Assalamualaikum.
Bersiaran dipagi Jumaat dengan Keli Bakar dan Sambal Belacan yang Mas masak untuk lunch semalam. Masa gi kedai beli bayam, tengok ikan keli tu macam sedapp jerk dibakar....memang kena ngan bayam tumis tu....hhmmm...jadi Mas beli 2 ekor untuk dibakar..cukup la tu, yang nak makan pun Mas sorang jerk......memang tak plan nak bakar keli ni....kikikiki..tapi disebabkan ada keli bakar...mesti ada sambal belacan kan...jadi Mas buat Sambal Belacan resepi Kak Hana ni...selalu gak Mas buat sambal belacan ni....boleh lihat DISINI untuk resepi sebelum ni. Best tau Sambal Belacan ni......sedappppp....
Keli Bakar
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
ikan keli - dicuci bersih dan toskan
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit
sedikit serbuk lada sulah
Cara memasak :
Lepas bersihkan keli, rendam kejap keli ngan air asam jawa @ air limau nipis, cuci bersih dan ulang sekali lagi langkah tadi, cuci bersih dan toskan.
Kemudian baru kelar2 keli tu dan lumurkan garam, lada sulah dan kunyit pada keli dan
kemudian bakar keli sehingga garing.
Mas bakar selama 30 minit dengan api atas bawah dengan meletakkan keli atas jaring membakar dan alaskan dulang bawahnya .
Sambal belacan :
Resepi :Kak Hana
Bahan :
* ¼ - ½ cawan cili padi - bergantung kepedasan masing2
* 1 batang cili merah - hiris
* 2 biji bawang merah kecil - hiris
* 1 ulas bawang putih - hiris
* 1 inci belacan
* sejemput ikan bilis kopek
limau kasturi
secubit garam
secubit perasa@gula
sedikit minyak
Cara :
Panaskan sedikit minyak dlm dua sudu besar. Cili padi belah dua supaya tak meletup ketika digoreng.
Masukkan semua bahan yang bertanda * ke dalam minyak panas dan tutup! Kecilkan api. Biarkan seketika. Kemudian angkat dan toskan.
Masukkan ke dalam lesung batu. Tambah garam dan perisa@gula. Tumbuk. Perahkan limau kasturi. Jika suka tumbukkan skali dengan kulit limau.
Siap dihidang dengan bendi celur dan ulam2an lain.
Salam Mas
ReplyDeleteIkan keli ni mmg fv kami sekeluarga..suka sagat x kira le masak resepi apa pun..bakar atau salai lg le menyelerakan...nak pulak mas tayang sambal belacan tu kecur di buatnya
mas..aku x pandai mkn keli..tp ngengada gak tekak aku terliur nengok nih..huhuu
ReplyDeleteKak mas sedapnyer,ikan keli febret hubby,sy xmkn..Selalu dia nk mkn,beli ajer,xpernah lagi msk..Sambal belacan tuh yg xtahan kak mas..Sedap kan sambal resepi kak hana nih..
ReplyDeleteSalam kak mas! salam pagi jumaat! kita ambik sambal belacan jer ya sbb ikan keli atau ikan2 sungai kita tak makan hihihi
ReplyDeleteSheila Shafeareen ,
ReplyDeletesama la ngan mas kak..suka sangat ikan sungai terutama keli...sedapppkan..
perhhh..berpeluh mencicah ngan sambal belacan tu......kikiki
HaSue ,
ReplyDeletekikikiki...dah tergoda la tu....
dah try makan keli ke belum sue...
sedapppp tau...
rugi kau tak makan......
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteZaliedana,
ReplyDeleteni sorang kagi tak makan keli....rugi ooo....
sedapp tau keli...apa lagi dibakar dan makan ngan sambal belacan ngan bayam tumis air...perhhh..tak ingat dunia kejap...wakakaka
ijayuji,
ReplyDeletemek siam ni memang...
sedappp tau ikan sungai....kikiki
kau geng la ngan sue dan ct tu....
ambik sambal belacan sorang sikit....wakakaka
As'salam Mas
ReplyDeletekak ct tak makan ikan keli, jadi kak ct ratah sambal belacan jer lah.. hahaha. pedas woooooooo..nak airrrrr! hahaha
uwaaaa Mas, pepagi dah buat akak lapor tauuuuuu....terliur je tngk keli bakar dngn sambal belacan ni...mmng menyelerakan....
ReplyDeleteMas,
ReplyDeleteakak suka ikan keli jugak, tapi kena garing2 gituu..banyak songeh kann?? kalau pekena ngan sambal memang pehh!!!
keli mmg peberet akak..sedap nie ratah gitu ajer..wallaaa ada sambal pulak..mmg sedap kan..akak bawakna donut nih!!!
ReplyDeletesalam mas...
ReplyDeletedah lama tak makan ikan keli ni. lagipun ira mmg tak pernah masak ikan keli ni, main beli je....takut tgk rupanya
kak ct,
ReplyDeleteakak pun tak makan keli ke....kikiki
rugiiii tau...
tu la...cicah lagi sambal belacan tu ngan jari......pedasss kan...
nahh air..he...he..
kak yatie,
ReplyDeleteakak..bestkan keli bakar ngan sambal belacan.....i like...
kita geng kak...
TopsyTurvyMum,
ReplyDeleteakak..give me five...
bestkan keli...
mas pun kalau bakar keli mesti garing2....baru bestkan...
KakAsma,
ReplyDeletemeh donut tu dulu....kikikiki
akak..kita geng...mas memang suka sangat ngan keli...
sedapppp...masak apa pun ok..belasah jerk..
tapi paling suka bakar gini...
Wanieyra,
ReplyDeletekikikiki...geng la kau ngan ijahh tu...
tahu makan jerk...he..he..
klu beli tak puas makan ira...
baik masak sendiri...beli bahan mentah tak la mahal sangat...
kat shah alam..keli bakar paling murah sekor rm3.50...
tak cukup tu sekor....kikikiki
sedapnya mas..
ReplyDeleteishhh tergoda.. tapikan kan kan.. tak beli beli lagi ikan keli. hehehe.
bagi aku 3 ekor nak waaseeee
izahdaut ,
ReplyDeletehhmmm...dah tahu dah....beria2 tanya...tak buat2 juga...meh nak suku mek ijahhh...kikikiki
nanti kau datang makan rumah aku la senang cerita......