Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Wednesday, June 15, 2011

Ayam Seri Harum



Assalamualaikum. Hmm..menu ayam lagi kan..layan jerk la yerk..dah jadi kesukaan anak2 lauk2 ayam gini...jadi meh layan Ayam Seri Harum dari dapur Kak Nor ni. Seperti namanya...semerbak bau harum masa masak Ayam Serai Harum ni...jadi tak sabar2 lak nakk merasanya. Memang sedappppp....Alhamdudillah...Ain ngan Daniel pun suka...berselera jerk tengok bebudak tu makan. Tapi untuk santan tu, Mas tukar ngan susu cair...tetappp sedappp....maceh pada Kak Nor yang sering berkongsi resepi2 yang best2...seronok Mas mencubanya......oppss....kejapp lagi Mas nak bawa Ain gi hospital.....ada datingg ngan doktor Ain....bw akan berjalan kemudian yerk......byeee......kalau ada yang bertandang...sila layan diri yerk...buat la macam dapur sendiri....kalau sepahkan dapur tu...kemas balik tau....he..he..

Ayam Seri Harum
Bahan:
  • 3/4 ekor ayam ~ dipotong kecil
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
  • 2 sudu besar cili mesin
  • 1 biji bawang besar - dikisar
  • 3 biji bawang merah - dikisar
  • 3 ulas bawang putih - dikisar
  • 1inci halia - dikisar
  • 1 inci kunyit hidup - dikisar
  • 2 batang serai - diketuk
  • 1/2 cawan santan pekat - Mas guna susu cair
  • 1 cawan air
  • 3 keping asam keping
  • 3 helai daun limau purut - dicarik
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1/2 kiub pati ayam
Cara memasak :
  1. Gaul ayam dgn garam dan serbuk kunyit. Goreng 1/2 masak, angkat dan ketepikan. (kalau tak nak goreng pun boleh, terus aje masukkan dalam kuali)
  2. Tumis cili mesin hingga garing, masukkan serai. Goreng sekejap, masukkan bahan2 yg diblend.
  3. Goreng sehingga pecah minyak (jika tak pecah minyak masukkan 1/2 cawan air dan goreng hingga pecah minyak)
  4. Masukkan santan, air dan asam keping.
  5. Masak hingga mendidih, masukkan ayam, daun limau, garam dan gula secukup rasa dan kiub pati ayam.
  6. Masak hingga ayam masak dan kuah pekat mengikut citarasa masing2.



35 comments:

  1. Salam
    Mas sdp tu negok ayam harum ...seakan rendang basah yeee...akk suka masakan yg di letak daun limau...sampai daun limau pun mkn sekali...boleh try lauk aym ni...

    ReplyDelete
  2. Sheila Shafeareen,

    hmmm..betul tu..memang rasanya seakan2 rendang....
    sedapp tau..

    ReplyDelete
  3. Kak mas,sdp kan aym nih,sy pon dh prnh try,mmg harun jer bau daun limau tuh..eH akak xda umah leh la wak lari ayam akak nih 1mangkuk ,hehe..

    ReplyDelete
  4. emmm...sedap nmpk ayam yg masak ni...ada lg mas..mintak seketui dua..he..he

    ReplyDelete
  5. Zaliedana,

    bestkan ct ayam ni..
    kak pun suka...
    aiipppp....bawa lari mangkuk jerk tau..ayam dah abiss..kikiki

    ReplyDelete
  6. Ida,Japan ,

    akak..dah abiss la..
    menu semalam tu...he..he..

    ReplyDelete
  7. morning kak mas ^^ rajin betul kak mas ni menerai resepi baru, tun tgk kak mas wat baru nk tiru.. haha..
    blood transfusion ke? moga sihat2 selalu..

    ReplyDelete
  8. Mas,

    akak rasa kalo akak wat, akak kasi kering lagi sket kuah dia..then wat makan ngan lontong vogel..akak rasa nyamannn arrr...

    ReplyDelete
  9. mas.. tq ya sudi try, happy dengar bila anak2 mas suka ^___^

    ReplyDelete
  10. Nak tapau ayam!!! Tukar ngan sambal telur boleh??? hehehe ;)

    ReplyDelete
  11. Salam Mas..
    Aikk..tuan rumah takder..

