Assalamualaikum. Mengapam lagi kan. Ni gara2 kesian tengok pisang berangan yang dah masak ranum tu tergolek jer berpasangan. Tak tahu lak nak buat apa, jadi Mas pun godek2 kat Myresepi mencari resepi berasaskan pisang, terjumpa lak resepi Apam Pisang Coklat ni, tengok bahan2 biasa2 jerk...tapi macam tertarik untuk mencuba resepi Apam Pisang Coklat ni. Jadi Mas pun terus buat untuk minum petang. Tapi kan, tetiba jerk terpikir untuk memarblekan apam ni sebab Mas tak nak kuat sangat rasa coklat tu...nanti kurang lak rasa pisang kan...jadi Mas pikir, adunan apam pisang coklat tu dipicit atas apam pisang yg plain tu jerk...dan Mas sajerk masukkan dalam paper cup untuk mendapatkan apam yang senyummm....
Dan hasillnya......jengg....jenggg....saspen tau masa nak buka tudung pengukus tu...macam2 yang Mas pikir tentang rupa apam pisang ni nanti.....kikikiki....tak de la teruk sangat rupanya....cuma apam pisang tak mekar sangat ...rasanya sebab Mas picitkan sikit kot adunan apam pisang coklat ni atas adunan apam pisang tu...lain kali kalau nak buat, Mas rasa elok masukkan 1/2 sukatan adunan apam dalam paper cup dan picitkan adunan coklat tu lagi 1/2....baru seimbang kot...masa nak picitkan adunan apam pisang coklat tu...masukkan muncung piping beg tu dalam adunan pisang tadi, jadi adunan apam pisang coklat akan masuk kedalam adunan apam pisang plain. Ada pahamm ka...he..he...
Dan hasilnya...Apam Pisang Coklat ni sangattt lembut dan gebuu...rasanya ini lah apam pisang yang paling best yang Mas pernah buat. Maceh pada Noorana yang sudi berkongsi resepi Apam Pisang Coklat yang sangattttt best, lembut dan sedappp ni....
Tuan tanah pun nak kluar dah ni...sila2 la layan diri yerk..sape yang nak apam pisang ni...ambik sorang satu jer tau....kikiki
Apam Pisang Coklat
Resepi : Noorana
Diubahsuai oleh : MasDuniaku
Bahan :
- 2 cawan tepung gandum - diayak
- 1 sudu teh soda bikarbonat - diayak
- 1 sudu teh baking powder - diayak
- 2 sudu makan serbuk koko - Mas letak 1 sudu jer untuk suku adunan
- 1 sudu teh garam
- 1 cawan pisang - dilecek
- 1 cawan minyak masak
- 1 1/2 cawan gula perang - Mas letak 1 1/4 cawan jerk gula halus biasa
- 2 biji telur - dipukul
- 2 sudu besar air - Mas tambah sebab adunan nampak pekat
Cara membuatnya :
- Panaskan kukusan terlebih dahulu.
- Masukkan bahan yang telah diayak ke dalam mangkuk.
- Satukan garam, pisang yang dilenyek, minyak masak, gula dan telur yang telah dipukul dalam bekas lain dan sebatikan. Tuang kedalam bahan2 yang diayak tadi dan sebatikan, Mas tambah 2 sudu besar air sebab adunan nampak agak pekat. Mas kacau dengan whisk. Mas cedokkan suku adunan dan sebatikan dengan 1 sudu besar serbuk coklat dan masukkan dalam piping beg.
- Masukkan dalam acuan kecil ( Mas paipkan adunan apam pisang yang plain ke dalam paper cup yang dimasukkan dalam acuan lompang dan kemudian baru paipkan adunan apam pisang coklat atasnya ) Boleh juga cedok guna sudu......dan kukus selama 15 minit atau sehingga masak.
- Tutup tudung pengukus dengan kain supaya air kukusan tidak jatuh ke atas apam semasa mengukus dan untuk dapatkan apam yang mekar, kukus dengan api yang kuat.
Salam kak mas, cantikla apam pisang ni senyum. macam kak mas. hehe.. warnanya, menarik. :)
ReplyDeleteindahhouse,
ReplyDeleteindah..kikiki...
nasib baik senyum kan...
Salam Mas..
ReplyDeleteCantik tersenyum apam pisang coklat Mas ni... okay lah tuh mekar jgk. Nnt mama nak try lah :)
yuhuuuuu kak mas!kita dtg sambil2 nak tapau buat num ptg nanti hihihi... haaaa..kalau ni tak pe, jgn ada ORANG YG SORANG tuuu asyik letak cisssss jerrrr jap g lauk dia pun cis wakakaka...
