Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, September 2, 2014

Aneka Tempahan



Princess Cake 




Snow Cheese Cake 



Cream Puff Choc



Kuih Lapis Pelangi & Kuih Lapis 



Apam Polkadot


Untuk tempahan @ pertanyaan , boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266


Monday, September 1, 2014

Resepi Sate Ayam Yang Sedap




Assalamualaikum.
First time Mas buat sendiri sate ....
Gara2 frust dengan sate yang dibeli .. akhirnya merajinkan diri buat sendiri.
Alhamdulillah.. sedapp... cukup rasa dan dagingnya berjus dan garing walaupun dibakar dalam pemanggang ajaib..
Memang lepas ni akan buat lagi ...
Untuk resepinya... Mas share disini...


 Sate Ayam
Resepi : MasDuniaku

Bahan :
1 ekor ayam - diambil bahagian isi dan tulang - dipotong2 kecil2
15 biji bawang merah
1 labu bawang putih
2 cm halia
10 - 15 tangkai cili kering - ikut kepedasan sendiri
10 batang serai
2 cm kunyit hidup
1 sudu kecil garam
1 1/2 cawan teh gula pasir - resepi ni memang menggunakan banyak gula
5 sudu besar madu
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih


Cara :
Kisar semua bahan kecuali ayam dan madu. 
Tuang bahan kisar ke dalam bekas yang berisi ayam dan sebatikan.
Tuang madu dan sebatikan lagi. 
Perap 24 jam .
Boleh dicucuk2 pada lidi dan dibakar hingga masak.




Sunday, August 31, 2014

Resepi Buttercream yang sedap tanpa krimwell





Assalamualaikum.
Selamat menyambut hari kemerdekaan Malaysia yang ke 57 tahun.
Semoga Allah terus menganugerahkan keamanan & perpaduan di negara tercinta ini.
Kali ni Mas nak share resepi buttercream yang sangat sedap... tanpa menggunakan krimwell..... resepi Mas copy dari blog Anna Qawina
TQ pada Kak Rokiah atas perkongsian resepi buttercream yang sedap ni.



RESEPI KRIM MENTEGA
Sumber : Kak Rokiah
Krim Mentega@buttercream Icing by AnnaQawina


Bahan-Bahan :
150 grm gula icing (ayak)
150 grm lemak sayuran (shortening)
150 grm mentega
1 sdudu kecil esen vanila
2 sudu besar susu segar

Cara-cara :
Satukan semua bahan dalam mixer, putar dari speed perlahan hingga medium sahaja sehingga kembang, ini akan ambil masa sedikit untuk mendapatkan icing yang gebu tapi halus teksturnya. InsyaAllah.



Kek2 yang dideko menggunakan Buttercream.
















Wednesday, August 27, 2014

Tempahan Kek Puding Karamel ....













Kek Puding Karamel
Saiz 9 Rm45
Untuk tempahan @ pertanyaan , boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266


Monday, August 25, 2014

Bihun goreng singapore




Assalamualaikum.
Lama tak update resepi kan...
Jadi kali ni Mas share resepi  Bihun goreng singapore, kesukaan anak2 ... terutama Adam.. suka sangat makan...
Bihun ni memang tak pedas, jadi untuk yang sukakan pedas, bolehlah letakkan sambal atau cili kicap semasa makan bihun tu.. tetap sedap...
Selamat mencuba..


Bahan-Bahan:
1 paket bihun - direndam lembut dan toskan
sotong , isi ayam dipotong2
 kobis , carrot - dihiris halus panjang
 kucai @ sawi
1/2 cawan air
garam secukupnya
1/2 kiub ikan bilis
serbuk lada sulah - anggaran 1 ke 2 sudu besar

Bahan tumis :
2 ulas bawang merah - hiris2
3 ulas bawang putih - hiris2



Cara Memasak
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih & bawang merah sehingga wangi.
2. Masukan sotong, isi ayam dan masak sebentar. Masukkan 1/2 cawan air, kiub ikan bilis dan garam secukup rasa dan biar mendidih.
3. Masukkan bihun. Kacau rata sehingga sebati.
4. Kemudian masukkan sayur2an, kacau sebati.
5. Gaulkan rata sehingga nampak bihun lembut.
6. Taburkan serbuk lada sulah dan gaul sebati.
7. Rasakan dan jika ok dan bihun lembut, boleh angkat dan dihidangkan. Jika bihun terasa belum lembut, masukkan sedikit air panas dan kacau lagi..Insya Allah, bihun akan lembut.
8. Selamat mencuba 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...