Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Friday, July 18, 2014

Biskut Samperit yang sedap...




Assalamualaikum.
Biskut wajib dibuat tiap tahun...
Biskut Samperit ..
Mas suka guna resepi dari blog Noorsha ...
Tekstur biskut yang mencair dimulut memang best dinikmati...
Mas share resepinya yerk..

Biskut Dahlia
Resepi : Norazie - Resepi.net

Bahan :
300 g mentega - SCS atau Anchor atau mentega pilihan

160 g gula aising - Mas ikut Noorsha guna 120 gm
2 kuning telur
4 sudu makan susu pekat manis - Mas ikut Noorsha tambah
1 camca teh esen vanilla

240 g tepung gandum * - Jika adunan masih lembik, boleh tambah sedikit2
100 g tepung jagung *
160 g tepung kastard ( Noorsha guna 200gm ) *
(*bahan bertanda *  diayak)
Ceri merah - dipotong kecil untuk hiasan

Cara :
Putar mentega dan gula aising hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen vanilla @ rose dan putar hingga kembang. ( Noorsha pukul bersama mentega, gula icing, telur kuning dan susu pekat dengan menggunakan spatula sahaja asal bercampur semua..tak perlu pukul lama sebab nanti kukis jadi kembang ).
Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan. ( Untuk step ini, Noorsha masukkan tepung kastad dan tepung jagung terlebih dahulu.. kacau rata dengan spatula. kemudian baru masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh yang lembut dan mudah dibentuk ).
Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit. ( Mas pun macam Noorsha guna suhu 130 C dan bakar selama 20 minit... suhu ni bergntung pada jenis oven masing² ya..jadi kenali  oven anda... hehe)
Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.



Thursday, July 17, 2014

Biskut Semperit Susu Berkeju - Memang Sedap




Assalamualaikum.
Lagi resepi biskut yang ditambah cheese/keju dalamnya... Biskut Semperit Susu Berkeju.. Satu campuran yang menjadikan biskut samperit susu ni lebih sedap.. tak rasa muak disamping tekstur biskut yang seakan2 mencair dimulut... memang sedappp....
Untuk resepi.. Mas copy dari blog Anna Qawina, TQ yerk geng... Mas share resepinya disini ...TQ juga pada Marizah Miza atas idea yang mabeless ni..


Bahan-bahan:
250g susu pekat manis
250g butter, lembut tapi jangan terlalu lembik.
500g @ 540g tepung jagung apa-apa brand yang sesuai**
3 sudu besar adunan keju (resepi di bawah)
 
Adunan Keju :
(Pukul sebati semua bahan sampai pekat,simpan pati ais,tahan selama 2 minggu) 
125g cream cheese di biar lembut suhu bilik
2sdb susu pekat
1/4 cwn susu cair
1/4 cwn fresh cream (cair), saya guna Vivo

Cara-cara :
Pukul sebati susu pekat manis, butter dan adunan keju. Tak perlu pukul sampai kembang atau putih gebu.  Pukul guna senduk je.
Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit, sambil digaul sebati.
Jika anda suka biskut yang lembab-lembab teksturnya, guna hanya 500g tepung jagung.
Jika anda suka tekstur biskut yang rangup tapi tetap cair dimulut, masukkan 540g tepung jagung.
Picitkan atas dulang yang dialas baking paper/oles dengan mentega. Tekankan ceri merah@coklat chips@  kismis di atasnya (kalau kismis kena potong 4, ia mengembang 2x ketika dibakar).
Bakar dalam oven yang dipanaskan terlebih dahulu, 170C untuk 12-15 minit atau hingga bawah/tepi biskut nampak mula keperangan.
Sejukkan dan simpan didalam bekas kedap udara.


Tip: 
Untuk biskut, tak perlu dipukul sampai kembang seperti membuat kek, kecuali ia dinyatakan dalam resepi. Ini kerana apabila butter dan gula@susu pekat manis dipukul hingga kembang/gebu, kita masukkan udara ke dalam adunan. Apabila adunan ini dibakar, udara dalam adunan akan mengembang dan ini akan menyebabkan biskut turut mengembang.

