Assalamualaikum. Bersiaran lagi dipagi yang sepoi2 sejukkk ni. Anak2 pun baru jerk bangun dari tido...hmmm..sedapp tido dalam cuaca sejuk gini.......
Untuk hari ni, meh layan Cakoi dan Sos Manis yang sangat best ni. Nampak Izahdaut buat ari tu...jadi teringin lak mencubanya, jadi Mas buat Cakoi dan Sos Manis ni untuk sarapan semalam. Jadi dah abiss yerk...kita cuci mata jerk..mana2 yang berkenan...boleh mencuba cakoi ni....terbaik tau.....sangat best.....lembut jerk cakoi ni.....sangat best bila dicicah ngan Sos Manis tu...untuk Sos Manis tu Mas buat pekat sikit sebab nak sos tu melekat banyak kat cakoi tu...kikikiki....kiranya Mas tambah lagi 1/2 sudu jerk tepung kastard tu....
Untuk tekak yang pedas, cakoi ni best dicicah ngan sambal atau kari..jadi terpulang pada selera masing2 yerk...resepi asal datangnya dari MamaFami dan telah dicuba oleh Kak Azura Rahman. Terima Kasih pada semua....
Cakoi
Resepi Asal : MamaFami
Sumber : Kak Azura Rahman
Copy n Paste : Izahdaut
Bahan :
- 400 g tepung - diayak
- 1 cawan air
- 1 sudu besar majerin - dicairkan
- 1 sudu kecil garam
- 3 sudu besar gula
- 1 sudu besar susu pekat manis
- 1 biji kuning telur
- 2 sudu kecil yis segera
- 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
- minyak untuk menggoreng
Cara membuatnya :
- Satukan air, majerin, garam, gula, susu pekat manis, kuning telur, yis dan soda bikarbonat dalam mangkuk besar. Kacau agar sebati.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam bancuhan di atas.
- Ulikan sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di jari. Biarkan selama setengah jam. Bekas berisi doh hendaklah dibalut di dalam beg plastik yang bersih.
- Canaikan doh setebal 1/2 sm, kalau boleh dalam bentuk segiempat tepat.
- Potong kepada kepingan bersaiz 1 inci.
- Rendamkan lidi di dalam air. Tekankan lidi basah tersebut di atas setiap kepingan 1 inci tersebut.
- Cantumkan dua kepingan dengan bahagian yang bertanda lidi bertemu antara satu sama lain .
- Panaskan minyak. Tarik kedua-dua hujung cakoi dan goreng hingga keperangan.
Nota :
- Mas dan Izah uli menggunakan BM dan kaedahnya masukkan bahan-bahan mengikut turutan BM.
Sos Manis
Resepi : Izahdaut
Bahan :
- 1 1/2 sudu makan tepung kastard
- 1 cawan susu segar
- 3 - 4 sudu besar susu pekat manis
- sedikit pandan paste
Cara membuatnya :
- Masukkan semua bahan2 ke dalam periuk kecil.
- Masak atas api sederhana. Kacau selalu dengan menggunakan whise sehingga sedikit pekat-pekat manja.
- Angkat dan sejukkan untuk dinikmati bersama cakoi.
Assalam Mas, hari ni jet laju akak ni terbang awal lak ke sini....sesudah subuh dh terbang hehe sedap cakoi tu...lama dah tak buat...sos tu pun menarik tu...:)
ReplyDeleteweh nasib baik aku dah kekenyangan ni. kalau idak meleleh air liur aku nengokkan cakoi ko tu. cantik elk je kejadiannya tu mas. eh aku rasa resepi ni asalnya dari mamafami. dan kak zura yang dah try..ko dah terbalik tu. kikiki.. apa pun, cakoi ni terbaik. senang je kan.
ReplyDeletekiter br brangan2 nk bt, mas dah siap cuci pinggan! sedapnyer mas..:)
ReplyDeletekepada Izahdaut : ko dah kenyang tak meleleh yer..aku ni dah kenyang jugak tp masih melelh nakmkn tu..hahah..dah sve rsp umah mek jah ritu tp lom buat lagi..nnt laki aku ada rumah aku nak wt ler..blh soh dia tolong..hehehe,.