ReplyDeleteAs'salam Mas
ReplyDeleteeh bukan ker tadi kata nak kuar cui mata, k.ct dah standby jer nak teropong ni... hahaha
apam itu menang kembang setaman, sangat kretif baru masak ker ni. bak lah sikit kasi merasa :D
mas, akak nk tapau 4 cup apam tu erk...tq...hehe
ReplyDeleterajin sungguh mas buat apam,..akak ni bl ler nk start...asik2 tkene angin 'M'...huhu
Mama Hawa/Mama Nani,
ReplyDeletemama..tak mekar sangat tu...he..he..
tapi apam pisang ni memang best tau mama..
selamat mencuba....
ijayuji,
ReplyDeletekikikiki...ika..tu konon2 nak tunjuk dia banyak ciss la tu...
ambik ika berapa ketul kau nak..
air buat sendiri tau...
ijayuji,
ReplyDeletekikikiki...ika..tu konon2 nak tunjuk dia banyak ciss la tu...
ambik ika berapa ketul kau nak..
air buat sendiri tau...
Assalam kak mas,amboi apam akak tersenyum lebar lah..Msti sedap jer kan,gabungan coklat n pisang..Eh akak nih sy ambik seketoi bwa blik ya,tadi akak dah pelawa kan..
ReplyDeletekak ct,
ReplyDeletememang nak kluar kak..
tunggu bos bersiap tu..
mas ni ikut jerk...he..he..
akak..ada tu kalau nak merasa...
gi ambik atas meja tu...he..he..
kak dayang..
ReplyDeleteakak...cukup ke 4 biji jerk....he..he..
ala..kak dayang ni..esok2 kluar la tu resepi apam..kikiki
Zaliedana,
ReplyDeletehaaa..ambik jer...he...he..
kalau tergoda boleh ct buat lak nanti....
kreatif kreatif..
ReplyDeletemasuk list
izahdaut,
ReplyDeletemakcik....cepat buat..kikiki...
wow..........
ReplyDeletekali nie mas bukan takat derhaka.. tapi kreatif ko..
marbel=apam... peeh!!!
terbeliak mata daku..
mas... hantar sepiring ya
jeles! jeles! pesal tun wat apam x penah mekar camnih... apam tun selalu xnk senyum, ada emas agaknyer dlm tu..
ReplyDeleteMas...apam cantik mekarnya...mekar kembang setaman...bermarble lagi...lama betul kak cek tak buat apam2 ni....
ReplyDeletewah ada apam senyum kt sni.. sedap ni rasa2 pisang bercoklat.. bila la akk nk mcuba..
ReplyDeleteCitarasa Rinduan,
ReplyDeleteayu...kikiki..ikut suka jerk kan..
nasib baik menjadi..he..he...
tun_telani ,
ReplyDeletetun, cuba guna paper cup dan kukus dengan api kuat...
rasanya memang selalu menjadi kalau kak mas ikut cara gitu....dah cuba belum cara ni...
cik cek,
ReplyDeletekak cik...tak mekar sangat kak cik...ada dua tiga biji jerk yg betul2 mekar..kikiki...
janji sedapp kan kak cik..
dZana,
ReplyDeleteakak..memang best rasa marble tu..
try la buat kak..
waaah... apam pisang yg senyum yer mas... cantik!!! hari nie akak buat kek pisang atas permintaan daughter.. sama ler kan pisang.. hehehhe..
ReplyDeleteMas,
ReplyDeleteTak abis2 mengapam.. Udah2 ler tu mengapam Mas... Tiup angin rajin mengapam tu kat akak lak..heheheee...
Tersongih bosar apam Mas tu..
Huhu pisang mahal..tengok jer laa dulu haha*kedekut*
ReplyDeleteAkak buat apam, susah betul nak kembang mekar camtu..huhu mana silap??
Diana @ Melley Mey,
ReplyDeleteakak..mas dah tengok kek pisang akak tu...gebu la..he..he...
kak naz,
ReplyDeleteakak..tengah mabuh apam ni...
layan jerk la yerk...kikiki..
meh la join sekali...
TopsyTurvyMum,
ReplyDeleteakak..kat sana pisang mahal ke....he..he..
apam ni setahu mas kalau nak mekar, guna paper cup dan kukus dengan api yg kuat...
insyaAllah..mekar apam tu...
mas...mlm td ana try ler resepi apam pisang nie...gebu tu memang gebu..tapi seperti biaser dia tak mekar ler mas..senyum sket jer..eee tension2..kena pukul lama smpi gebu tak?
ReplyDelete