mesti berkuah yerk...
    sama la kita...
    give me 5....kikikikiki
    nurul...try la resepi ni nurul...
    mesti hubby nurul suka...

    ReplyDelete
  28. tun_telani,

    tun...klu alah ngan udang..
    buat la guna ayam...
    best tau resepi ni...

    ReplyDelete
  29. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  30. Wah!!! nampak sedap udang mayo ni... harus dicuba ni...sementara tunggu nak buat nak ngendeng mas punye skit bolehhh!!!

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...