Note : 
Saya guna 540g tepung jagung, (marizah Miza guna 600g tepung jagung) sesuai untuk mereka yang menempah biskut ni bawa jalan jauh, tak mudah hancur sebab terlalu lembut, rasanya agak rangup & cair di mulut. Rasa keju balance dengan rasa susu, takdela rasa muak sebab manis susu sebati dengan lemak masin keju.Seeloknya tepung dimasukkan sedikit demi sedikit untuk medapatkan tekstur doh yg kita mahu.



Nota :
Untuk yang berminat.. Mas masih menerima tempahan Biskut Semperit Susu Berkeju ini.. sila whatsap @ call 0134242505 . 
Kaw : Giant Stadium Shah Alam Sek 13 &  Space U8 Jelutong ...boleh ambil dilokasi itu yerk..



Wednesday, July 16, 2014

Biskut Bangkit Cheese yang sedapp...




Assalamualaikum.
Entry biskut raya yang pertama... Biskut Bangkit Cheese ..
Sangattt sedapp... gebu dan seakan2 mencair dimulut..
Cheddar yang ditambah dalam adunan menjadikan biskut bangkit cheese ini sangat mabeless....sedikit kelainan untuk mempelbagaikan aneka jenis biskut raya.
Terima kasih pd tuan resepi yang asal..
Untuk resepinya... Mas copy dari blog Kak Yatie - Sinar Kehidupanku  .
TQ kak.. Mas share resepi disini juga yerk...


Bahan :

250gm Mentega
180gm Gula Aising
2 biji Kuning Telur
250gm Tepung Ubi - sanggar 10 min
225gm Tepung Jagung
1/2 st baking powder
70gm Parutan Keju Cheddar- utk letak dlm adunan
kuning telur dan sedikit parutan keju - utk hiasan


CARA2: 
1. Pukul Mentega & Gula sehingga sebati.
2. Masukkan kuning telur & pukul sehingga sebati.
3. Masukkan bahan2 kering.
4. Canai & terap.Sapukan sedikit kuning telur di permukaan biskut dan taburkan sedikit parutan keju atas setiap biskut.
5.Bakar 160C 15 -20 minit.



Nota :
Untuk yang berminat.. Mas masih menerima tempahan Biskut Bangkit Cheese ini.. sila whatsap @ call 0134242505 . 
Kaw : Giant Stadium Shah Alam Sek 13 &  Space U8 Jelutong ...boleh ambil dilokasi itu yerk..



Monday, July 7, 2014

Kuih Tepung Pelita yang sedap ...





Assalamualaikum.
Antara kuih kegemaran dibulan Ramadhan ... 
Alhamdulillah...Mas jumpa resepi yang sedappp pada Mas...
Dah banyak kali Mas guna resepi Kak Yani @myresepi
Jadi Mas recomended untuk mencuba resepi ini...


Kuih Tepung Pelita

Bahan2 ( 12 cups - bergantung pd saiz bekas )

Lapisan hijau @ bawah :
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
5 cawan air
4 helai daun pandan dimesin dgn sedikit air
sedikit kapur  - jgn letak banyak, nnti pahit

Lapisan putih @ atas :
4 sudu besar tepung beras - ratakan
1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan
 sedikit garam dalam anggaran 1 sudu kecil



Cara :

Untuk lapisan Hijau :
Tepung beras, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
Masakkan tepung yang diadun dan kacau hingga masak dan berkilat ( hingga nampak adunan meletup2 buih besar, jadi ambik masa sikit masa mengacaunya ).
Bila dah masak, masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap.

Untuk lapisan atas : 
Perah santan, masukkan tepung yang 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati dan ketepikan..
Kemudian masak pula adunan santan yang diadun tadi dan kacau sehingga adunan pekat ( hingga nampak adunan meletup2 buih besar, jadi ambik masa sikit masa mengacaunya ). 

Nota : 
 ( Mas tambah lagi 2 sudu besar tepung beras yang dibancuh dengan sdikit air sebab adunan nampak agak cair.. jadi ikut dulu resepi iaitu 4 sudu besar tepung beras, jika adunan nampak cair mcm Mas, tambah sedikit2 hingga nampak agak kenyal masa mengacau.) 

Angkat dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.
Sejukkan.





Saturday, July 5, 2014

Aneka Tempahan




Moist Choc Cupcake 



Moist Choc Cupcake 



Roti Jala & Kari Ayam



Apam Polkadot



Moist Choc Cake 



Untuk tempahan @ pertanyaan , boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...