Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Wednesday, June 22, 2011

Angel Hair Goreng Pedas Berempah



Assalamualaikum. Meh layan menu lunch Mas semalam....First time makan angel hair ni, terus jatuh hati.....sedapppp ...abang pun suka....maceh pada Kak Nor yang mempromot sakan suruh Mas mencuba. Maceh kak.....lapp u.....untuk resepi angel hair kali ni, Mas ikut resepi Zaliedana, Angel Hair Goreng Pedas Berempah yang resepi asalnya dari Kak Nor iaitu Makaroni Goreng Pedas Berempah........perhhh..sedappp.....maceh ct atas resepi yang best tu...letak cajun memang bestkan....ijahhh...dah beli cajun ke belum...kikikiki

Angel Hair Goreng Pedas Berempah
Resepi : Kak Nor
Sumber olahan : Zaliedana
Bahan:
  • 1/2 paket angel hair
  • 1 kpg dada ayam -  dipotong kecil
  • 3 ulas bawang putih -  diketuk dan dicincang
  • 1 labu bawang besar *
  • 1 biji tomato (besar) *
  • 1/2 batang carrot *
  • 1/3 biji capsicum merah *
  • 1/3 biji capsicum hijau * (* dipotong dadu)
  • 1/2 sudu besar serbuk lada hitam
  • 1 sudu besar serbuk cili kasar
  • 1/2 sudu besar cajun
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 cawan air rebusan angel hair
  • 1 biji telur - dipukul sedikit
  • garam dan sedikit gula secukup rasa
  • daun sup

Cara memasak :
  1. Rebus angel hair sehingga lembut dan toskan. (Asingkan 1 cawan air rebusan)
  2. Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
  3. Masukkan ayam dan masak hingga isi ayam bertukar warna putih.
  4. Masukkan tomato, carrot, capsicum merah dan hijau dan goreng seketika.
  5. Masukkan pula serbuk lada hitam, serbuk cili kasar, cajun, sos cili, garam dan sedikit gula jika suka.
  6. Masak hingga tumisan berbau wangi dan alihkan bahan2 ketepi kuali dan masukkan telur.
  7. Biarkan telur masak sedikit lepas tu kacau hingga menjadi seperti scramble egg.
  8. Masukkan angel hair dan juga air rebusan tadi (tujuan dimasukkan air adalah utk menghasilkan angel hair yg sedikit basah dan tidak terlalu kering.. boleh skip jika lebih suka angel hasir yg kering)
  9. Kacau goreng lagi sekejap dan bolehlah dihidangkan dlm pinggan.
  10. Taburkan daun saderi sebelum dihidangkan.

33 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Salam Mas...
    pagi2 dah tayang mee..
    Mama nak tumpang bekpes kat sini lah..hehehe ni tgh update apam gula hangus yg ltk cheese buat semalam..perghhh sedap lah kena ngan cheese...mcm sepadan plak gabungan nyer :)
    Mama C&P resipi dari dapur Mas k..thnks yer..kesian plak baca si Ijah masih blm dpt serbuk cajun lagi.

    ReplyDelete
  3. sedap kan mas?..makan sampai tak hingat kan?..akak suka betul menu ni.lenkali nak buat guna angel hair pulak..
    izah gi selongkar tesco cari cajun tu mas.kihkih

    ReplyDelete
  4. mas!! dah jatuh cintan dgn angle hair ya.. kan sedap tu.. dah caya skrg ya... hehehe.. akak pun nak buat gak versi angle hair dgn resipi pedas berempah ni.. tunggu puasa dulu :)

    ReplyDelete
  5. Mama Hawa/Mama Nani,

    mama...dah buat yerk apam cheese tu...
    sedappkan....
    kikikiki...entah2 ijah tu senyapp2, dah dapat cajun tu...

    ReplyDelete
  6. kak anim,

    hmm..betul3...sedap sangat.....
    kikikii....ijah tu senyapp jerk..tak tahu dah dapat ke belum...