ReplyDeleteKak Nieza,
ReplyDeleteakak..lajunya jet akak ari ni...kikikiki
akak dah try kan cakoi ni..
lupa lak mas...
bestkan cakoi ni..
mas suka...
izahdaut,
ReplyDeletewehhhhh..yerk ke...
nanti aku edit..kang kene sebat lak ngan mama..kikiki
bestkan cakoi ni..
laki aku pun suka....
Deliah's Deli,
ReplyDeletedel..selamat mencuba...
nanti kau anto kat aku sikit.....kikikiki
best tau cakoi ni...buat lebih yerk...
Anna Qawina ,
ReplyDeletekikikiki...ijah tak meleleh sebab dia dah rasa....kikikiki
buat cepat anna...
nanti boleh kasi kat aku sikit...
Terliur akak Masssss..
ReplyDeleteKalau guna BM, memang nak buat!!
Cantik je ada lobang2 dalam tuu
TopsyTurvyMum ,
ReplyDeleteakak....senang guna bm...kikikiki
selamat mencuba kak....
sedapp tau cakoi ni...
mmm kak Mas tak aci tetiba jek bekpes semalam.. hu huh u kak cuti sekolah x kemana? he he he
ReplyDeletewaduhhh feveret akak ni....sedapnyaaaa... dulu akak slalu beli kat pasar tani kg pandan..dia buat mini cakoi..sedappp sgt
ReplyDeleteAssalamualaikum mas...
ReplyDeletedah lama benar akak x makan cakui.. huhuu.. teringin plak nak makan lepas tgk kat dapur mas nie.. nmpk sedaap.. tp akak x perna buat cakui.. beli jer.. adeh!! kena belajar gak nie buat.. hehehee
Amboi kak mas,nmpk sedap lah,tapi kalo cicah ngan sambal bilis pong best nih,hihi..
ReplyDeleteHALAMANKU,
ReplyDeleteerma..tak mas balik kampung jumaat ni...he..he..
jangan marah yerk cakoi dah abisss...'
erma kene buat sendiri la tu..
kak zarin,
ReplyDeleteakak..mas ni pun first time buat tau..alhamdudillah..menjadi dan sedappppp.....
kak Diana @ Melley Mey,
ReplyDeleteakak..mas pun selalu beli jerk...
ni first time buat tau...
alhamdudillah..menjadi...
sedapp tau cakoi ni...
akak pun kene try buat gak...
Zaliedana,
ReplyDeletect..sos manis tu untuk anak2...kak mas join gak..kikiki
tapi kak mas buat juga sambal ikan bilis untuk abang....
sedapppp tau....
as salam kak mas..
ReplyDeletesaye memang tercari2 resepi cakoi n kuah manis nie..thanks sangat..
memang pasti akan di cube.. :)
mrsazrul ,
ReplyDeletewaalaikum salam..
alhamdudillah..dah jumpa resepi yg dicari...
selamat mencuba yerk saz....
terliurnya tgk cakoi tu.. lembut betul jadinya... sos tu pulak.. amboii.. mcm nak tumpah je letak membumbung tu.. hehehe..
ReplyDeleteaku nak buat jugak laa cakoi nih..err,kalo aku rajin laa kan..korang mana aci,guna bm..haha..ayat org jeles
ReplyDeletekak MaDiHaA a.k.a Ratna ,
ReplyDeleteakak..dah try ke belum cakoi ni...
best tau..
sedapp jerk cicah ngan sos manis tu...
HaSue,
ReplyDeletekikikiki..
kau kan rajinn sue..
buat la cakoi tu...
sedappp wehhh
kak Mas,,kt mne yek nak cri soda karbonat tue..saya nk cuba buat..tp kebanyakan resepi semua ada soda karbonat...
ReplyDelete