Assalamualaikum. N3 pagi selasa, layan Talapia Goreng Rangup Dengan Sambal Bunga Kantan lak. Perhhh...best betul sambal bunga kantan ni, sedappp....ni first time tau Mas makan sambal bunga kantan, memang kene ngan ikan talapia goreng tu...serasi bersama...he..he...Resepi asal dari Along Roz. Ari tu tengok Kak Nor buat Talapia Goreng Rangup Dengan Sambal Bunga Kantan, jadi teringin lak, lepas tu Norsha lak buat ....tergoda lagi, jadi bila dah jumpa talapia segar, terus Mas beli. Memang best masak talapia gini, selalunya Mas buat masak lemak jerk....
Talapia Goreng Rangup Dengan Sambal Bunga Kantan
Resepi asal : Homekreation Kicthen Corner - Along Roz
Bahan :
- 1 ekor Ikan (+/- 1 kg berat) ~ k.nor guna ikan talapia
- Tepung Jagung
- Cili Padi* (Nak pedas bubuh banyak)
- 2 biji Cili Merah*
- 2 biji Cili Hijau*
- 1/2 biji Bawang Besar*
- 2 ulas Bawang Putih*
- 1 batang Serai*
- 1 btg Bunga Kantan* (* blender)
- 1 Tomato - potong2
- 1/2 biji Bwg Besar - hiris
- 1 biji Limau Kasturi
- Garam
Cara membuatnya :
- Kelar2 ikan seperti dlm gambar di atas (sila refer pd gambar di link AlongRoz)
- RAtakan garam atas ikan.
- Golekkan ikan atas tpg jagung & goreng dlm kuali yg tak melekat.
- Lihat gambar di atas - jgn guna minyak terlampau banyak utk mendapatkan ikn yg rangup.
- Jgn alihkan ikan sehingga betul2 rangup utk mengelakkan ikan pecah.
- Alihkan ikan & masak bahagian yang sebelah lagi.
- Hidangkan dalam pinggan.
Cara membuat sambal :
- Panaskan minyak & tumis bahan2 yang di blender.
- Masukkan garam, bawang hiris & tomato.
- Masak sebentar sehingga bawang layu.
- Hidangkan sebelah ikan goreng tadi dgn hirisan limau.
Assalamualaikum Mas..uiii sedapnya sambal bunga kantan..mesti harum kan? akak pun x pernah lagi sambal bunga kantan..nnti la try buat..:)
ReplyDeletesambal tu buat lebih2 dan simpan dlm esbok.. boleh guna anytime dgn ikan goreng lain mas.. sedap :)
ReplyDeleteSofea,
ReplyDeletetry buat kak..memang best sambal bungan kantan ni....harum jerk baunya...
sedappppp...
This comment has been removed by the author.
ReplyDeletekak nor,
ReplyDeleteakak..sambal tu memang berbaki....mas simpan, ingat nak colek ngan keli bakar lak..he..he..
Maaaasss....ikan tilapia eh..i liiiikeee....hehee...mmg sedap masak camtu...waaah pumpkin muffin kat bawah tu komaiiinnn membuak merekah..ceria mcm tuan rumah dia jgk..hehe
ReplyDeleteBest ke? nanti nak try juga le...dah lama tak masak ikan....hehehe
ReplyDeletekak ummi,
ReplyDeletekak ummi...best la ikan talapia ngan sambal ni....selalunya talapia ni mas buat masak lemak jerk...he..he..
tu la pasal kak..terkejut buka tudung pengukus....terlebih mekar lak..he..he...tapi mapin tu memang best...
Wanieyra,
ReplyDeletehhhmmm...memang best...lain sikit sambal ni sebab terasa bunga kantan tu...best...sedapp betoi cicah ngan ikan goreng...
Salam kak! dtg umah akak pulak :D nanti kita bwk nasik kosong jer tau! nak g sekolah niii :D air pun kita bwk sendirik akak tak yah ssh2 buatkan air hihihi
ReplyDeleteijayuji,
ReplyDeleteika...beresss...nanti tekan loceng pintu yerk...he..he..
Assalamulaikum Mas
ReplyDeleteselamat pagi :DD ni kalau kaka ct mintak mesti dah habis kan. ada lagi tak ikan dalam peti ais tu..pi grg jap lagi kak ct sampai. bawak nasi jer eh.. hehehe
ada gak tgk kat blog Nor, tapi kiv dulu resipi sebab kena beli iakn BESOU baru sedap makan... hihihi
Salam kak mas,
ReplyDeleteAiseh, kak mas buat saya lapar nak makan nasi pepagi ni. Geram tgok ikan talapia. bau kantan pun dah sampai sini. :))
sedap ye sambal tu? nanti nak cuba lah..kat rumah akak ni tk makan ikan talapia..agaknya makan ngan ikan goreng lain pun sedap kan!
ReplyDeletehahaha.. janji laa kita.. tp sedapnye kalau ada ikan talipia nih.
ReplyDeletekak CT Delima,
ReplyDeleteakak..memang dah abiss pun...he..he..
tinggal sambal jerk ada mas simpan tu..nak join ngan ika yerk..datang sekali yerk..he..he..
indahhouse,
ReplyDeleteindah..try la buat..mesti indah suka..he..he..
kak zarin,
ReplyDeleteakak..guna ikan lain pun sedapp kak...
selamat mencuba yerk...
tun_telani ,
ReplyDeletetu la pasal tun..malam tadi janji dalam mimpi kan..he..he..
Assalamu'alaikum Mas.. Bunga kantan pun bole buat sambal eh.. Akak nak cuba gak la.. Kebetulan baru je beli bunga kantan hehe.. Hari tu akak dah cuba buat telur masak taucu yg intai kat blog Mas ni, uihhh.. sedap..! hehehe
ReplyDeletekak 'idun sa'idun,
ReplyDeletesalam kenal kak...
selamat mencuba kak..memang best sambal bunga kantan ni...
maceh yerk kak sudi mencuba, mas pun suka telur masak taucu tu...
Assalam mas,
ReplyDeletewah banyak menu yang akak tertinggal ni..pastinya semua dah habis..apa yang tinggal tu keluarkanlah ...boleh akak telan..hahah
Assalamualaikum Mas,
ReplyDeletenmpk sedap ikan talapia msk mcm tu...rasanya leh tukar ikan lain kan...muffin labu tu mekarnya..kegemaran akak kuih kukus ni..sedapnya..
as-salam. lawatan dari klang
ReplyDeletehalamak....nampak sedap & menawan. dpt bayangkan keindahan waktu makan. nk try la
nih aku dtg lewat sikit..tenet mengong rini...
ReplyDeletedah abes ikan ek? meh sambal tu jela..aku goreng ikn sdrik...hihi
Kak mas,sedapnya nmpak ikan tuh..MAKAN NASI SURE LAH BERTAMBAH KALO MASAK CAMNIH KAN..
ReplyDeletekak ayu,
ReplyDeleteakak...meh cuci mata dulu..sambil2 tu...meh makan donut ngan mas..he..he..
kak yatie,
ReplyDeleteakak, boleh tukar ngan ikan lain...memang best sambal ni...
sedapp,...
IdaShazana,
ReplyDeletesalam kenal ida...selamat mencuba yerk...
anna,
ReplyDeletenahh ambik sesudu..cukup la kau colek sikit2 ngan ikan sardin kau tu..he..he..
Zaliedana,
ReplyDeletehhmmm..betul tu ct.....terbaiikkk..