    ReplyDelete
  7. K.Nor,

    percaya2...memang sedapp angel hair tu..
    nanti nak beli lagi..
    maceh kak..muahhh

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum mas...
    akak lom try lg yg nie.. suatu hari nnt nak juga buat.. mmg nampak sedap ler... kalau ler dpt sepiring pepagi nie kan best.. ;)

    ReplyDelete
  9. eh eh... mas dah pandai makan menda alah ni.. akakaka.. sedapkan angel hair kan kan kan.. aku pun suke...

    ala... nanti cajun sampai depan pintu la tu.. hehehhee

    ReplyDelete
  10. Diana @ Melley Mey,

    akak..cer try buat ...
    sedapp tau...
    mas pun baru jerk makan angel hair ni....
    terbaik....

    ReplyDelete
  11. izahdaut,

    hmmm..baru pandai makan..
    sedapp rupanya benda alah tu...kikikii

    cajunnn....mana cajun...he..he..

    ReplyDelete
  12. kak nor,

    kikikiki..betul3.....laku la cajun tu nanti..ramai yang mencarinya...

    ReplyDelete
  13. uwaaaa makan angel hairlah arini...mailah bagi akak sepiring...mmng menyelerakan sungguh...

    ReplyDelete
  14. As'salam Mas

    alahhh..cajun tak beli, mana nak beli erk. kat care4 agak2nya ada tak? nak gak cuba. makaroni dah lama beli. nasib baik tak expired lagi.. hihihi. telan air liur dulu lah datang sini. kena beli dulu cajun tu..

    ReplyDelete
  15. Uish kecur air liur tengok your dish ni Mas!!! Bak sepinggan please :D

    ReplyDelete
  16. Mas, kat umah akak ni satu family suka pasta..leh la cuba resepi ni nnt..menggiurkan je tayangan mas ni..

    ReplyDelete
  17. Assalam mas,
    wah nampak sungguh menyelerakan angel hair goreng pedas ni..kecur lah kak tengok..ada cajun yang buat the difference ya..izah masih tak jumpa2 lagi cajun ke?..hehe

    ReplyDelete
  18. salam mas..sedapnye angel hey nih.. nak sket blh..tuko gnan kue bkr doyan..hihi

    ReplyDelete
  19. salam mas..sedapnye angel hey nih.. nak sket blh..tuko gnan kue bkr doyan..hihi

    ReplyDelete
  20. uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa~~~~~~~~~~~~~~~~~ kak mass!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! tun x gi kedai lagiii kak mas dh wat dua2 resepi dlm list plg atas tun nii.. uhuk uhuk...

    ReplyDelete
  21. amboi sejak bila pandai mkn spaghetti ni mas...sebelum ni akak tayang pasta tak mkn pun...hehe bagusx2 ada kemajuan..btw akak suka ni..nampak sedap..dok sini tak ada mee kuning layan pasta jer la mas..:)

    ReplyDelete
  22. kak Yatie,

    akak..dah abiss la..
    kaswi ada..
    nak tak....kikiki

    ReplyDelete
  23. kak CT Delima,

    akak..mas beli kat carefour la...
    ada..kat giant, tesco pun ada...
    gi beli cepat..
    nnti boleh masak spagetti tu...

    ReplyDelete
  24. ♥LOVE2COOK♥,

    love...udah piniss la..
    aku kasi kaswi jerk la yerk..

    ReplyDelete
  25. eina,

    akak..sejenis rempah ratus berserbuk...
    akak boleh tengok kat http://ummiesya.blogspot.com/2011/06/turkish-pidememang-sedapppp-sangattt.html

    ada gambar cajun tu....

    ReplyDelete
  26. eina,

    akak..sejenis rempah ratus berserbuk...
    akak boleh tengok kat http://ummiesya.blogspot.com/2011/06/turkish-pidememang-sedapppp-sangattt.html

    ada gambar cajun tu....

    ReplyDelete
  27. kak Mieza,

    klu macam tu..boleh la buat kak..
    sedappp sangatt...

    ReplyDelete
  28. kak Ayu,

    tu la pasal kak..
    entah jumpa ke idah ijahh tu ngan cajun..

    betul3...letak cajun..memang berbeza rasanya..
    sedappp...

    ReplyDelete
  29. nOOrsha,

    nak2....tapi aku kasi kaswi labu la..
    angel hair tu udah piniss la sha...

    ReplyDelete
  30. tun_telani,

    tun..gi beli cepat bahan2 tu..
    nanti masam lak resepi tu..kikikiki

    ReplyDelete
  31. kak Nieza,

    he..he..malu2..baru belajar makan angel hair..
    sedappp....

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...