    Akak ambik 5 ketul ayam tu yer buat dinner nanti. Bekas akak pinjam dulu. Nak bekas datang rumah akak ambik sendiri ekekeke

    ReplyDelete
  12. akak pun dah lama print resepi ni.. tengah dok tunggu Q nak mencuba... nampak sedap aje tu mas.. budak2 boleh makan sebab tak pedas sgt kan lauk ni.. tgk cili letak 2 sudu je tu...

    ReplyDelete
  13. alaa... nak jugakk... ayam tak de lam stok dah... kena beli ayam a jap lagi.. nak jugak nak jugak nakjugak

    ReplyDelete
  14. As'salam Mas

    ain tak sihat ker? harap tak ada apalah ya, risau dan kesian gak bila dengar ada anak2 kawan2 semuanya sakit ni.

    dah seminggu kat rumah kak ct tak masak ayam, kesian pulak kat anak2. masak lauk ikan cuma layan kuah dia jer. ingat nak beli jugalah masak macam ni, mesti laju anak2 makan :D

    ReplyDelete
  15. ayam jer yg laku kat umah Mas ya, memang patut pun, nmpk sedap sgt ayam Mas tu..

    ReplyDelete
  16. Salam mas..sedap nampak ayam.. Dah beberapa kali juga dtg menyapa.. Kalau sudi hulurkan persahabatan sudi2 ke blog saya..

    ReplyDelete
  17. Salam Mas, tgk kuah dia yang pekat tu, terus rasa macam nak cuba jugeeee

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum mas...
    mesti wangi seluruh rumah nie kan mas... sedaaapnyaa....

    ReplyDelete
  19. tun_telani,

    tun..bawa ain jumpa doktor dia...
    alhamdudillah..ok jerk macam biasa..

    tak pe tun...klu ada yg berkenan..tun pun try la juga....boleh sama2 merasa kan..he..he..

    ReplyDelete
  20. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  21. Yat Maria,

    akak..kat rumah mas, anak2 suka lauk berkuah...tu yg jarang ada lauk yg kering...he..he...
    hhmm..betul tu...mkn ngan lontong..kene kering sikit ayam ni...perhhh..mesti sedapp kan..

    ReplyDelete
  22. Nazrah Bakery & Dunia Kuih,

    betul3..akak..rasa macam nak raya lak kan...

    ReplyDelete
  23. K.Nor,

    alhamdudillah...resepi2 dari akak tak pernah mengecewakan....
    terbaikk...maceh kak..muahhh

    ReplyDelete
  24. ♥LOVE2COOK♥ ,

    love...ayam dah abiss la..
    tapi kan..sambal telur tu mas nak...kikikiki

    ReplyDelete
  25. TopsyTurvyMum,

    akak...ayam kat freeze ada la tu...
    ayam serai wangi ni dah abiss la..he..he..

    ReplyDelete
  26. MaDiHaA a.k.a Ratna,

    akak..memang biasa2 jerk pedas ayam ni...
    anak2 mas tak bising pedas pun...
    kata sedapp lagi...he..he..

    ReplyDelete
  27. izahdaut,

    aiippp...dah nak buat tu...
    gi beli ayam dan buat cepat2...kikiki
    ayam tu dah abiss la makcik...
    aku gantung kuali tengahari ni..
    petang baru masak...

    ReplyDelete
  28. CT Delima,

    akak..sebenarnya ain memang sakit..
    tu yg bawa gi jumpa doktor...ada temujanji ari ni...

    hmmm....selamat mencuba kak ct...
    memang best ayam ni..
    sedappppp...

    ReplyDelete
  29. Sari Yusa Ibrahim,

    akak....nak buat macam mana...
    dah gitu selera anak2...
    tu yang masak macam resepi ayam..
    baru tak terasa jemu kan..

    ReplyDelete
  30. Juwita Jamaludin,

    ita...maceh sudi bertandang dan tinggalkan komen..
    mas seribu kali sudi bersahabat ngan ita...
    salam kenal dari mas.....

    ReplyDelete
  31. Sue @ Nenie,

    selamat mencuba sue...
    memang sedapp ayam ni..
    terbaiikkk....

    ReplyDelete
  32. Diana @ Melley Mey,

    akak..semerbak wangi satu rumah kak....
    sedappp lak tu...
    try la buat kak..

    ReplyDelete
  33. Assalamualaikum Mas,
    menyelerakan sungguh tngk laum Mas ni..masuk liast gaklah resepi ni..

    ReplyDelete
  34. kak yatie,

    akak...tak try lagi yerk ayam serai harum ni...
    selamat mencuba kak...
    sedapppp tau ayam ni...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...