Assalamualaikum.
Panjang plak nama lauk ni, hentam je la..selalunya Solok Lada ni tak de kuah atau kuah santan, disebabkan tekak ni nak rasa pedas jadi Mas buat kuah sos tiram dan letak cili padi....memang pedas dan sedap....Mas baru je lepas masak tau...tak sabar dah ni nak makan...he3..resepinya Mas belajar dari mak Mas yang belajar dari adik angkatnya yang orang Terangganu....kena sangat dengan tekak Mas..sedappp...
Solok Lada Pedas Sos Tiram
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
1 ekor ikan kembung - jenis yang banyak isi ( ambik isinya saja )
3 biji cili besar - belah sikit dan buang biji
2 sudu besar kelapa parut
2 biji bawang merah
sedikit lada hitam dan kiub ayam , garam jika perlu
Bahan kuah :
1 biji bawang besar -belah 4
6 biji cili padi - tumbuk pecah
1/2 inci halia - potong nipis2
3 sudu besar sos tiram
sedikit air dan kiub ayam
1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dengan air
Cara membuat solok lada :
Kisar semua bahan A ,masukkan dalam mangkuk, perasakan dengan sedikit kiub ayam dan garam jika perlu. Gaul sebati.
Sumbatkan bahan kisar tadi kedalam cili besar yang dibelah tadi padat2, jika ada baki boleh di masukkan dalam kuah nanti.
Kukus cili yang disumbat tadi hingga masak.
Cara membuat kuah :
Tumis halia hingga garing, masukkan bawang dan cili padi, masak sebentar.
Masukkan sos tiram , kiub ayam dan sedikit air, kacau rata, apabila kuah mendidih masukkan lebihan isi tadi, kacau lagi dan akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung, kacau sebati.
Tuang kuah tadi atas solok lada tadi.
No comments:
Post a Comment
Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.