Assalamualaikum. Meh layan Ayam Kashmir resepi Kak Dayang ni lagi pagi ni. Memang sangat best ayam kashmir ni. Ain ngan Daniel suka bebenor...siap ulang makan lagi masa dinner. Kata bebudak tu macam makan nasi kandar....lagi pun Mas memang sajerk lebihkan kuah sebab faham dengan anak2 ni yang sangat suka nasi berkuah, Ain siap jilat2 jari...hhhmmmm..memang betul la tu sedappppp...sebenarnya dah banyak kali Mas masak ayam kashmir ni, boleh lihat DISINI untuk Ayam Kashmir yang Mas buat sebelum ni, bila tengok Kak Nor buat ayam kashmir ni , rasa teringin lagi sebab dah tahu sedappnya ayam ni, lagi pun resepi ni tak menggunakan santan...rasanya memang ala2 kari.....Mas panaskan balik tadi...sedappp wehhh...dicicah ngan roti...
Ayam Kashmir
Bahan :
- 1/2 kg ayam (dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak jika suka)
Bahan A :
- 6 biji bawang merah - dihiris
- 1/2 labu bawang besar - dihiris
- 3 bawang putih - dihiris
- 1 inci halia - dihiris
- 1 batang serai - diketuk
- rempah 4 sekawan
- sedikit daun kari
Bahan B :
- 3 sudu besar puri tomato - Mas guna sos tomato
- 1 sudu besar serbuk cili
- 2 sudu besar rempah beriyani
- 2 sudu besar rempah kari daging
- 4 biji tomato - dipotong kecil
- garam dan gula secukup rasa
- sedikit kiub ayam - Mas tambah
- minyak masak secukupnya
- 2 biji ubi kentang - dipotong
Cara memasak :
- Panaskan minyak dan tumis semua bahan A hingga terbit bau. Satukan serbuk rempah, puri tomato dan serbuk cili di dlm mangkuk dan bancuhkan dengan sedikit air. Kemudian masukkan ke dalam bahan A tadi dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan ayam, ubi kentang dan air secukupnya. Gaulkan. Biarkan ia masak.
- Masukkan tomato, garam dan gula secukupnya.
- Hidangkan setelah masak.
sedapnya bekpes roti cicah ayam kashmir pepagi ni.... nak tumpang bole?
ReplyDeletemas..ni makan ngan roti jala sedap nih mas..ko x menjala ke pepagi nih?hehe..
ReplyDeleteada rasa kari tak ayam kashmir nih?dah lama aku x mengari..hee
Kak Rose,
ReplyDeletemeh join sekali....tapi cicah roti ngan kuah jerk la kak..ayam udah pinisss..he..he..
hasue,
ReplyDeletesue..cicah ngan roti jerk la..tak kuasa aku nak menjala...muahaha...
memang rasa ala2 kari sue..tu yg anak aku kata macam makan nasi kandar...
sedappp wehhh..try la buat...
Mas, akak salin respi dulu yer.. kat rumah akak ni, lauk ayam ni mmg paberet, sampai pening nk msak apa, balik-balik Masak MErah, Masak Kicap, Goreng KUnyit...
ReplyDeleteNI dh jumpa satu lagi respi baru... boleh dicuba.. Alamak, kena beli rempah biryani dulu laaa...
huuu...haritu nampak kak nor buat..aku nak buat gak..
ReplyDeleteeh..Noorma kirim rempah beriyani sepeket yer....hihi...
memang sedap ayam ni kan mas, luqman, aisyah dan cik abg k.nor mmg suka..nak2 bila kita dah reheat.. lagi best.. lain kali kena buat kuah lebih.. pastu kena menjala atas darat la bukan kat laut hehe..
ReplyDeleteish memang sedap tu kalau dah berulang ulang kali sebut sedap tu kan...harus di cuba jugak nanti
ReplyDeleteKak Norma,
ReplyDeleteselamat mencuba kak..
memang sedapp ayam ni...
gerenti laku punya..he..he..
gi beli rempah beriani dulu....
lepas tu boleh terus buat...
Anna,
ReplyDeletehaiippp...kau gi beli sendiri rempah beriani tu..beli banyak2 buat stok..
nanti senang kau nak masak lagi..he..he..
sure anak2 kau suka anna...try la buat..
kak nor,
ReplyDeletebetul tu kak..sebab tu mas buat kuah lebih...
hhmmm..akak pun panaskan mas ngan menjala yerk..he..he...
lain kali mas masak ayam ni..boleh menjala sekali...
betul tu kak..ayam ni klu dipanaskan lagi...lagi sedappkan....
kak zarin,
ReplyDeleteakak..tengok kak nor pun cakap sedappp...
try la buat...he..he..
Assalamulaikum Mas
ReplyDeletehari ni nak masak ayam gak lah. Mas dah tayang ayam pagi2.. hihihi. Nak balik kg nak kejo ayam yopppp!! tapi Mas tolong cabut bulu ayam bole tak.. hahaha
kecur ni tengok kaler lauk ayam kashmir ni..gluppp! cecah ngan roti atau lempeng pun sedap ni mas.. :DD
Salam kak! amboiiiii belanja kita pulak lah kak mas! asyik akak jer g kashmir! hihihi.... masuk list jugak :D ha ar! betul kata kak siti, cicah lempeng atau roti walahhhhhh! mintak skrg kak! :D
ReplyDeleteMemang pandai masak mas ni... resepi semua power giler...! Tinggal di Shah Alam kan! Kt seksyen mana... boleh kenal...!
ReplyDeletetengok pun tau sedap mas..boleh cuba gak nanti..terliur je akak tengok kuah kari tu...
ReplyDeletekak ct,
ReplyDeleteakak..tangkap jerk ayam dlm freeze tu..he..he,.
gi buat cepat..nanti masa nak cicah ngan lempeng..boleh akak ajak mas sekali..
ijayuji,
ReplyDeleteika...amboiii...meh ikut gi kashmir makan ayam...he..he...
tu la..tunggu kak siti ajak mencicah ngan lempeng kt rumah dia lak ni...nak ikut tak...
ijayuji,
ReplyDeleteika...amboiii...meh ikut gi kashmir makan ayam...he..he...
tu la..tunggu kak siti ajak mencicah ngan lempeng kt rumah dia lak ni...nak ikut tak...
noor,
ReplyDeleteehhhh..mas tak tahu nak pangggil noor ke akak ni..he..he..
mas dok kat TUDM subang...
pernah sampai situ tak...
kak anim,
ReplyDeleteakak..try buat..memang best ayam kashmir ni....
sedap nyer ^^ tun xpenah mkn lagi nih.. alaa, xde rempah beriyani laa..
ReplyDeletetun_telani ,
ReplyDeletetun..nanti ada rempah beriani..try buat tau ayam ni...memang best ayam ni....
biasa... saya kt seksyen 24 je. muka mas ni macam dah biasa tengok je.. sebab tu tanya..!
ReplyDeleteMenggoda tul menu ayam kashmir ni...nak buatnya pun cam tak susah je...kak cek nak try jugakla nanti...kak cek amik resepi dulula Mas....:)
ReplyDeleteNoor,
ReplyDeleteeehhh..yerk ke....kat mana noor nampak tu.....mas memang pernah gi kat syeksyen 24 tu...cer cerita...he..he..
cik cek,
ReplyDeletekak cik...selamat mencuba yerk...
memang best ayam ni...buat kuah lebih tau..nanti boleh mencolekkk lak..he..he..
Assalamualaikum mas...
ReplyDeleteayam kashmir nie pun akak x perna masak lagi nie mas... cam nak masak jer nie tgk mas masak... :)