Assalamualaikum. Selamat Hari Ibu buat semua...Moga kita semua menjadi ibu yang terbaik untuk anak-anak dan sentiasa bersabar dalam melayan karenah anak - anak dan insyaAllah menjadi ibu yang misalli. Sama-samalah kita bimbing anak-anak kita supaya menjadi anak yang berjaya di dunia dan akhirat.
Selamat Hari Ibu juga buat mak tersayang dan juga mak mertua.....sungguhnya pengorbananmu tidak ternilai harganya dengan wang ringgit, moga kehidupanmu sentiasa di berkati dan dirahmati Allah setiap waktu insyaAllah......Amin.....Mas sayanggggggg mak....muaahhhhh....terima kasih atas segala2nya.......
Selamat Hari Ibu juga buat mak tersayang dan juga mak mertua.....sungguhnya pengorbananmu tidak ternilai harganya dengan wang ringgit, moga kehidupanmu sentiasa di berkati dan dirahmati Allah setiap waktu insyaAllah......Amin.....Mas sayanggggggg mak....muaahhhhh....terima kasih atas segala2nya.......
Ari ni buat lagi Popia Bersira Pedas ni, memang sangat best tau popia ni, dah banyak kali Mas buat, selalu menjadi salah satu menu kuih untuk tetamu yang bertandang. Resepi asal dari Kak Hana yang kejap tenggelam kejapp timbul tu..he..he..akak..miss u la....
Boleh juga dilihat di Myresepi yerk oleh tuan yang sama gak..he..he.....
Untuk lihat Popia Bersira Pedas yang Mas buat sebelum ni, lihat DISINI.
Popia Bersira Pedas
Resepi asal : Kak Hana
- kulit popia secukupnya
Untuk Inti :
- 1 batang carrot - dihiris halus
- 1 biji sengkuang kecil - hana gune lobak putih
- satu mangkuk kubis yg di racik halus
- taugeh - jika suka (hana x ltk)
- 1 biji bawang besar - potong dadu
- 1-2 sudu makan udang kering - rendam,toskan n blend
- 1 sudu mkn sos tiram
- garam
- perisa@gula sedikit
Utk Sambal Sira :
- 2 sudu besar cili kisar
- 1 sudu makan bawang merah n putih kisar
- 2 sudu besar sos chili - hana gune sos cili thai jerk!
- sedikit belacan - jika suka
- sedikit air asam jawa @ cuka
- gula melaka @ gula putih
- garam
- bijan sangai
Untuk Inti :
- Tumis bawang besar hingga naik bau. masukkan udang kering. kacau rata. masukkan sengkuang, carrot, kubis dan taugeh jika suka. perasakan dengan garam dan juga perisa@gula (jika suka). tutup api dan sejukkan. Isi ke dalam kulit popia tadi dan goreng hingga kekuningan.
- Panaskan minyak, tumis bahan2 tadi hingga agak2 pekat dan kering. masukkan popia yang sudah digoreng tadi. kacau rata dan sebati. Matikan api dan taburkan bijan. Siap untuk dhidang!
Assalamulaikum Mas
ReplyDeleteSelamat Hari IBU Mas :D
wahhh.. berselera ni nampak popia bersira ni. Mas.. nanti buat lah popia basah pulak. kak ct suka yang tu. nak buat malassss.. hehehe
Assalamualaikum Mas....
ReplyDeleteSelamat Hari IBu Mas...happy2 selalu ya....rehat2 je ke hari ni...:)
Wah! kalau dpt makan popia pedas tu sedapnya....ada lagi ke Mas...bolehlah anto kat kak cek sepiring....:D
salam mas
ReplyDeleteni pebret akak betul nih tapi akak belum pernah try buat lagi...entah bila nak mula tak tau lah..
selamat hari ibu mas....
Kak CT,
ReplyDeleteakak.....selamat mencuba kak popia bersira pedas ni...
memang bestt....he..he..
Kak CT,
ReplyDeleteakak.....selamat mencuba kak popia bersira pedas ni...
memang bestt....he..he..
Cik Cek,
ReplyDeletealaa..dah abiss la kak cik..he..he..
try la buat kak cik..memang sedapp popia ni...
kak anim,
ReplyDeleteakak..try la buat kak...sedapp tau popia ni....
Kak Mas,selamat hari ibu utk akak juga ya..Pstt sedap nmpk popia tuh..Rini akak masak spesial ke..Sy xmasak pa pong,hari ibu kena rilex.hehe..
ReplyDeleteselamat hari ibu... :)
ReplyDeleteselalu mengunjungi blog mas...
cuma baru nak tinggalkan jejak.
Singgah ke blog akak juga ye :)
popia ni memang favourite akak.
Zaliedana,
ReplyDeletemaceh ct...masak biasa2 jerk..ari ni abang keje la..he..he..
kasihredha,
ReplyDeletemaceh kak..he..he..
memang best popia ni kak...
try la buat...
sedapnye nengok tuhh.. biasa tun kurang R sket, cicah sos cili je.. nk mkn lg sedap camni kene rajin2 sket la, kan..
ReplyDeletetun_telani ,
ReplyDeletetun...nanti tun rajin..buat popia gini lak..
sedapp tau..he..he..