Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Saturday, June 18, 2011

Asam Pedas Hijau



Assalamualaikum. Alhamdudillah..pagi ni bangun dengan mood segarr....penat semalam dah hilang. Jadi baru semangat nak mengadapp lappy..seharian semalam tak buka blog...rindu lak..balik dari hospital semalam..memang rasa letihh sangat..nak mengadap lappy pun tak larat....jadi Mas layam maharaja lawak jerk semalam..itu pun dah terlentang....rasa segar sikit bila gelihati ketawa ngan gelagat peserta2 maharaja lawak yang sangat kelakar semalam...
Sebelum lari tajuk.....mehh layan n3 tertunggak...tak sempat nak n3kan semalam...Asam Pedas Hijau Ayam. Nampak Kak Ummi buat ari tu....sedapp sangat..jadi Mas pun try, cuma derhaka dengan menggunakan ayam dan bendi.....sedappppp tau.....anak2 Mas boleh kata ayam masak asammm...he..he...layan jerk...memang ada sedikit kelainan asam pedas ni sebab menggunakan cili padi hijau.....tetapp best.

Asam Pedas Hijau Ayam
Resepi : Kak Ummi
Sumber : MasDuniaku
Bahan:-
  • 1 ekor ikan besar (kerat 3) - akak guna ikan apa pun x tau...ala2 isi ikan merah tu.. - Mas guna ayam...digoreng sedikit
  • 1/4 cawan air asam jawa
  • 3 cawan air
  • 1/2 biji timun - belah dua dan buang bhg tengah - Mas guna bendi
  • 2 kuntum bunga kantan - belah dua - Mas x letak
  • secekak daun kesum
  • garam dan gula secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis
Bahan Kisar :
  • 8 tangkai cili padi hijau/cili thai hijau
  • 2 tangkai cili besar hijau
  • 1/2 labu bawang besar
  • 4 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 biji buah keras
  • 2 cm kunyit hidup muda (jgn guna yg kuning tua tu, nnt jadi kuning pulak kuahnya)
Cara memasak :
  1. Panaskan minyak dalam periuk/caserol, tumiskan bahan kisar hingga pecah minyak dengan api sederhana.
  2. Masukkan air secukupnya untuk kuah dan biar mendidih.
  3. Masukkan bunga kantan dan daun kesum. Biar sebentar.
  4. Masukkan ikan dan timun, diikuti dengan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
  5. Reneh kuah hingga semuanya cukup masak dan seimbangkan rasa. Tutup api dan hidangkan.


20 comments:

  1. Assalam Mas, terima kasih kerana mencuba...xpa boleh adjust ikut tekak family la kan...cuma idea jek kita kongsi2 kann..kan...selamat berhujung minggu.. :p

    ReplyDelete
  2. Salam Mas

    wahhh ko pun dah try resepi akk ummi ek...akak jer masih beratur lagi dalam list...

    ReplyDelete
  3. Mas : aku bizi ler sabtu ahad..huhu..ni dtg hulur pinggan nasi...ko bg lauk lebih yer..

    ReplyDelete
  4. selamat berhari minggu mas...hari ni masak apa plak?..asam pedas tu pun sedapp..

    ReplyDelete
  5. heeemmmh,sangat mengiurkan Mas,,,,,

    ReplyDelete
  6. kesiannye kak mas, duk berulang-alik spital.. tp rajin betul laa akak try resepi baru. tun selalu terliur tgk resepi2 yg x penah wat nih.. list dh berjela2, bila ntah nk smp queue nih.. hihi

    ReplyDelete
  7. kak Ummi,

    akak..memang mas terliur tengok akak buat ari tu..
    alhamdudillah..dah merasa ...
    sedapppp...

    ReplyDelete
  8. Yat Maria,

    kak yat..
    best tau asam pedas ni...
    pedassss......

    ReplyDelete
  9. Anna Qawina,

    makcik..kau kemana tu....
    merewang ke..kikikiki
    dah abiss la mek.....

    ReplyDelete
  10. Ida,Japan,

    kak ida...he..he..
    ari ni dalam perancangan lagi nak masak pe...
    tengah memikir ni....

    ReplyDelete
  11. dedetea,

    surrrppp....sedapp tau hirupp kuah tu...

    ReplyDelete
  12. tun_telani,

    tun...tak pe..janji anak sihat...
    hmm..tu menu 2 hari lepas tu...
    try la yang mana berkenan...

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum mas...
    wah ada asam pedas ler kat cnie... akak nie mmg suka bab asam pedas nie... cuma belum perna lg makan asam pedas hijau ... dah tergoda ari tu kat dapur akak ummi.. nie lg terus tergoda lagi nie.. nasib baik malam nie x memasak... kalau x boleh gak buat mlm nie kan..

    ReplyDelete
  14. Salam kak mas!!! waaahhhhhhh.. dah mcm masakan siam pulak iaju2 gituuu :D nak masuk list jugak :D, daaaaaaa nka kuar jalan2 jap lagi :D

    ReplyDelete
  15. Diana @ Melley Mey,

    akak..mas pun suka asam pedas..
    tu yg try buat cara kak ummi...
    sedapp kak..
    try la buat...

    ReplyDelete
  16. ijayuji,

    ika pun kluar gak..
    huuhuhu..kak mas juga dok kat rumah..
    best tau asam pedas ni...

    ReplyDelete
  17. uwaaa Mas dah cuba ya ayam asam pedas hijau ni.mmmng menyelerakan tul..akak pun nak buat gaklah...suka kalau asam pedas ni...

    ReplyDelete
  18. wahh menarik..akak lum try lagi...patutla sepi jer semlm mas..bawa ain checkup ke?

    ReplyDelete
  19. kak yatie,

    akak..try asam pedas ni lak..
    sedapp tau..
    ada kelainan sikit sebab guna cili padi sepenuhnya....

    ReplyDelete
  20. kak nieza,

    selamat mencuba kak...

    hmmm...mas bawa ain masuk darah jumaat tu..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...